Credits


Coördinatie
Annemie Geerts

Artistiek medewerkers
Monica Monté (fotografie)

Partners
deSingel
Vlaams Architectuurinstituut
Pius X
Don Bosco Hoboken
Eagles of Architecture

Stynen op schaal


In het najaar van 2018 organiseerden het Vlaams Architectuurinstituut en deSingel de tentoonstelling Léon Stynen, architect over het oeuvre van deze Belgische architect. Stynen was niet enkel de architect van het gebouw aan de Singel, maar ook van bv. het casino in Oostende en – samen met Henry van de Velde en Victor Bourgeois – de ontwerper van het Belgisch paviljoen voor de wereldtentoonstelling in New York (1939).

Met Stynen op schaal werkte De Veerman en deSingel een nieuw participatieproject uit met leerlingen uit de derde graad van Pius X (Architecturale Vormgeving) en Don Bosco Hoboken (Houtbewerking). De drijfveer van dit project was deze leerlingen een kans te bieden om het leven en werk van Stynen te laten exploreren en te ervaren.

We startten dit traject met een dynamisch belevingsparcours in de stad waarin leerlingen, met fototoestel in de hand, Stynen-sporen vastlegden. Hierin werden ze begeleid door de fotografe Monica Monté.
Hun frisse blik op zijn architectuur presenteerden we, op inventieve wijze en in dialoog met de Stynen architectuur, in de wandelgangen van deSingel. Hun foto's waren te bekijken tijdens de looptijd van de Stynen-expo.

Na een kennismaking was het tijd voor verdieping in het tweede luik van dit traject. Op school werkten leerlingen, leerkrachten, De Veerman en Eagles of Architecture samen, elk vanuit hun eigen specialisatie (techniek-creatie). Met fotografieopdrachten, ontwerpsessies en technische tekeningen werden de leerlingen uitgedaagd om de visie van de architect te herinterpreteren. Enkele weken van samen onderzoeken en werken. Van plan en houten planken tot een gevel op schaal.
Twee gevels geïnspireerd op enkele iconische gevels van Stynen: de gevel van Assurances Liégeoise en de gevel van Galler. Zij maakte beide deel uit van de installatie Stynen op schaal. Deze installatie speelde met het ritme en de diepte van de Stynengevels. De leerlingen bouwden verder op het ontwerp van de architect. Het toonde zowel de architectuur als het vakmanschap en de techniek die nodig zijn om ontwerpen te realiseren. De installatie was te bezichtigen in de wandelgangen, in de binnentuin en op het plein van deSingel tijdens de looptijd van de tentoonstelling. Tijdens de finissage gaven de leerlingen zelf een ook rondleiding in deze installatie!

En last but not least is er ook een video met interviews van leerlingen over het project en beelden van de montage van de gevels.

Stynen op schaal werd gerealiseerd met de steun van Stad Antwerpen en Canon Cultuurcel


Nieuws


18.12.2018
Stynen op schaal: de installatie staat er!

Stynen op schaal: de installatie staat er!

Op 18 december trokken de leerlingen Architecturale Vorming en Houttechniek een (houten) gevel op van Stynen. Hun gevel is deel van een installatie Stynen op schaal, die geïnspireerd is enkele iconische gevels van deze architect. Het resultaat van enkele weken samen onderzoeken en werken. Van plan en houten planken tot een gevel op schaal. Dit alles onder het goedkeurend oog van architectenbureau Eagles of Architecture en onder begeleiding van De Veerman.

De installatie speelt met het ritme en de diepte van de gevels die Stynen creëerde. Ze brengen het Antwerpse stadsbeeld tot bij deSingel. De leerlingen bouwen verder op het ontwerp van de architecten. Het toont zowel de architectuur als het vakmanschap en de techniek die nodig zijn om het ontwerp te realiseren.

Na de foto’s in de wandelgangen is dit de tweede interventie van de deelnemers van Stynen op schaal die te bezichtigen zijn in de wandelgangen, in de binnentuin en op het plein van deSingel tijdens de looptijd van de tentoonstelling Léon Stynen, architect van het VAi.


05.10.2018
Stynen door de lens van jongeren

Stynen door de lens van jongeren

Tijdens het Stynen-bad op 1 oktober kregen de leerlingen van de derde graad van Pius X (Architecturale Vormgeving) en Don Bosco Hoboken (Houtbewerking) een introductie op het werk van Stynen door het Vlaams Architectuurinstituut, gevolgd door een inleiding op architectuurfotografie door Monica Monté (via de Veerman). Daarna volgde een parcours doorheen de stad waarbij ze in gemengde groepjes de architectuur van Stynen fotografeerden.

Bekijk de resultaten van dit dynamisch belevingsparcours in de stad waarmee de leerlingen de Stynen-sporen hebben vastgelegd. Ze zijn te bezichtigen in de wandelgangen, aan de vestiaire, tijdens de Léon Stynen-tentoonstelling in deSingel tot 20 januari 2019. De opening is op 11 oktober. Welkom!

 VideoInspiratie

Maak kennis met Léon Stynen, de architect die Antwerpen mee vorm gaf

youtube
Bekijk ook

Architelier

Architelier

Architelier is een tool om samen met verschillende mensen te denken over stadsontwikkeling. Het is een oefening in ruimtelijke ordening als kapstok voor maatschappelijk debat. 

Architelier reikt instrumenten, woorden en denkkaders aan waarmee iedereen tussen 6 en 106 jaar kan dialogeren over stadsontwikkeling.
 

gestampte aarde verbindt

gestampte aarde verbindt

De tentoonstelling  The Craft of Collaboration  stond najaar 2018 in deSingel. Het was een verzameling objecten, tekeningen, modellen, stalen, foto’s en verhalen van het Indiase architectenbureau Case Design. In hun werk zetten zij steeds in op collectieve betrokkenheid en circulair bouwen.
In het verlengde van deze expo liet BC Architects de resultaten zien van een workshop bouwen met gestampte aarde. 
En, toeval bestaat niet: begin januari 2019 was er Bouw & Reno in Antwerp Expo, op een boogscheut van deSingel.

Dit én de ingrediënten collectiviteit, betrokkenheid en duurzaamheid waren voor De Veerman meer dan voldoende om een participatieproject te ontwikkelen met vele partners.

Mayakovski en wij

Mayakovski en wij

Mayakovski is een van de belangrijkste Russische dichters van begin 20ste eeuw. Hij was revolutionair, zowel in de literatuur, in zijn ideeën over de maatschappij als in de liefde.

Naar aanleiding van de voorstelling 'Majakovski/Oktober' van theatergezelschap De Warme Winkel, richten De Veerman en deSingel een tijdelijke Maykovski-club op. Want ook vandaag is er een roep om verandering!