Credits


Coördinatie
Griet Pauwels

Artistiek medewerkers
Miroslav Kochanek (dans)
Andreia Rodrigues (dans)
Jochem Baelus (muziek / film)

Partners
Bozar

Plural Individual


Elf jongeren tussen 15 en 19 jaar -elk met hun eigen karakter, lievelingskleur, goede en slechte kanten, angsten en dromen- maakten samen met twee choreografen en een filmmaker/muzikant een bewegingsvoorstelling én dansfilm rond het Europese motto ‘In verscheidenheid verenigd’.

"The group, consisting of all individuals, stands central. Sometimes an individual leaps out and attracts attention from the outsiders with his being, doing or own movements. But the strongest and most important spotlight is not the one on each human being, but the one that shines on the whole group. That's how this play is being formed”.
Antonia van Dijck-Marciniak
 

Vertrekpunt is het werk van Eadweard Muybridge, die met fotografie de menselijke en dierlijke beweging analyseert en fragmenteert in verschillende sequenties.
Dit principe wordt terug vertaald naar echte lichamen -die de beweging stil zetten en tegelijk verder (of terug) laten lopen in de tijd- en naar film.


Nieuws


14.09.2016
Film Plural Individual op International Dancefilmfestival Brussels

Plural Individual -de dansfilm die De Veerman in het voorjaar maakte met 11 jongeren- werd geselecteerd voor het International Dancefilmfestival Brussels.
Te zien om zaterdag 24 september om 17 uur in Danscentrum Jette.


Link: Bekijk de trailer

12.05.2016
Plural Individual in Het Steen

Plural Individual in Het Steen

Plural Individual is een intrigerende bewegingsvoorstelling van jongeren die op zoek zijn naar zichzelf, hun plaats in de groep en hoe ze samen 1 kunnen worden.
In avant-première te zien op 14/5 in Het Steen in Antwerpen.


11.05.2016
Plural Individual in Bozar

Plural Individual in Bozar

De expo 'Next Generation, Please!' in Bozar toont resultaten van 12 jongerenprojecten rond europese identiteit.
Plural Individual, de dansfilm van 11 jongeren, choreografen Miroslav Kochanek en Andreia Rodrigues, muzikant/filmmaker Jochem Baelus en De Veerman is er te bekijken van 18 tot 30 mei.
Tijdens de opening op 17/5 wordt de bewegingsvoorstelling Plural Individual ook opgevoerd in de Horta Hal.


Link: Trailer Plural Individual

29.10.2015
Audities jonge performers voor 'Plural Individual'

Audities jonge performers voor 'Plural Individual'

Ben jij een gepassioneerde performer tussen 15 en 20 jaar en heb je zin om samen met andere jongeren een bewegingsvoorstelling en dansfilm te maken rond ‘verenigde identiteit’? Dan is 'Plural Individual' waarschijnlijk iets voor jou!

 

Plural Individual?

Individualiteit! Uniciteit! Alles rondom ons schreeuwt uit dat jijzelf het centrum van de wereld hoort te zijn.
Maar wat als die unieke individuen samen komen en op zoek gaan naar een gemeenschappelijke identiteit?

Wij, jongeren tussen 15 en 20 jaar, Europeanen. Wat maakt ons één? Waarin zijn we gelijk aan elkaar? Waar staan we voor? Waar zijn we tegen? Hoe bewegen wij? Hoe ademen wij? Hoe drukken we dat als groep uit met ons lichaam op een podium?

In Plural Individual ga je daar met choreografen Miroslav Kochanek en Andreia Rodrigues -en samen met 14 andere jongeren- naar op zoek.
Het resultaat wordt een eindeloze ketting van bewegingen en geluiden die kunnen vooruit of terug gespoeld worden, die kunnen versnellen of vertragen, die uiteen rafelen en terug samen komen.

En daarna vertalen we de beweging terug naar beeld.
Plural Individual wordt namelijk niet alleen een bewegingsvoorstelling, maar ook een dansfilm. Samen met filmmaker en muzikant Jochem Baelus zoek je uit hoe je de beweging in film en geluid omzet.

 

Voor wie?

Je bent tussen 15 en 20 jaar en hebt een schreeuwende goesting om met veel energie op een podium te staan.

Je hoeft geen geschoolde, technische danser te zijn. Samen met andere jongeren onderzoek je hoe met je lichaam op een podium werkt. En daar horen ook lopen, vallen, rollen en vliegen bij.
Je hoeft ook geen geschoolde cineast te zijn. Zin hebben om te zoeken naar hoe je beweging en inhoud in beeld brengt is voldoende om mee aan de slag te gaan.

Het maakproces van Plural Individual wordt intensief.
De repetities/draaidagen gaan door op :

  • zaterdagen 9, 16, 23 en 30 januari 2016
  • 8 tot 11 februari 2016 (krokusvakantie)
  • zaterdagen 20 en 27 februari 2016
  • zaterdagen 5 en 12 maart 2016
  • 1 tot 3 april en 8 tot 9 april  2016 (paasvakantie)
  • zaterdagen 16, 23 en 30 april 2016

telkens van 10 tot 16 uur
bij De Veerman, Marialei 25, 2018 Antwerpen

Op 5 maart doen we een try-out om 20 uur in Antwerpen.
Op dinsdag 17 mei spelen we de voorstelling in Bozar in Brussel. De film zal daar ook 2 weken vertoond worden in het kader van de tentoonstelling ‘Next Generation, Please’.
Er wordt tijdens het maakproces nog gezocht naar andere speelplekken.
Je moet in principe op alle repetities, draaidagen en voorstellingsdagen aanwezig zijn.

Deelname aan Plural Individual is gratis, maar kosten voor vervoer en maaltijden zijn voor jouw rekening.

De voertaal van het project is Engels. Miro en Andreia verstaan Nederlands, maar ze spreken vooral Engels (of Tsjechisch, of Portugees, en ook een mondje Chinees).

 

Audities

Je kan auditie doen om deel te nemen aan 'Plural Individual' op
zaterdag 5 december of zaterdag 19 december 2015 telkens van 13u00 tot 17u00
bij De Veerman, Marialei 25, 2018 Antwerpen

Wat mag je verwachten?
- een bewegingsworkshop waarin we elkaar en de manier van werken leren kennen
- een gesprek waarin we peilen naar je goesting, ervaringen en motivatie.

Er kunnen 15 jongeren deelnemen aan Plural Individual. Als er meer kandidaten zijn maken we selectie. Je wordt ten laatste op 29 december 2015 op de hoogte gebracht of je geselecteerd bent.

Om deel te nemen aan de audities, stuur je een mailtje met je
naam:
e-mailadres:
gsm-nummer:
geboortedatum:
hobby’s:
ervaring:
motivatie:
keuze auditie-datum:
en een foto van jezelf
naar griet.pauwels@veerman.be voor 1 december 2015

 

Met

* Miroslav Kochanek *
een danser en choreograaf uit Tsjechië. Hij studeerde aan de Duncan Center Dance School in Praag en aan de Fontys Dansacademie in Nederland, afdeling danstheater.
Nadat hij afstudeerde werkte hij met verschillende dansgezelschappen zoals Drie Ons (Nl), Milos Forman (Cz), Nanohach (Cz), Lisah Baert (Nl) ...
Hij maakte ook eigen stukken met dansers Tegest Pecht-Guido (‘Heavy Bubles’, ‘Friet-sex-Special’, ‘God-Verdome-Freedom’) en met Andreia Rodrigues (‘Satori’).

* Andreia Rodrigues *
een danseres en maakster uit Portugal.
Ze studeerde aan Escola Superior de Dança in Lissabon en aan de Fontys Dansacademie in Nederland, afdeling moderne dans.
Sindsdien werkte ze bij Kopergieterij, Nat Gras, Jan Martens, Untamed, Piet Van den Bosch, Eddy Becquart, United-c (Nl), Vélo Theater (Fr) ...

* Jochem Baelus *
een muzikant en filmmaker uit België. Hij speelt in de bands Echo Beatty en Sailor Beware, heeft een muzikaal soloproject onder de naam Slumberland, bouwt klankinstallaties en muziekmachines met afgedankte huishoudapparaten en maakt videoclips voor oa. BRZZVLL, Nausica, Few Bits, Echo Beatty en Nive and the Deer Children.


Link: filmpje oproep Plural Individual


Resultaten

Plural Individual film

vimeo

Plural Individual is een intrigerende bewegingsvoorstelling en -film van jongeren die op zoek zijn naar zichzelf, hun plaats in de groep en hoe ze samen 1 kunnen worden.

 Bekijk ook

Rituals Now

Rituals Now

Rituals Now is een hedendaagse dansvoorstelling gemaakt door 17 jongeren.
Ze vertrokken vanuit improvisaties op de muziek van Le Sacre du Printemps van Igor Stravinsky en vanuit wat 'rituelen' en 'offers' voor hen vandaag betekenen.
Het resultaat is een adembenemende voorstelling waarin de intensiteit van de scène spat.

Satie en Cie

Satie en Cie

De Veerman en Jeugd & Muziek maken samen met 15 jonge performers en 50 jonge muzikanten een voorstelling rond de muziek van Eric Satie.
Paulo Guerreiro van De Veerman gaat samen met de performers op zoek naar een bewegingstaal bij Satie’s muziek en de kruisbestuiving tussen muziek en dans.

Rayok

Rayok

In het project Rayok maken jongeren beeld- en klankinstallaties met als inspiratiebron het symfonisch werk van Dimitri Sjostakovitsj rond en tijdens WOII.

De resultaten van het project waren te bekijken op 28 november 2014 en 13 maart 2015 in deSingel, voor en na de uitvoering van symfonisch werk van Sjostakovitsj door deFilharmonie.