Credits


Coördinatie
Tijl Bossuyt

Artistiek medewerkers
Kristof Van Gestel (beeld)
Anne Reijniers (video, documentaire)

Partners
STUK

Familie


Familie was een participatief kunstproject waarin interpretatie en beleving de toeschouwer centraal stond.

In Familie vond kunstenaar Kristof van Gestel 15 mensen uit Leuven die van september 2016 tot mei 2017 een sculptuur uit zijn reeks Familie adopteerden en bij hun in huis welkom heette. Ze werden uitgedaagd om het kunstwerk een betekenisvolle plaats in hun leven te geven.

Op de startbijeenkomst, die plaats vond in september 2016, was er een mini-tentoonstelling in het STUK waar alle sculpturen van de reeks Familie te bekijken waren. Kristof was aanwezig en kandidaten konden al een werk uitkiezen, al kregen ze het dan nog niet mee. 

In oktober was er namelijk een ophaalmoment, waar De Veerman een woordje uitleg gaf over het project en de verwachtingen. Nadien mochten de geadopteerde kunstwerken mee naar hun nieuwe thuis. 

Begin 2017 was er een familiefeest, zoals dat hoort in die tijd van het jaar. Tijdens dat nieuwjaarsfeest gingen de adoptieffamilies met elkaar in gesprek om hun ervaringen uit te wisselen.

Tijdens het laatste familiefeest, toepasselijk met wafels en pannenkoeken kwam iedereen voor de laatste keer bij elkaar. De familiesculpturen kwamen terug bij elkaar en werden teruggegeven aan Kristof. 

Bekijk in dit videoverslag van Anne Reijniers hoe deelnemers hun kunstwerk een betekenisvolle plaats proberen te geven in hun leven, hun reflecties en de familiebijeenkomsten.  


Video

Bekijk ook

Kristof Van Gestel

Kristof Van Gestel

Voor Kristof Van Gestel is het maken van kunst een methode om de wereld en de verschillende relaties die we er als individu mee aangaan te verkennen en te ‘bewonen’. Dit geldt zowel voor de kunstenaar zelf als voor de toeschouwer. Vanuit die optiek beschrijft hij in zijn doctoraatsonderzoek (2007-2013) zijn kunstpraktijk als een ervarings- en reflectiemodel dat kan helpen bij het vorm- en betekenisgeven van het leven zelf.
Kristof is in zijn residentie bij De Veerman in de eerste plaats op zoek naar een inhoudelijke verdieping van zijn praktijk..

Bij-buurten

Bij-buurten

Samen met het Middelheimmuseum werkte De Veerman gedurende drie jaar aan de dialoog met de aanpalende volksbuurt het Kiel. 
Dit mondde uit in drie deelprojecten: SPIA in het Middelheim (jongeren uit het technisch en beroepsonderwijs maakten eigen kunstwerken), Buurtwandelingen op het Kiel (aandacht voor kunst in de buurt) en Nesten op het Kiel (een kunstwerk, gemaakt en gesmaakt door de buurtbewoners).

(on)Zichtbaar

(on)Zichtbaar

Onlangs startte de jaarlijkse ‘Te Gek?!’-campagne die het taboe rond psychische problemen wil doorbreken. Ook kunstenorganisatie De Veerman, De Vinken en open zeefdrukwerkplaats Gezeever slaan de handen in elkaar. Ze bieden psychisch kwetsbare mensen een eigen creatieplek. In het zeefdrukatelier krijgen ze technieken aangeleerd en gaan ze zelf artistiek aan de slag.