Credits


Coördinatie
Daan Simons

Artistiek medewerkers
Griet Herssens (media, beeld, kostuum)
Astrid Bossuyt (muziek)
Sanderijn Helsen (drama)
Goele Van Dijk (dans)

Partners
deFilharmonie

Blood on the floor


In april 2012 exploreerden jongeren met en zonder autismespectrumstoornissen een week lang samen het muziekstuk Blood on the Floor van Mark-Anthony Turnage. In workshops muziek, dans, drama en beeld onderzochten zij de thema’s vervreemding en stedelijkheid en brachten hiervan een toonmoment in De Roma.

Van 26 tot 30 maart 2012 exploreren jongeren met en zonder autismespectrumstoornis samen het muziekstuk 'Blood on the Floor van Mark-Antony Turnage.
In workshops muziek, drama, dans en beeld werken zij rond de muziek en de thema's 'stedelijkheid' en 'vervreemding' die in het werk naar voor komen.

Turnage liet zich zelf inspireren door een schilderij van Francis Bacon en maakt met zijn compositie een evenwichtsoefening tussen tonale en atonale muziek en improvisatie en uitgeschreven muziek.

Onder begeleiding van Griet Herssens, Sanderijn Helsen, Astrid Bossuyt, Goele Van Dijck en Christophe Pochet van De Veerman, gaan de jongeren aan de slag met ruimtegevoel, stratenplannen, bewegen in groep, elkaar aanzetten tot beweging, projecties, verklanking van gevoelens, assemblages ...


Inspiratie

interview met Mark-Anthony Turnage

youtube

Mark-Anthony Turnage is de componist van Blood on the Floor. Hij liet zich inspireren oa. door het gelijknamige schilderij van Francis Bacon


schilderij Blood on the Floor

schilderij Blood on the Floor

schilderij 'Blood on the Floor' door Francis Bacon


Resultaten

reportage Blood on the Floor

youtube

animatiefilm door Dylan

vimeoBekijk ook

Expresso

Expresso

Tijdens wekelijks workshops met leerlingen van SIBLO De Leydraad worden de mogelijkheden van theater binnen het opvoedingsproces van kinderen met ASS verkend.
De ervaringen van de diverse betrokken partijen (actrice/regisseur, leerlingen en leerkrachten) worden verzameld om nieuwe methodieken te ontwikkelen, waarmee we een impuls willen geven aan het werken aan het exp

PONT

PONT

PONT is het Platform voor de Ontwikkeling van Talent via kunsten. Het platform werd begin 2012 boven het doopvont gehouden in Dommelhof Neerpelt. PONT wil graag bruggen bouwen tussen Limburgse actoren die via de kunsten trachten om jongeren uit het bijzonder onderwijs te prikkelen en te stimuleren om hun talenten te ontdekken en te ontplooien. Daarnaast wil het platform ook graag de culturele sector en het onderwijs sensibiliseren en informeren over dergelijke sociaal-artistieke en kunsteducatieve projecten.

Rituals Now

Rituals Now

Rituals Now is een hedendaagse dansvoorstelling gemaakt door 17 jongeren.
Ze vertrokken vanuit improvisaties op de muziek van Le Sacre du Printemps van Igor Stravinsky en vanuit wat 'rituelen' en 'offers' voor hen vandaag betekenen.
Het resultaat is een adembenemende voorstelling waarin de intensiteit van de scène spat.