Credits


Coördinatie
Tijl Bossuyt

Artistiek medewerkers
Wederik De Backer (audio)
Pipo Tafel (dans, video)
Oscar Loeser (video)
Beatrijs Lauwaert (beeld)
Tine De Ruysser (design)
Jo Zanders (muziek)
Anita Evenepoel (kostuumontwerp)
Els Baeten (zeefdruk)
Bernard Dewulf (literatuur, schrijven)
Martine De Kok (muziek, zang)
Jasper Van Grunsven (zeefdruk)
Dirk Pauwels (drama)
Roman Klochkov (animatiefilm)
Bert Bernaerts (muziek)
Lennaert Maes (muziek)

Partners
Destelheide - Hanenbos
Matrix
KASK
KunstZ
Theater De Spiegel

Zomeracademie


De Zomeracademie is een artistieke werkplaats voor iedereen die een week intensief wil onderzoeken, experimenteren en creëren in een bepaalde kunstdiscipline.

Tijdens de Zomeracademie kan je je artistieke zoektocht verderzetten en delen met anderen. Tijdens een week met diverse ateliers krijg je de kans om in groep of individueel te experimenteren. Je kiest voor 1 discipline/atelier en werkt hier een hele week in door. Net omdat we verschillende atelier tegelijkertijd programmeren, is er een wisselwerking met de andere disciplines mogelijk. De diversiteit van de deelnemers (kunsteducatieve werkers, docenten, makers van allerlei slag ...) brengt een uitwisseling teweeg tussen verscheidene invalshoeken, verschillende werkterreinen en uiteenlopende artistieke standpunten en meningen.

Elk atelier staat onder leiding van een uitvoerend kunstenaar (of twee). Deze treedt vooral op als coach: hij of zij stimuleert het proces, voorziet ruimte om samen te overleggen, te kijken, te werken en zorgt voor een dynamische omgeving. De hele opzet draait om experiment en creatie. Dat wil zeggen dat de begeleidende kunstenaar je nieuwe perspectieven biedt om je artistiek denken te verbreden, zonder je daarom in een bepaalde richting te duwen. Hij of zij zoekt met je mee, maar reikt je geen kant-en-klare oplossingen aan. Verwacht dus geen traditionele cursusgever, maar wel een bezielde en bezielende coach die je ondersteunt in je 'atelierwerk'.

En er is meer! Extra ideeën, inspiratie en achtergrondlectuur kan gevonden worden in de bibliotheek, er staat een computerruimte ter beschikking en een enkele artiesten in residentie werken aan hun eigen creaties.

Kortom: de Zomeracademie is niet te missen voor wie zelf actief en artistiek wil bijtanken, educatieve inspiratie wil opdoen door zelf weer aan het werk te gaan of gewoon ervaring wil opdoen, delen en vergelijken met die van anderen.

 

Ateliers Zomeracademie 2019

 

- Experimenteren met nieuwe materialen / Anita Evenepoel en Tine De Ruysser

- DIY-instrumenten en (nieuwe) muziek / Bert Bernaerts en Jo Zanders

- Songwriting / Lennaert Maes en Martine De Kok

- Animatiefilm / Roman Klochkov

- VIDEOMOVEMENTPOETRY / Pipo Tafel, Oscar Loeser en het Loopstation

- Hoorspelen en klankverhalen / Wederik De Backer

- Beeld en beeldtaal / Beatrijs Lauwaert

- Schrijven / Bernard Dewulf

- Druktemakers / Jasper Van Grunsven & Els Baeten

- Collectief theater maken / Dirk Pauwels

 

Op de website van de Zomeracademie vind je meer uitleg over elk atelier, alle praktische informatie en het inschrijvingsformulier.

Link: www.zomeracademie.be

Nieuws


10.09.2019
Zomeracademie 2019 - terugblik

Zomeracademie 2019 - terugblik

De Zomeracademie: tien inspirerende ateliers en vier verrassende artists in residence.

Voor wie er niet bij was en nieuwsgierig is. Of voor wie er wel bij was en wat weemoed wil toelaten.

De foto’s! De podcasts!  De animatiefilms! 

Kijk hier naar de fotoreportage van de verschillende ateliers. 

Beluister de podcasts van het atelier Hoorspelen en Klankverhalen (coach: Wederik De Backer).  

Bekijk een montage van de resultaten van het atelier animatiefilm (coach: Roman Klochkov).

Kan je er niet genoeg van krijgen? Noteer dan alvast 20 tot 26 juli 2020 in je agenda voor de volgende editie van de Zomeracademie!


02.07.2019
Zomeracademie: drie residenties

Zomeracademie: drie residenties

Geluid is de rode draad die doorheen het work in progress loopt van de residentie-artiesten op onze Zomeracademie.

Een onderzoek naar de geluiden die baby’s horen in de baarmoeder en welke ze zich nog herinneren de eerste maanden na hun geboorte.
Een klankinstallatie van honderd stemmen, geïntegreerd in soundscapes die uit alle mogelijke grammofoonhoorns weerklinken.
Een voorstelling in wording, waar een danser beweegt op muzikale impulsen die hem live door het peuterpubliek wordt aangegeven.

OORT-geluidsproject voor baby’s

Oren zijn ons eerst ontwikkelde zintuig. Nog voor we als baby-in-de-buik kunnen voelen, ruiken, kijken of proeven, horen we de buitenwereld. Een geluid dat vervormd wordt door een buffer van water en huid en door het kolken, bonzen en borrelen van het lichaam waarin we ons bevinden.

Als we geboren worden, is geluid het eerste wat we herkennen.
Hoe belangrijk zijn de geluiden die we horen voor we geboren worden?
Hoe ervaren we die eerste auditieve ontmoeting met de buitenwereld?
Wat gebeurt er met ons als wij deze geluiden opnieuw horen?

Isabel Voets, Astrid & Zoë Bossuyt onderzoeken en experimenteren met deze en nog veel andere geluidsvragen. Met OORT willen ze een plek creëren waarin een heel erg jong publiek wordt meegenomen in de kronkelgangen van het geluid. Een oord waarin zowel spelers als baby’s via klanken op ontdekking gaan.

100 stemmen-klankinstallatie

Stel: je neemt 100 stemmen op. 100 mensen die in hun eigen taal een kort verhaal vertellen.
Vervolgens monteer je die stemmen op een soundscape die de klank van de stem volledig tot zijn recht laat komen.
Elke stem laat je horen via een grammofoonhoorn, waarvan geen enkele dezelfde is: sommigen zijn uit blik, anderen uit hout, keramiek, kunststof, papier …
Je maakt van dit alles een intieme klankinstallatie die mensen uitnodigt om te luisteren naar de klank van de stemmen, om te luisteren op een ander niveau, om te luisteren tout court.

Tine Joris en Toon Quanten onderzoeken op de Zomeracademie de klankkwaliteit op de verschillende dragers, het technische en architecturale aspect van de hoorns en voorzien een try-out met een tiental hoorns en bijhorende soundscapes.

ImpulZ - Theater De Spiegel

En als we nu eens ons jonge publiek aan de knoppen zouden zetten? Knoppen waarmee ze een geluid triggeren dat live wordt vertaald naar een soundscape met daarin herkenbare cues voor een danser?
Een soort choreografische blokkendoos waarmee elke keer een nieuwe danssequentie kan worden gemaakt. 
En als we dan aan atelier Récup vragen om een decor te bedenken waarbinnen deze triggers naar geluid en naar beweging voor onze allerjongsten leuk en toegankelijk wordt?
Dan krijgen we een driehoek aan impulsen met een oneindig aantal mogelijke combinaties.

Met ImpulZ krijgt de term interactie een heel nieuwe betekenis: de jongsten hebben mee de touwtjes in handen zonder dat de danser zijn artistieke eigenheid moet opgeven. Samen met het publiek wordt elke voorstelling een uniek gebeuren.

Tijdens de Zomeracademie zal er voor het eerst gewerkt worden met het decor en zullen twee dansers het interactieve concept toetsen: welke cues bruikbaar zijn voor interessante danssequenties.
Wellicht zal ook het publiek de drukknoppen kunnen testen.


17.02.2019
Zomeracademie 2019: programma staat online!

Zomeracademie 2019: programma staat online!

Het is zover. Het programma van Zomeracademie is bekend en staat online. We kunnen weer beginnen aftellen naar de zomer.

Een frisse nieuwe look, maar wees gerust de beproefde formule van onze jaarlijkse academie blijft hetzelfde: tien ateliers voor makers, zeven dagen lang. 

Een artistieke werkweek waarin je je laat begeleiden door professionele coaches en inspiratie vindt bij jezelf, de ander, de omgeving. Maar waarin je vooral zelf handelt.
Voor iedereen vanaf 18 jaar met creatieve energie. En zeker voor diegene die niet bij het artistiek-creatieve handje wil gehouden worden, maar uitdagingen zoekt om bij te tanken.


Link: website Zomeracademie 2019

05.09.2018
Zomeracademie 2018: flashback

Zomeracademie 2018: flashback

Veelzijdige impressies van alweer een intensieve werkweek in Destelheide.

Kijk hier naar de fotoreportage van de verschillende ateliers.

Theater De Spiegel werkte als artist-in-residence aan de productie Curiosa, die bij de opening van het barokfestival in première ging in hetpaleis. Ze deden enkele try-outs in nabijgelegen crèches en gaven ons een eerste inkijk in deze barokke speel-en-doe-installatie voor de allerjongsten. Geniet

De deelnemers van het atelier Schrijven, gecoacht door Bernard Dewulf, delen graag enkele literaire parels via dit forum.

Luister naar het concert van het atelier Experimenteel bouwen en componeren (coaches: Yuri Landman en Bert Bernaerts) in de bar van Destelheide. .

Neem een uurtje de tijd, zet uw koptelefoon op en luister naar de resultaten van het atelier Hoorspelen en klankverhalen (coach: Wederik De Backer). 

Kan je er niet genoeg van krijgen? Noteer dan alvast 15 tot 21 juli 2019 in je agenda voor de volgende editie van de Zomeracademie!


01.03.2018
Inschrijvingen voor Zomeracademie 2018 geopend!

Inschrijvingen voor Zomeracademie 2018 geopend!

Inschrijven voor de Zomeracademie 2018 kan vanaf nu.

Voor iedereen die niet bij het artistiek-creatieve handje wil gehouden worden, maar uitdagingen zoekt om bij te tanken. Het aftellen naar de zomer is begonnen!

Zomer + academie = artistiek-creatieve goesting = Dharts + De Veerman + coproducenten

Een verfrissende, uitdagende en artistieke werkweek voor iedereen die niet bij het handje wil gehouden worden.

Er is keuze tussen 10 ateliers, begeleid door coaches die zorgen voor eyeopeners, verdieping en experiment.

Van 16 tot 22 juli in Destelheide. 


Link: meer info

13.11.2017
Zomeracademie 2018: save the date

Zomeracademie 2018: save the date

Het is nog een beetje vroeg om al te beginnen aftellen, maar voor wie al zomerplannen maakt: blokkeer 16 tot 22 juli 2018 in je agenda voor de Zomeracademie!

Het volledige programma en de inschrijvingen worden begin februari gelanceerd, maar hier alvast een tipje van de sluier :
* Muziekmachines bouwen en componeren - Yuri Landman (ism. Matrix)
* End-to-end / co-creatie met objecten - Kristof Van Gestel en Paulo Guerreiro
* Klank en beeld - Hallveig Agustsdottir en Inge Van Den Kroonenberg (ism. Matrix)
* Zeefdrukken - Els Baeten en Japser Van Grunsven (Gezeever)

Meer info volgt! 

 Bekijk ook

ARTLAB

ARTLAB

ARTLAB is een project waarin jongeren tussen 16 en 30 (in groep of individueel) gecoact worden om een artistiek project te verwezenlijken.
Om hen daarin te helpen worden hen 3 dingen aangereikt :
het geloof dat jongeren zelf verantwoordelijkheid kunnen nemen en zelforganiserend kunnen zijn
een creativiteitsschijf en een stappenplan voor artistieke projecten
facilitering in de vorm van accomodatie en mensen/netwerk

Rituals Now

Rituals Now

Rituals Now is een hedendaagse dansvoorstelling gemaakt door 17 jongeren.
Ze vertrokken vanuit improvisaties op de muziek van Le Sacre du Printemps van Igor Stravinsky en vanuit wat 'rituelen' en 'offers' voor hen vandaag betekenen.
Het resultaat is een adembenemende voorstelling waarin de intensiteit van de scène spat.

Anita Evenepoel

Anita Evenepoel

Anita Evenepoel is een selfmade-ontwerpster die niet met klassieke stoffen werkt, maar zichzelf en vooral de anderen uitdaagt om te experimenteren met nieuwe, niet voor de hand liggende materialen.

Het is door haar dat De Veerman hier ten volle een plek voor kunstenaars heeft kunnen uitbouwen.