Credits


Coördinatie
Rone Fillet

Artistiek medewerkers
Frederik De Clercq (muziek, zang, audio)

Partners
AMUZ
Museum Mayer van den Bergh
Atheneum Hoboken
Pius X

Composities in Rood en Blauw


Een middeleeuws schilderij van Madonna, polyfone én hedendaagse muziek: daarmee wilden we jongeren in contact brengen in dit project. De Veerman en AMUZ nodigden daarvoor een groep leerlingen uit van Pius X (KSO) en Atheneum Hoboken (TSO) om zich te verdiepen in het werk van Jean Fouquet en Guillaume Du Fay. 

Zij maakten kennis met het iconische schilderij Madonna omringd door serafijnen en cherubijnen van Fouquet en polyfone muziek uit de late middeleeuwen. De input van deze Bourgondische kunstenaars verwerkten ze, met artistieke begeleiding en coaching, in enkele dagen tijd en op een heel persoonlijke wijze tot klank-, geluid- en muziekcomposities waarvoor ze zelf geluiden opnamen en monteerden.

De vertrekpunten
Vertrekpunt van dit project was de wereldpremière van het nieuwe muziekstuk Blues, reds and other songs  van Robin Verheyen, uitgevoerd door Robin Verheyen, Marc Copland & Goeyvaerts Strijktrio in AMUZ. Dit muziekstuk is als het ware een hedendaagse, muzikale kijk op de tijd van Jean Fouquet en Guillaume Du Fay.
In het verlengde daarvan natuurlijk ook het iconische schilderij Madonna omringd door serafijnen en cherubijnen van Jean Fouquet 

Het proces
Midden oktober kwamen de leerlingen van Pius X en het Atheneum Hoboken voor het eerst samen bij De Veerman, waar ze onder meer werden getrakteerd op een mini-liveconcert met middeleeuwse polyfone gezangen en ontstond er een gesprek over muziek en liefde. ’s Namiddags brachten ze een bezoek aan het Mayer van den Bergh-museum, waar de wereldberoemde Madonna van Fouquet uit de collectie van het KMSKA tijdelijk te zien is. 
Begin november kwamen deze leerlingen terug naar De Veerman om er te werken aan hun eigen composities in Rood en Blauw. Opnames gebeurde door henzelf, montage en begeleiding van dit proces gebeurde door Frederik De Clercq.
Hier kan je enkele sfeerbeelden bekijken van deze werkdagen.

Het resultaat 
Tien klankcomposities waarbij rood of blauw de hoofdtoon vormen en die een crossover maken tussen vroeger en nu, tussen beeld en geluid. Deze composities waren eind november beluisteren voor en na het concert van Robin Verheyen, Marc Copland & Goeyvaerts Strijktrio - Een hedendaagse kijk op de tijd van Jean Fouquet en Guillaume Du Fay in AMUZ. Leerlingen waren uiteraard uitgenodigd om mee te genieten van dit concert. 
Je kan hun muzikale schilderijen nog steeds ontdekken en (her)beluisteren!

Foto Goeyvaerts Trio © Geert Vandepoele


Nieuws


02.12.2019
Beluister 10 muzikale schilderijen

Beluister 10 muzikale schilderijen

Tien klankcomposities waarbij rood of blauw de hoofdtoon vormen, en die een crossover maken tussen vroeger en nu, tussen beeld en geluid. Het zijn de resultaten van het kunsteducatieve project Composities in Rood en Blauw met leerlingen van PIUS X Antwerpen en Atheneum Hoboken.

In dit project maakten zij kennis met het iconische schilderij Madonna omringd door serafijnen en cherubijnen van Jean Fouquet en polyfone muziek uit de late middeleeuwen. Deze input verwerkten ze in enkele dagen tijd tot klank-, geluid- en muziekcomposities waarvoor ze zelf geluiden opnamen en monteerden. 

De composities werden met de wereld gedeeld in AMUZ, voor en na het concert Blues, reds and other songs van Robin Verheyen uitgevoerd door Robin Verheyen, Marc Copland & Goeyvaerts Strijktrio.

Je kan deze muzikale schilderijen nu ook online ontdekken en (her)beluisteren! 


Link: Beluister ze hier!

05.11.2019
Composities in Rood en Blauw - Componeerweek

Composities in Rood en Blauw - Componeerweek

De eerste schoolweek van november kwamen de leerlingen van Pius X (KSO-afdeling) en het Atheneum Hoboken (TSO) voor de tweede keer samen bij De Veerman. Ze maakten er hun eigen compositie in Rood en Blauw. Die namen ze zelf op en worden samen met Frederik De Clercq gemonteerd.

Het resultaat zal het publiek kunnen beluisteren voor en na het concert van Robin Verheyen, Marc Copland & Goeyvaerts Strijktrio - Een hedendaagse kijk op de tijd van Jean Fouquet en Guillaume Du Fay in AMUZ op 28 november.

Bekijk ook

10 x improviseren op Bach

10 x improviseren op Bach

In januari 2019 was de dansvoorstelling Mitten wir im Leben sind/Bach6Cellosuiten te gast in deSingel. In deze dansvoorstelling komen twee grootheden uit de dans en de kamermuziek samen: choreografe Anna Teresa De Keersmaeker en cellist Jean-Guihen Queyras.

Uitgelezen kans dus voor De Veerman om, in het kader van onze structurele samenwerking met deSingel, een participatief project uit te werken voor jonge dansers.

Gesproken landschappen

Gesproken landschappen

Onze eerste landschapservaring als kind zou sturend kunnen zijn voor de manier waarop we later naar de 'grote' landschappen kijken. 
Ton Lemaire

Het uitgangspunt van dit project is het eerste landschap dat je als kind op je netvlies hebt gebrand en de referentie zou kunnen vormt voor alle verdere landschappen die je in je leven zal zien.
Deze bevinding van de Nederlandse cultuurfilosoof Ton Lemaire fascineerde Josse De Pauw, die dit samen met LOD muziektheater omzette in een muzikaal landschap in de muziektheatervoorstelling A concert called landscape

De Veerman nam ditzelfde uitgangspunt voor de ontwikkeling van het intergenerationele participatieproject Gesproken Landschappen. Hierin werden deelnemers uit twee generaties, jongeren en senioren, samen gebracht. Zij gingen in gesprek over het landschap van de kindertijd van deze senioren. Jongeren verzorgde de interviews en monteerde de verhalen tot boeiende podcasts. 

Kinderen worden als componisten geboren

Kinderen worden als componisten geboren

Een muzikale projectweek voor de 3de graad basisonderwijs waarbij een klas een bepaald muziekgenre of muzikaal thema ontdekt. Onder begeleiding van enkele muzikanten verkennen ze specifieke muzikale bouwstenen en invalshoeken om tot eigen composities te komen.