Kalender


20.07 - 26.07.2020, 10:00 - 14:00
Vormingscentrum Destelheide, Destelheidestraat 66, Dworp (bij Brussel)


Credits


Expresso


Tijdens wekelijks workshops met leerlingen van SIBLO De Leydraad worden de mogelijkheden van theater binnen het opvoedingsproces van kinderen met ASS verkend.
De ervaringen van de diverse betrokken partijen (actrice/regisseur, leerlingen en leerkrachten) worden verzameld om nieuwe methodieken te ontwikkelen, waarmee we een impuls willen geven aan het werken aan het exp

Tijdens wekelijks workshops met leerlingen van SIBLO De Leydraad worden de mogelijkheden van theater binnen het opvoedingsproces van kinderen met ASS verkend.

De ervaringen van de diverse betrokken partijen (actrice/regisseur, leerlingen en leerkrachten) worden verzameld om nieuwe methodieken te ontwikkelen, waarmee we een impuls willen geven aan het werken aan het expressievermogen - en ruimer sociale vaardigheden- van kinderen met ASS in het onderwijs.

Het initiatief van dit project ligt bij Sanderijn Helsen (actrice, regisseur en moeder van een kind met ASS) die het theaterlabo begeleidt.
In het voorjaar van 2014 wordt een vormingssessie over de nieuwe methodieken ontwikkelt voor leerkrachten en andere geïnteresseerden.


Nieuws


27.05.2014
Vorming 'expressievermogen bij kinderen met autisme'

Vorming 'expressievermogen bij kinderen met autisme'

Van september tot december 2013 organiseerde Sanderijn Helsen, actrice/theatermaakster èn moeder van een zoon met ASS, samen met De Veerman een eerste theaterlabo voor kinderen met autisme.
Op woensdag 24 september willen Sanderijn Helsen en De Veerman de artistiek-pedagogische ervaring van dit theaterlabo met u delen.

Van september tot december 2013 organiseerde Sanderijn Helsen, actrice/theatermaakster èn moeder van een zoon met ASS, samen met De Veerman een eerste theaterlabo voor kinderen met autisme. Dit labo vond plaats op De Leydraad, school voor Bijzonder Onderwijs in Antwerpen.
Doel van het project was om deze kinderen, met uitgesproken tekorten op vlak van communicatie, verbeelding en inlevingsvermogen, via een aangepaste methodiek tot expressie te laten komen.
 
Op deze vorming willen Sanderijn Helsen en De Veerman de artistiek-pedagogische ervaring van dit theaterlabo met u delen.
Het labo zal uitgebreid gedocumenteerd worden en de specifieke methodiek toegelicht. Concrete opdrachten vormen een wezenlijk onderdeel van deze vorming.
 
Wanneer : woensdag 24 september van 13u30 tot 18u00
Waar : De Veerman, Marialei 25, 2018 Antwerpen
Voor: iedereen die geïnteresseerd is in het werken rond creativiteit en expressievermogen van kinderen met ASS
Kostprijs : 20 euro
Info en inschrijven : daan.simons@veerman.be

Bekijk ook

PONT

PONT

PONT is het Platform voor de Ontwikkeling van Talent via kunsten. Het platform werd begin 2012 boven het doopvont gehouden in Dommelhof Neerpelt. PONT wil graag bruggen bouwen tussen Limburgse actoren die via de kunsten trachten om jongeren uit het bijzonder onderwijs te prikkelen en te stimuleren om hun talenten te ontdekken en te ontplooien. Daarnaast wil het platform ook graag de culturele sector en het onderwijs sensibiliseren en informeren over dergelijke sociaal-artistieke en kunsteducatieve projecten.

Vergeten straat, verloren verhalen

Vergeten straat, verloren verhalen

Vijf minderjarige vluchtelingen verfilmden, onder begeleiding van De Veerman, tijdens de herfstvakantie eigen verhalen. Het project was een initiatief van 't Gasthuys Stedelijk Museum Aalst, dat naar aanleiding van Vergeten Straat van Aalstenaar Louis Paul Boon een project wou opzetten met deze doelgroep.
De vijf 14 tot 17-jarigen waren afkomstig uit Gambia, Afganistan, Congo en Nigeria en maakten eigen verhalen -soms persoonlijk, soms fictie- en gingen aan de slag met scenario's, draaiboeken, camera's en montageprogramma's.

De Kunstloft

De Kunstloft

De Veerman organiseerde tot juni 2013 dagelijks workshops drama, beeld, muziek, dans of media voor kinderen van Antwerpse basisscholen.
Op woensdagvoormiddag kregen de leerkrachten bijscholingen in deze disciplines en tips om verder te werken in hun klaspraktijk.