Credits


Coördinatie
Tijl Bossuyt

Artistiek medewerkers
Jutta Troch (muziek)
Griet Herssens (media, beeld, kostuum)
Marie Van Praag (beeld)
Caroline Mathieu (beeld, dans)
Wim Van de Vyver (beeld)
Ann De Prest (zang)
Sergi Medina (muziek)
Peter Van Heyghen (muziek)
Lies Ferny (drama, beeld)

Partners
AMUZ
Theater De Spiegel

Curiosa


Met het stadsfestival Antwerpen Barok 2018. Rubens inspireert organiseert de stad Antwerpen tussen 1 juni 2018 en begin 2019 een cultureel festival met barok als thema. In samenwerking met Theater De Spiegel en AMUZ levert ook De Veerman zijn bijdrage aan de herdenking van de wederopbloei van Antwerpen in de zeventiende eeuw. Muzikanten van Theater De Spiegel en beeldende kunstenaars van De Veerman werkten samen aan een installatie / voorstelling voor de allerjongsten, het doelpubliek van Theater De Spiegel.

Curiosa is een barokke speel- en doe-installatie rond kunstkasten en barokmuziek voor de allerjongsten, ontwikkeld in het kader van het festival Antwerpen Barok 2018. Rubens inspireert. In dit cultureel festival herdacht de stad Antwerpen de wederopbloei van Antwerpen in de zeventiende eeuw herdenkt.

Theatrale wonderkasten vormen een nieuwsgierig ontdekkingselement waarbinnen drie muzikanten en een actrice de kinderen meenemen op een muzeaal avontuur.

Tijdens de Zomeracademie waren de makers van Curiosa artiest in residentie. Curiosa ging daarna in première op 25 augustus tijdens het festival Laus Polyphoniae. Foto's van het creatieproces en de première kan je hier bekijken.
Bekijk ook zeker even de videos onderaan.

Voor speeldata en tickets kan je hier terecht.

De kunstkasten werden ontwikkeld door vier jonge plastische kunstenaars: Griet Hersens, Marie Van Praag, Caroline Mathieu, Lies Ferny en De Spiegel-vormgever Wim Van de Vyver. De muzikanten zijn Ann de Prest (zang), Jutta Troch (harp) en Sergi Medina (hobo/cello). Lies Ferny is de actrice van van dienst. 
Artistieke coaching gebeurde door Peter Van Heyghen, Tijl Bossuyt, Karel Van Ransbeeck en Wim Van de Vyver.

Curiosa is een samenwerking tussen Theater De Spiegel en De Veerman. Een creatie in het kader van Barokjaar 2018. Rubens Inspireert, met steun van AMUZ en Stad Antwerpen: Kabinet Caroline Bastiaens - schepen voor cultuur, Kabinet Nabilla Ait Daoud  - schepen voor kinderopvang & Districtsschepen voor cultuur Lieve Stallaert.


Nieuws


05.09.2018
Curiosa in première op Laus

Curiosa in première op Laus

Op 25 augustus ging Curiosa in première in hetpaleis tijdens het festival Laus Polyphoniae. Het werd met veel enthousiasme onthaald door klein én groot. Nieuwsgierig naar hoe er dat dan uitzag? Bekijk dan zeker even de teaser!

Een artikel over de voorstelling in de Gazet Van Antwerpen kan je hier herlezen. 

Heb je het gemist en wil je er de volgende keer graag bij zijn? Kijk hier voor de speeldata in DeStudio (Antwerpen) en in de Bijloke (Gent).


Link: website


Video

Bekijk ook

Young Art Reporters

Young Art Reporters

#YAR is een open uitnodiging voor jongeren om het kunstenfestivaldesarts te beschouwen als hun speelterrein. Ze leren het festival van binnenuit kennen en reageren erop via het medium van hùn keuze.

#YAR est une invitation ouverte à un groupe de jeunes de voir le festival comme leur terrain de jeu. L’idée est de réagir au programme à travers le médium de leur choix.

Worktable

Worktable

Kunstenfestivaldesarts en De Vier Windenschool in Molenbeek vinden het belangrijk om duurzame relaties aan te gaan binnen de stad. Sinds 2011 grijpen ze het jaarlijks het programma van Kunstenfestivaldesarts aan om dichter naar elkaar toe te groeien. Zo maakten de kinderen van de 6de klas in 2013 samen met theatermaakster Inne Goris zelf de voorstelling 'Ergens hier', die in premiere ging op het festival.

RE:RITE OF PASSAGE

RE:RITE OF PASSAGE

Met RE:RITE of PASSAGE focusten De Veerman en het Kaaitheater in voorjaar van 2018 op het proces van ‘ergens aan te komen’. Doorheen een artistiek traject verkenden we samen Brusselse jongeren de betekenis en de kracht van rituelen om er zelf nieuwe te ontwerpen rond verwelkomen en aankomen. Kerndoel hiervan was op een positieve manier deze overgang, deze verandering te markerent