Credits


Coördinatie
Daan Simons

Artistiek medewerkers
Griet Herssens (media, beeld, kostuum)
Marjolein Elsink (dans)

Partners
KMSKA

Rubens in beweging


Leerlingen van het derde middelbaar doken een week lang onder in de Rubenszaal van het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten in Antwerpen. Via dans- en kostuumworkshops gaven ze een eigen, hedendaagse interpretatie aan de werken van Rubens.

In maart 2009 vond in het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen een uitzonderlijk project plaats. 15 jongeren van de 9de klas van de Steinerschool Antwerpen slaan een week lang hun tenten op in het museum. In een reeks kostuum- en dansworkshops, opgezet door De Veerman, exploreren ze de werken van Rubens: welke houding nemen de personages aan, hoe verhouden ze zich tegenover mekaar, welke kleuren worden er gebruikt, hoe worden de stoffen gedrappeerd?
Vanuit deze verkennig gaven jongeren een eigen, hedendaagse interpretatie aan de werken van Rubens. Met stof en lichaam brengen ze Rubens tot leven.


Resultaten

 

vimeo

 Bekijk ook

Re-Mastered

Re-Mastered

Samen met het KMSKA zette De Veerman een drieluik op met als doel musea en jongeren met elkaar in contact te brengen rond visuele geletterdheid en participatie van jongeren in musea. Het drieluik omvatte een projectweek met jongeren, een jongerenforum en een tweetalige denkdag voor alle Belgische musea.

San Nicola di Bari

San Nicola di Bari

Leerlingen van het vierde middelbaar creëerden gedurende een week een nieuw oratorium, gebaseerd op San Nicola di Bari, een klassevoorbeeld van de Italiaanse barok (Giovanni Bononcini) groeide uit tot een bloedstollend relaas genaamd ‘De wraak van Arcanglo’.

Gnagflow Trazom

Gnagflow Trazom

Samen met de vier artiesten van De Veerman verdiepten middelbare scholieren zich in het werk Davide Penitente van Mozart. Via workshops muziek, dans en kostuumontwerp gingen ze niet alleen in op de inhoud van het stuk, maar exploreerden ze ook de tijdsperiode waarin Mozart dit muziekstuk schreef.