Credits


Coördinatie
Daan Simons

Artistiek medewerkers
Griet Herssens (media, beeld, kostuum)
Marjolein Elsink (dans)
Anneleen Nauwelaerts (muziek)

Partners
deFilharmonie
WOCK

Who is Manfred?


Wie is Manfred? 
Dat is de vraag die de 4dejaars van Freinetschool De Wingerd uit Gent in maart 2010 van slaap beroofde. Een week lang onderzochten zij Tsjaikovski’s symfonie Manfred (gebaseerd op een gedicht van Byron) en de tijd waarin het werd gecomponeerd.

In workshops muziek, dans en kostuum en actionpainting maakten ze een choreografie op zelf gecomponeerde muziek, actionpainters schilderden op de tonen van de muzikanten, kostuumontwerpers maakten kostuums voor de dansers,…
Daarnaast woonden de jongeren een open repetitie van deFilharmonie en ze gingen in dialoog met de muzikanten.
Zo creëerden de jongeren een eigen hedendaagse versie van het Manfredverhaal in dans, kostuum en muziek dat op de laatste projectdag aan alle schoolgenoten werd getoond.

Als afsluiter van het project woonden ze de uitvoering van het orkestwerk Manfred Opus 58 van Tsjajkovski o.l.v. dirigent Jaap van Zweden bij in Muziekcentrum De Bijloke, waar ook onderstaande videoreportage werd vertoond.

 
Bekijk ook

Rubens in beweging

Rubens in beweging

In dit project nodigde De Veerman en het Antwerpse Museum van Schone Kunsten (KMSKA) een groep leerlingen uit om een week lang onder te duiken in de Rubenszaal van het museum. Met als uitdaging een eigen, hedendaagse interpretatie te geven aan de werken van Rubens doormiddel van dans en kostuum.

BELvue bende

BELvue bende

In de BELvue bende bracht De Veerman Nederlands- en Franstalige jongeren tussen 18 en 25 jaar bij elkaar voor een opleidingstraject om van hen (ervarings)deskundigen te maken op vlak van jongeren en musea.

Deze bende was actief van 2014 tot en met 2016. In deze periode formuleerden de bende verschillende adviezen voor het museum o.a. het nieuwe museumparcours, maar ontwikkelde zij ook zelf activiteiten voor andere jongeren in het museum. 

Satie en Cie

Satie en Cie

De Veerman en Jeugd & Muziek werkten in Satie & Cie samen om met 15 jonge performers en 50 jonge muzikanten een voorstelling te maken rond de muziek van Eric Satie.
Paulo Guerreiro ging als kunstenaar vanuit De Veerman samen met de performers op zoek naar een bewegingstaal bij Satie’s muziek en onderzocht mogelijke de kruisbestuivingen tussen muziek en dans.