Kalender


04.04 - 04.04.2020, 10:00 - 12:00
MAS, Hanzestedenplaats 1, Antwerpen

29.05 - 29.05.2020, 13:45 - 15:30
Freinetschool De Zonnebloem, Ieperstraat 5, Oostende

13.06 - 13.06.2020, 14.00 - 17.00
hetpaleis, Theaterplein, Antwerpen


Credits


Coördinatie
Rone Fillet

Artistiek medewerkers
Frederik De Clercq (muziek, zang, audio)

Partners
AMUZ
Museum Mayer van den Bergh
Atheneum Hoboken
Pius X

Composities in Rood en Blauw


Een middeleeuws schilderij van Madonna, polyfone én hedendaagse muziek: daarmee willen we jongeren in contact brengen.

In dit nieuwe project (een samenwerking met AMUZ) maken we crossovers tussen vroeger en nu, tussen beeld en muziek. De jongeren, leerlingen van Pius X en Atheneum Hoboken, werken een week lang bij De Veerman om hun ervaringen om te zetten in klank, geluid en muziek.

Foto © Geert Vandepoele


Nieuws


02.12.2019
Beluister 10 muzikale schilderijen

Beluister 10 muzikale schilderijen

Tien klankcomposities waarbij rood of blauw de hoofdtoon vormen, en die een crossover maken tussen vroeger en nu, tussen beeld en geluid. Het zijn de resultaten van het kunsteducatieve project Composities in Rood en Blauw met leerlingen van PIUS X Antwerpen en Atheneum Hoboken.

In dit project maakten zij kennis met het iconische schilderij Madonna omringd door serafijnen en cherubijnen van Jean Fouquet en polyfone muziek uit de late middeleeuwen. Deze input verwerkten ze in enkele dagen tijd tot klank-, geluid- en muziekcomposities waarvoor ze zelf geluiden opnamen en monteerden. 

De composities werden met de wereld gedeeld in AMUZ, voor en na het concert Blues, reds and other songs van Robin Verheyen uitgevoerd door Robin Verheyen, Marc Copland & Goeyvaerts Strijktrio.

Je kan deze muzikale schilderijen nu ook online ontdekken en (her)beluisteren! 


Link: Beluister ze hier!

05.11.2019
Composities in Rood en Blauw - Componeerweek

Composities in Rood en Blauw - Componeerweek

De eerste schoolweek van november kwamen de leerlingen van Pius X (KSO-afdeling) en het Atheneum Hoboken (TSO) voor de tweede keer samen bij De Veerman. Ze maakten er hun eigen compositie in Rood en Blauw. Die namen ze zelf op en worden samen met Frederik De Clercq gemonteerd.

Het resultaat zal het publiek kunnen beluisteren voor en na het concert van Robin Verheyen, Marc Copland & Goeyvaerts Strijktrio - Een hedendaagse kijk op de tijd van Jean Fouquet en Guillaume Du Fay in AMUZ op 28 november.


06.10.2019
Nieuw! - Composities in Rood en Blauw

Nieuw! - Composities in Rood en Blauw

Naar aanleiding van de wereldpremière in AMUZ van een nieuw muziekstuk dat geschreven werd voor het duo Verheyen en Copland en het Goeyvaerts Strijktrio, gaan we ons met twee middelbare klassen verdiepen in het werk van Jean Fouquet en Guillaume Du Fay.

Op 18 oktober komen de leerlingen van Pius X (KSO-afdeling) en het Atheneum Hoboken (TSO) voor het eerst samen bij De Veerman, waar ze onder meer worden getrakteerd op een mini-liveconcert met middeleeuwse polyfone gezangen. ’s Namiddags brengen ze een bezoek aan het Mayer van den Bergh-museum, waar de wereldberoemde Madonna van Fouquet uit de collectie van het KMSKA te zien is. 

Deze eerste samenkomst zal een basis leggen voor hun persoonlijke verwerking van deze Bourgondische kunstenaars in een klank-, geluid- en muziekwerk. Hier zullen ze tijdens de eerste week van november de hele week rond werken, onder begeleiding van Frederik De Clercq. 

Het resultaat zal het publiek kunnen beluisteren voor en na het concert van Robin Verheyen, Marc Copland & Goeyvaerts Strijktrio in AMUZ op 28 november.

Foto © Geert Vandepoele 

 Bekijk ook

10 x improviseren op Bach

10 x improviseren op Bach

In begin januari 2019 was de dansvoorstelling Mitten wir im Leben sind/Bach6Cellosuiten te gast in deSingel. In deze dansvoorstelling komen twee grootheden uit de dans en de kamermuziek samen: choreografe Anna Teresa De Keersmaeker en cellist Jean-Guihen Queyras.

Uitgelezen kans dus voor De Veerman om, in het kader van onze structurele samenwerking met deSingel, een participatief project uit te werken voor jonge dansers.

Gesproken landschappen

Gesproken landschappen

Hoe kijkt een mens eigenlijk naar de wereld?

Welk referentiepunt neemt hij?

En  zijn  er raakvlakken die de leeftijd overstijgen?