Credits


Coördinatie
Daan Simons

Artistiek medewerkers
Els Baeten (gezeever) (zeefdruk)

Partners
Gezeever
Dagcentrum De Vinken
Cultuur 2018

(on)Zichtbaar


Onlangs startte de jaarlijkse ‘Te Gek?!’-campagne die het taboe rond psychische problemen wil doorbreken. Ook kunstenorganisatie De Veerman, De Vinken en open zeefdrukwerkplaats Gezeever slaan de handen in elkaar. Ze bieden psychisch kwetsbare mensen een eigen creatieplek. In het zeefdrukatelier krijgen ze technieken aangeleerd en gaan ze zelf artistiek aan de slag.

Met steun van Cultuur 2018


Nieuws


21.04.2016
expo (on)zichtbaar

expo (on)zichtbaar

In de Generale Staf van ’t Groen Kwartier kan je op 29 en 30 april gratis de pop-up tentoonstelling (on)Zichtbaar bezoeken. Vijf zeefdrukkers verdiepten zich de voorbije maanden in verschillende technieken om rond zichtbaarheid en onzichtbaarheid te werken. Ze werden daarin aangevuurd door Els Baeten van open zeefdrukwerkplaats Gezeever.

Niet toevallig namen ze de nieuwe wijk ’t Groen Kwartier als inspiratiebron voor hun werk: het voormalig Militair Hospitaal bleef –ondanks zijn centrale ligging in de stad- vele jaren verscholen voor de Antwerpenaar. Als militair domein bleef het gedurende bijna een eeuw een ‘zwarte vlek’ op de landkaart, wegens staatsgeheim.
Sinds de herbestemming van deze wijk als groen wooncentrum, met diverse ondernemingen, culturele expositieruimten, en onder andere restaurant ‘The Jane’, is ‘t Groen Kwartier open gebloeid en terug zichtbaar geworden.

Niet alleen de wijk werd meer zichtbaar, ook de zeefdrukkers brachten bij de creatie van hun werk het (on)zichtbare naar boven.
De relatie tussen het expliciete en het verborgene houdt iedereen bezig. We zijn allen gedreven door wat we waarnemen, maar ook –misschien nog meer- door wat onder de oppervlakte ligt, door het on(der)bewuste.

Naast persoonlijk werk presenteren de vijf drukkers ook een gezamenlijk werk.

Voor wie nog nooit in de Generale Staf was is het unieke kans om een kijkje te komen nemen. Het gebouw wordt speciaal voor de tentoonstelling opengesteld, voor de renovatiewerken aanvangen.

(ON)ZICHTBAAR is een project van kunstenorganisatie De Veerman, open zeefdrukwerkplaats Gezeever en dagcentrum De Vinken, met steun van District Antwerpen.


24.02.2016
(on)Zichtbaar - zeefdrukateliers

(on)Zichtbaar - zeefdrukateliers

Vijf mensen van De Vinken duiken in het verleden en het heden van nieuwe Antwerpse wijk 't Groen Kwartier en onderzoeken hoe ze met verschillende zeefdruktechnieken dingen zichtbaar en onzichtbaar kunnen maken.

‘t Groen Kwartier is een nieuwe wijk in Antwerpen met een groot historisch verleden als militair hospitaal en de plek waar het Hoger Instituur Voor Schone Kunsten lang huisde.
Vijf mensen van Dagcentrum De Vinken duiken in het archief, speuren naar sporen van het verleden op de site en observeren de huidige gebouwen en hun bewoners.
 
Samen met Els Baeten van zeefdrukwerkplaats Gezeever onderzoeken ze hoe je met verschillende zeefdrukkentechnieken aan de slag kunt om dingen zichtbaar/onzichtbaar te maken.
Elk van de 5 deelnemers lopen een eigen artistiek proces, maar ze maken ook een gemeenschappelijk werk.
 
De werken worden eind april gepresenteerd in ‘t Groen Kwartier. Meer info volgt.

 

Dagcentrum De Vinken richt zich tot psychisch kwetsbare en psychisch gekwetste volwassenen voor wie doorsnee socio-culturele activiteiten moeilijk toegankelijk zijn.

Bekijk ook