Credits


Coördinatie
Annemie Geerts

Partners
Vlaams Architectuurinstituut
deSingel
BC Architects
Don Bosco Hoboken
Bouw & Reno

gestampte aarde verbindt


De tentoonstelling  The Craft of Collaboration  stond najaar 2018 in deSingel. Het was een verzameling objecten, tekeningen, modellen, stalen, foto’s en verhalen van het Indiase architectenbureau Case Design. In hun werk zetten zij steeds in op collectieve betrokkenheid en circulair bouwen.
In het verlengde van deze expo liet BC Architects de resultaten zien van een workshop bouwen met gestampte aarde. 
En, toeval bestaat niet: begin januari 2019 was er Bouw & Reno in Antwerp Expo, op een boogscheut van deSingel.

Dit én de ingrediënten collectiviteit, betrokkenheid en duurzaamheid waren voor De Veerman meer dan voldoende om een participatieproject te ontwikkelen met vele partners.

Veerman-DNA
Via de kunsten verschillende oevers met elkaar verbinden: dichter bij het DNA van De Veerman kan een project als dit niet komen. Vanuit The Craft of Collaboration bedacht De Veerman het project gestampte aarde verbindt en zorgde ervoor dat verschillende partners met elkaar gingen denken, creatief handelen en reflecteren.
Van jongeren die zich verdiepten in een tentoonstelling in deSingel tot en met beursbezoekers die geprikkeld werden om deze te gaan bekijken, en alle mogelijke verbindingen daartussen.

Vele partners
De Veerman stelde een partnerschap samen dat duurzaam en participatief bouwen onder de aandacht wilde brengen. Zo was er in de eerste plaats natuurlijk deSingel en het Vlaams Architectuurinstituut als curator van deze tentoonstelling. Maar er waren ook de jongeren uit het 5e en 6e jaar bouw (TSO) van Don Bosco Hoboken, die samengebracht werden met de mensen van BC Architects, die hen de techniek van de gestampte aarde aanleerden. 
En tenslotte was er ook EasyFairs, de organisator van Bouw & Reno, die voor dit project 56 m2 beursoppervlakte ter beschikking stelde.

Vele verbindingen
In de aanloop naar de beurs werden de jongeren geïntroduceerd in de tentoonstelling The Craft of Collaboration met als doel kennis op te doen over de manier van werken van beide architectenbureaus en hun duurzame concepten.
Daarna kregen de jongeren hun ‘gestampte aarde-opleiding’. Hun nieuw verworven kennis gaven ze op hun beurt in januari 2019 door aan de 30.000 beursbezoekers en initiëerden hen in het maken van bouwblokken uit gestampte aarde. 

Foto's © Thomas Noceto

Link: Bouw & Reno

Nieuws


21.12.2019
gestampte aarde verbindt bezoekers Bouw&Reno

gestampte aarde verbindt bezoekers Bouw&Reno

Van 11 tot en met 19 januari vind je op Bouw & Reno in Antwerp Expo jongeren uit de bouwafdeling van Don Bosco Hobken die op stand nummer 1219 de beursbezoeker inwijden in de bouwtechniek met gestampte aarde.

Een project dat wij samen met deSingel, het VAi en BC Architects realiseerden (met dank aan Easy Fairs).

Aanleiding is de tentoonstelling The Craft of Collaboration, een verzameling objecten, tekeningen, modellen, stalen, foto’s en verhalen die het Indiase architectenbureau Case Design verzamelde tijdens het bouwproces van de Avasara Academy, een school voor jonge vrouwen in Pune (India). Case Design zet in zijn werk steeds in op collectieve betrokkenheid en circulair bouwen. Deze tentoonstelling loopt nog tot 19 januari.

Sla twee vliegen in één klap: bezoek de (gratis) tentoonstelling en rep u vervolgens naar Antwerp Expo! Waar je via deze link ook gratis binnen kan.

Foto © Thomas Noceto


Link: Expo The Craft of Collaboration
Bekijk ook

Architelier

Architelier

Architelier is een tool om samen met verschillende mensen te denken over stadsontwikkeling. Het is een oefening in ruimtelijke ordening als kapstok voor maatschappelijk debat. 

Architelier reikt instrumenten, woorden en denkkaders aan waarmee iedereen tussen 6 en 106 jaar kan dialogeren over stadsontwikkeling.
 

Architelier - Al doende denken over onze ideale leefomgeving
Annemie Geerts, Jonas De Maeyer

Architelier - Al doende denken over onze ideale leefomgeving

Architelier nodigt iedereen van 6 tot 106 uit om mee na te denken over de ideale leefomgeving! 
De Veerman ontwikkelde deze workshop - die het midden houdt tussen...

Stynen op schaal

Stynen op schaal

In het najaar van 2018 organiseerden het Vlaams Architectuurinstituut en deSingel de tentoonstelling Léon Stynen, architect over het oeuvre van deze Belgische architect. Stynen was niet enkel de architect van het gebouw aan de Singel, maar ook van bv. het casino in Oostende en – samen met Henry van de Velde en Victor Bourgeois – de ontwerper van het Belgisch paviljoen voor de wereldtentoonstelling in New York (1939).

Met Stynen op schaal werkte De Veerman en deSingel een nieuw participatieproject uit met leerlingen uit de derde graad van Pius X (Architecturale Vormgeving) en Don Bosco Hoboken (Houtbewerking). De drijfveer van dit project was deze leerlingen een kans te bieden om het leven en werk van Stynen te laten exploreren en te ervaren.