Credits


Coördinatie
Annemie Geerts

Partners
Vlaams Architectuurinstituut
deSingel

FUTURUM


In samenwerking met deSingel en het VAi werkte De Veerman het project FUTURUM uit. Aanleiding hiervoor is de hommage aan 50 jaar Luc Deleu & T.O.P. office in deSingel.

De Veerman en zijn partners daagde 300 leerlingen en hun docenten uit 18 ateliers van 7 DKO-scholen (3e graad beeldende en audiovisuele kunsten) uit om zich te laten inspireren door het nieuw perspectief dat Deleu en T.O.P. office op de wereld trachten te creëren. De Antwerpse Luc Deleu is kunstenaar, architect en stedenbouwkundige en behoort tot een generatie kunstenaars voor wie verbeelding hand in hand gaat met maatschappelijke betrokkenheid. Zijn ideeën zijn zo radicaal anders en tegendraads dat ze de maatschappij steeds opnieuw een spiegel voorhouden. Sinds zijn oprichting heeft T.O.P. office een ware boost gegeven aan de architectuur als compromisloos sociaal instrument om de aardse schaal en het delicate evenwicht met de mensheid voortdurend in vraag te stellen. Altijd ongevraagd, simpelweg omdat het moet.

We nodigden de jongeren uit om hetzelfde te doen, vertrekkende vanuit deze inspiratievideo en vroegen hen een ideeëntentoonstelling rond de ingrijpende veranderingen die zich op wereldschaal afspelen: klimaat, migratie, gezondheid, racisme … Hoe zien zij hun toekomst, welk onderzoek voeren zij om hun visionaire ideeën op wereldschaal te verbeelden, hoe gaan zij dit kenbaar maken? 
Jongeren en leerkrachten stapten uit hun comfortzone en creëerden met een open geest en moed toekomstgerichte ideeën op de schaal van de wereld.
Bovendien waren er tijdens het project geregeld virtuele samenkomsten met de zeven scholen die van elkaar inspiratie konden opdoen door het delen van invalshoeken en methodieken.
Een inkijk in het verloop van dit proces kan je hier zien.

Met dit project koos De Veerman niet enkel voor participatie van jongeren in deSingel, maar ook voor een publieksverbreding van het VAi, en kreeg het DKO meer voeling met architectuureducatie en het maximaal inspelen op de multidisciplinariteit.

Op 8 en 9 mei flankeerde FUTURUM als pop-uptentoonstelling Future Plans, de hommagetentoonstelling van deSingel en het VAi.

Link: RESERVEER JE TICKET

Nieuws


19.05.2021
FUTURUM publicatie

FUTURUM publicatie

Bekijk de tentoonstellingsgids bij FUTURUM hier.


Link: Bekijk de FUTURUM publicatie

04.05.2021
Inkijk in het werkproces van FUTURUM

Inkijk in het werkproces van FUTURUM

Deze reportage geeft een inkijk in het werkproces van verschillende FUTURUM ateliers waarbij jongeren over hun toegericht ontwerp vertellen.


Link: BEKIJK DE PROCESVIDEO

29.04.2021
Pop-uptentoonstelling in deSingel

Pop-uptentoonstelling in deSingel

Zaterdag 8 en zondag 9 mei verwachten we u voor het sluitstuk van FUTURUM, een tentoonstelling met het werk van 300 jongeren uit 7 DKO's die zich lieten inspireren door de kunstenaar-architect Luc Deleu en T.O.P. office. 

foto © Rien Schellemans


Link: RESERVEER HIER

22.11.2020
FUTURUM

FUTURUM

Ons architectuur-participatieproject met deSingel en in samenwerking met het VAi loopt momenteel in zeven dko-scholen. Aanleiding is de hommage aan Luc Deleu en T.O.P. office in het voorjaar van 2021 in deSingel. FUTURUM biedt jongeren de kans na te denken over de wereld van morgen en dit in een beeldtaal te gieten die in deSingel zal worden tentoongesteld. Zopas verscheen een publicatie met een overzicht van de projecten van de afgelopen 50 jaar van Luc Deleu en T.O.P. office


Link: BESTEL HIER


Video

Bekijk ook

Stynen op schaal

Stynen op schaal

In het najaar van 2018 organiseerden het Vlaams Architectuurinstituut en deSingel de tentoonstelling Léon Stynen, architect over het oeuvre van deze Belgische architect. Stynen was niet enkel de architect van het gebouw aan de Singel, maar ook van bv. het casino in Oostende en – samen met Henry van de Velde en Victor Bourgeois – de ontwerper van het Belgisch paviljoen voor de wereldtentoonstelling in New York (1939).

Met Stynen op schaal werkte De Veerman en deSingel een nieuw participatieproject uit met leerlingen uit de derde graad van Pius X (Architecturale Vormgeving) en Don Bosco Hoboken (Houtbewerking). De drijfveer van dit project was deze leerlingen een kans te bieden om het leven en werk van Stynen te laten exploreren en te ervaren.

Architelier

Architelier

Architelier is een tool om samen met verschillende mensen te denken over stadsontwikkeling. Het is een oefening in ruimtelijke ordening als kapstok voor maatschappelijk debat. 

Architelier reikt instrumenten, woorden en denkkaders aan waarmee iedereen tussen 6 en 106 jaar kan dialogeren over stadsontwikkeling.
 

10 x improviseren op Bach

10 x improviseren op Bach

In januari 2019 was de dansvoorstelling Mitten wir im Leben sind/Bach6Cellosuiten te gast in deSingel. In deze dansvoorstelling komen twee grootheden uit de dans en de kamermuziek samen: choreografe Anna Teresa De Keersmaeker en cellist Jean-Guihen Queyras.

Uitgelezen kans dus voor De Veerman om, in het kader van onze structurele samenwerking met deSingel, een participatief project uit te werken voor jonge dansers.