Credits


Coördinatie
Daan Simons

Artistiek medewerkers
Griet Herssens (media, beeld, kostuum)
Anneleen Nauwelaerts (muziek)
Hannelore Primusz (muziek)

Partners
deFilharmonie
deSingel

Four seasons in one week


Twintig leerlingen uit het voorlaatste jaar van het secundair onderwijs werkten gedurende een week rond Die Jahreszeiten van Haydn. Via verschillende workshops (dans, muziek en kostuum) onderzochten ze het oratorium en gaven dit een hedendaagse invulling.

Four seasons in one week is een project van De Veerman, deFilharmonie en deSingel waarin jongeren met verschillende kunstdisciplines dit stuk van Hadyn onderzoeken.
Daarbij kon een blik op de tijdsgeest waarin het werk werd geschreven (op de spannende grens tussen classicisme en romantiek) niet ontbreken. De jongeren werden begeleid door artistiek medewerkers van De Veerman om hun onderzoeksresultaten om te zetten in kostuum, muziek en dans en er een persoonlijke, hedendaagse invulling aan te geven.

In de kostuumworkshop werkten jongeren met Griet Herssens rond historische kostuums van net voor, tijdens en net na 1800. Ze vertrokken ook vanuit portretten uit die tijd en transponeren de belangrijkste elementen van de klederdracht naar hedendaagse creaties.
Met Anneleen Nauwelaerts en Hannelore Primusz analyseerde een groepje jongeren de teksten van Die Jahreszeiten en vertaalden ze de thema's naar klanken, nieuwe teksten en muziek.
In het dansatelier van Daan Simons werd gezocht naar de symboliek en de bewegingstaal van de rites die bij verschillende seizoenen horen.

Als extra inspiratie maken de jongeren een open repetitie van deFilharmonie mee, die het stuk diezelfde dag met Collegium Vocale Gent en Accademia Chigiana Siena uitvoert, en gaan ze in gesprek met muzikanten en sopraan Ilse Eerens.


Video

Bekijk ook

Gnagflow Trazom

Gnagflow Trazom

Samen met de vier artiesten van De Veerman verdiepten middelbare scholieren zich in het werk Davide Penitente van Mozart. Via workshops muziek, dans en kostuumontwerp gingen ze niet alleen in op de inhoud van het stuk, maar exploreerden ze ook de tijdsperiode waarin Mozart dit muziekstuk schreef.

Rumor has it

Rumor has it

Leerlingen uit de drie laatste jaren van het middelbaar onderwijs namen de hedendaagse opera Rumor (Christian Jost) als uitgangspunt om gedurende een week via dans, kostuumontwerp, muziek en zang een eigen interpretatie te maken van de opera.

Re-Mastered

Re-Mastered

Samen met het KMSKA zette De Veerman een drieluik op met als doel musea en jongeren met elkaar in contact te brengen rond visuele geletterdheid en participatie van jongeren in musea. Het drieluik omvatte een projectweek met jongeren, een jongerenforum en een tweetalige denkdag voor alle Belgische musea.