Credits


Coördinatie
Annemie Geerts

Artistiek medewerkers
Dijf Sanders (muziek)
Jason Dousselaere (muziek)
Pascal Poissonnier (media)
Sabine Goethals (drama)

Partners
erfgoedcellen West-Vlaanderen
Provincie West-Vlaanderen

Zonder Ondertitels


Op vraag van de erfgoedcellen van West-Vlaanderen en samen met de provincie West-Vlaanderen ontwikkelde De Veerman een traject waarbij twaalf jongeren (15-19 jaar) via film, muziek, theater, dans op zoek gingen naar en uitdrukking gaven aan hun West-Vlaamse identiteit.

Zonder Ondertitels is een project voor West-Vlaamse jongeren tussen 15 en 19 jaar die op zoek gaan naar wat West-Vlaams voor hen betekent.

Na de regionale introdagen in december 2010 werd een groep van 12 jongeren geselecteerd om in ateliers film, muziek, theater, dans uitdrukking te geven aan hun West-Vlaamse identiteit.
Samen met Dijf Sanders en Jason Dousselaere van The Violent Husbands, actrice Sabine Goethals en filmmaker Pascal Poissonier creeërden zij tijdens de paasvakantie 2011 een kortfilm waarvan ze zelf het scenario, de soundtrack en de acteerprestaties voor hun rekening namen.
Matthias Lefebre, specialist in het West-Vlaams dialect verbonden aan de Universiteit Gent, leidde de jongeren in in de grammaticale, fonetische en vocabulaire eigenschappen van verschillende West-Vlaamse dialecten. Daarna gingen de jongeren met camera en audio-opnameapparatuur de straat op om een aantal onderwerpen binnen ‘West-Vlaams’ te onderzoeken. Maar ook een bibliotheekje met boeken, documentaires, films, krantenknipsels ... over en in het West-Vlaams inspireerden hen.

Dit project kwam er op vraag van de erfgoedcellen van West-Vlaanderen en de provincie West-Vlaanderen om jongeren met interesse, passie of fascinatie voor het West-Vlaams dialect een podium of een scherm te bieden om hun creatief ding te doen.
Bekijk ook

Cookies

Cookies

Binnen de verschillende vakken lieten secundaire scholen gedurende een heel schooljaar hun leerlingen kennismaken met de verschillende facetten van een plaatselijk erfgoedthema. Vervolgens werkte een artiest gedurende tien dagen samen met de jongeren aan een kunstzinnige verwerking van de betekenis en waarde van het erfgoed.

Hereduc

Hereduc

'Een andere kijk op erfgoededucatie' is een jaarlijks seminarie van Hereduc, internationaal netwerk erfgoededucatie van het gemeenschapsonderwijs (Go!). De cursus wil leerkrachten en medewerkers van musea en erfgoedinstellingen nieuwe methodes aanbieden om rond erfgoed te werken. De Veerman ontwikkelde gedurende 5 jaar de inhoud hiervoor.

MAS in jonge handen

MAS in jonge handen

Samen met De Veerman ontdekten een tiental Antwerpse jongeren (18-25 jaar) de mogelijkheden van het Museum Aan de Stroom. In een opleidingstraject leerden ze zelf een educatief aanbod ontwikkelen voor leeftijdsgenoten vanuit de collectie. Het was tegelijkertijd een verleidingspoging voor hun leeftijdsgenoten om het MAS ook in hun hart te sluiten.