Credits


Coördinatie
Daan Simons

Artistiek medewerkers
Paulo Guerreiro (dans, performance)
Fleur Khani (zang, beweging, drama)

Partners
Kaaitheater
Atheneum Brussel
Globe Aroma
Minor-Ndako

RE:RITE OF PASSAGE


Met RE:RITE of PASSAGE focussen De Veerman en het Kaaitheater op het proces van ‘ergens aan te komen’. Doorheen een artistiek traject verkennen Brusselse jongeren de betekenis en de kracht van rituelen om er zelf nieuwe te ontwerpen rond verwelkomen en aankomen. Op een positieve manier markeren ze hiermee deze overgang, deze verandering.

Voor dit project hebben we een gefaseerd traject uitgewerkt waarin gewortelde en nieuwe Brusselaars elkaar ontmoeten. Ze verkennen de betekenis en de kracht van rituelen, om er zelf nieuwe te ontwerpen. We vertrekken vanuit hun persoonlijke ervaringen en transformeren deze naar (nieuwe) rituelen.

 

De eerste fase wordt uitgewerkt met leerlingen van het Atheneum Brussel. Zij verkennen wat rituelen zijn en gaan ermee experimenteren. Ze ontmoeten enkele nieuwe Brusselaars waarvoor ze, samen met een artistieke coach, een welkomstmoment vormgeven door middel van een of meerdere rituelen. Dit welkomstmoment is niet toevallig voorzien op 21 maart: de start van de lente en symbolisch een moment om het nieuwe leven te verwelkomen. 

In de tweede fase werken we met ‘nieuwe’ Brusselaars. Hiervoor brengen we een gemengde groep jongeren bij elkaar: geïnteresseerde leerlingen uit de eerste fase, nieuwkomers, kinderen van expats, studenten …. Samen onderzoeken we welke rol rituelen kunnen spelen om in Brussel te wortelen en verbindingen aan te gaan: met de stad en met elkaar. De artistieke coaches begeleiden hen bij hoe zij de overgang tussen aankomen en ergens thuishoren kunnen vormgeven met rituelen. We ronden af met een publiek slotmoment op 20 juni 2018. Foto's van dit warme ontmoeten kan je hier bekijken. 

Het project sluit aan bij RE:RITE, het jaarthema van het Kaaitheater, waarbij de focus ligt op (nieuwe) rituelen en wat die vandaag kunnen betekenen voor de huidige, superdiverse samenleving. 

Link: kaaitheater

Nieuws


20.06.2018
RE:RITE OF PASSAGE :: EEN CULTUUR VAN DELEN

RE:RITE OF PASSAGE :: EEN CULTUUR VAN DELEN

De voorbije maanden werkten kunstenaars Paulo Guerreiro en Fleur Khani in een reeks workshops met een diverse groep deelnemers rond ideeën over leven in een gedeelde stad. Wat verbindt aankomers in deze stad? De zoektocht naar manieren om in de stad te wortelen en relaties aan te gaan, met de stad en met elkaar. Zij gebruikten de kracht van oude en nieuwe rituelen, en ontwikkelden samen een laboratorium waarbinnen ze vol ruimdenkendheid experimenteerden met schrijven, luisteren, lichaams- en stemoefeningen. 

Hun bevindingen deelden ze met een ruimer publiek op 20 juni 2018 in het Kaaitheater. Sfeerbeelden van dit open moment kan je hier bekijken.


Link: website

27.04.2018
RE:RITE OF PASSAGE

RE:RITE OF PASSAGE

Een aankomstritueel (video)

Leven in een gedeelde stad, hoe doe je dat? Jonge Brusselaars ontwikkelde een nieuw ritueel om aankomers welkom te heten in Brussel. Deze video geeft een inkijk op het nieuwe ritueel door studenten van Atheneum Brussel. Het ritueel ging door op 21 maart 2018 in het Kaaitheater. Het was ook de afsluiter van de eerste fase van het project RE:RITE of PASSAGE.

Dit project focust op het proces van ‘ergens aan te komen’. Doorheen een artistiek traject verkennen Brusselaars de betekenis en de kracht van rituelen, om er zelf nieuwe te ontwerpen rond verwelkomen en aankomen. Op een positieve manier markeren ze hiermee deze overgang, deze verandering.

Een project van De Veerman en Kaaitheater


Link: bekijk de video

04.03.2018
RE:RITE OF PASSAGE oproep

RE:RITE OF PASSAGE oproep

NL

Zin om je eigen ervaringen om te zetten in een aankomstritueel en mee op zoek te gaan naar een manier om iedereen welkom te heten in de stad? Dan is RE:RITE OF PASSAGE beslist iets voor jou.

FR

Envie de transformer votre propre expérience en un rituel d’arrivée et de participer à la recherche d’une nouvelle manière de souhaiter à tout le monde la bienvenue dans cette ville ? Alors, RE:RITE OF PASSAGE est résolument quelque chose pour toi.

 

NL

Nieuwkomer, asielzoeker, student, expat… Iedere ‘aankomer’ heeft zijn eigen achtergrond, ervaringen en had ooit een andere thuis. Maar één iets verbindt ze: de zoektocht naar manieren om in Brussel te wortelen en relaties aan te gaan, met de stad en met elkaar. Hoe zoek je je weg in een nieuwe stad met andere gewoontes en gebruiken? En vooral: zonder je eigen geschiedenis los te laten?

meer info

FR

Nouvel arrivant, demandeur d’asile, étudiant, expat… Chaque « arrivant » a ses propres antécédents et expériences et la particularité d’avoir eu un autre chez-soi avant de venir. Une chose les relie : la quête d’enracinement à Bruxelles et le souhait de nouer des relations avec la ville, avec ses habitants et avec d’autres arrivants. Comment trouver son chemin dans une nouvelle ville aux us et coutumes différents sans pour autant tourner le dos à sa propre histoire ?

plus d'infos 

 Bekijk ook

Rituals Now

Rituals Now

Rituals Now is een hedendaagse dansvoorstelling gemaakt door 17 jongeren.
Ze vertrokken vanuit improvisaties op de muziek van Le Sacre du Printemps van Igor Stravinsky en vanuit wat 'rituelen' en 'offers' voor hen vandaag betekenen.
Het resultaat is een adembenemende voorstelling waarin de intensiteit van de scène spat.

RE:THINK | RE:ACT

RE:THINK | RE:ACT

In RE:THINK | RE:ACT filosoferen Brusselse jongeren over de openbare ruimte. Ze bevragen het samenleven in de stad, formuleren er gedachten over, luisteren naar elkaar en naar buurtbewoners en geven hun bedenkingen vorm in beeldende en theatrale acties.

The Class

The Class

In The Class zetten De Veerman en Kunstenfestivaldesarts een langdurig traject op met twee middelbare scholen uit Brussel. In die periode maken leerlingen kennis met elkaar en verdiepen ze zich in de wereld van de hedendaagse kunst. Elk jaar is anders en intenser dan het jaar voordien. Het resulteert in een artistiek project tijdens het festival.