Credits


Coördinatie
Daan Simons

Artistiek medewerkers
Griet Herssens (media, beeld, kostuum)
Marjolein Elsink (dans)
Jutta Troch (muziek)
Sabrina Avantario (muziek)

Partners
Vlaamse Opera

Semira-wat?


Via zang, muziek, kostuumontwerp en dans werkten 22 middelbare scholieren een week lang rond de opera Semiramide van Rossini. De ontmoetingen van de verschillende ateliers leidden tot de opvoering van een eigenzinnige opera in de Vlaamse Opera Gent.

Van 10 tot 14 januari 2011 doken 22 jongeren onder in de Vlaamse Opera in Gent. Zij werkten een week lang met zang, muziek, kostuumontwerp en dans rond de opera Semiramide van Rossini.

Semiramide bulkt van de dramatische verhaallijnen. Een vermoordde koning, een vergeten zoon, een bloederige wraak ... Macht en liefde, trouw, verraad en intrige wisselen elkaar in hoog tempo af in de verhaal dat zich afspeelt in het mythische Babylon.
Dirigent Alberto Zedda zegt over het titelpersonage: "Types als Semiramide zijn geen gewone mensen, het zijn halfgoden. Binnenin zit er een menselijk verhaal, maar dan op een meer verheven manier, zoals in de Griekse mythologie." Dat zal ongetwijfeld veel inspiratie bieden voor de jongeren die een week lang rond deze opera werken.

Aan het begin van de week kregen ze een introductie in de principes van opera, componist Rossini en de thema's die binnen Semiramide worden behandeld. Door een rondleiding achter de schermen (het kostuumatelier, de orkestbak, de coulissen) ontdekten de jongeren het hele productieproces van een opera.

Daarna gingen ze zelf aan de slag. Ze kozen 1 atelier waar ze zich deze week in wilden verdiepen.
In het atelier zang met Sabrina Avantario onderzochten de jongeren de mogelijkheden van hun eigen stem en de verhouding tussen de solisten en het koor.
In de workshop muziek o.l.v. Jutta Troch herarrangeerden ze bestaande muzikale thema's en componeerden ze zelf muziek vanuit dramatische sferen.
In het kostuumatelier bij Griet Herssens werden verschillende personages vorm gegeven, maar niet alleen met stof, ook met kippengaas, papier, non wovens, ...
Met Marjolein Elsink, in het atelier dans, zetten jongeren de personages en verhaallijnen om in choreografiën.
De verschillende ateliers gaan ook met elkaar in interactie. Hoe beweegt het koor, hoe versterken dans en kostuum elkaar ...?
Bekijk ook

Rumor has it

Rumor has it

Leerlingen uit de drie laatste jaren van het middelbaar onderwijs namen de hedendaagse opera Rumor (Christian Jost) als uitgangspunt om gedurende een week via dans, kostuumontwerp, muziek en zang een eigen interpretatie te maken van de opera.

Who is Manfred?

Who is Manfred?

Wie is Manfred? 
Dat is de vraag die de 4dejaars van Freinetschool De Wingerd uit Gent in maart 2010 van slaap beroofde. Een week lang onderzochten zij Tsjaikovski’s symfonie Manfred (gebaseerd op een gedicht van Byron) en de tijd waarin het werd gecomponeerd.

Kinderen worden als componisten geboren

Kinderen worden als componisten geboren

Een muzikale projectweek voor de 3de graad basisonderwijs waarbij een klas een bepaald muziekgenre of muzikaal thema ontdekt. Onder begeleiding van enkele muzikanten verkennen ze specifieke muzikale bouwstenen en invalshoeken om tot eigen composities te komen.