Credits


Coördinatie
Annemie Geerts

Artistiek medewerkers
Monica Monté (fotografie)

Partners
deSingel
Vlaams Architectuurinstituut
Pius X
Don Bosco Hoboken
Eagles of Architecture

Stynen op schaal


Stynen op schaal is een van de vier participatieprojecten waarmee De Veerman en deSingel een nieuw samenwerkingsjaar inzetten. Samen met leerlingen uit de derde graad van Pius X (Architecturale Vormgeving) en Don Bosco Hoboken (Houtbewerking) exploreren we het leven en werk van Stynen.

Dit najaar organiseren het Vlaams Architectuurinstituut en deSingel de tentoonstelling Léon Stynen, architect over het oeuvre van deze Belgische architect. Stynen was niet enkel de architect van het gebouw aan de Singel, maar ook van bv. het casino in Oostende en – samen met Henry van de Velde en Victor Bourgeois – de ontwerper van het Belgisch paviljoen voor de wereldtentoonstelling in New York (1939).

We starten met een dynamisch belevingsparcours in de stad en nemen het fototoestel mee om gerichter de Stynen-sporen vast te leggen. Hun frisse blik op zijn architectuur delen we met iedereen vanaf de opening van de tentoonstelling. Vanaf 11 oktober kan je samen met hen de wereld en geest van Léon Stynen ontdekken.

Leerlingen, leerkrachten, De Veerman en Eagles of Architecture zullen zich vervolgens op school verder verdiepen in het werk van Stynen, elk vanuit hun eigen specialisatie (techniek-creatie). Met fotografieopdrachten, ontwerpsessies en technische tekeningen worden de leerlingen uitgedaagd om de visie van de architect te herinterpreteren. De resultaten van dit proces zullen in januari voor een breed publiek in deSingel worden gepresenteerd.

Stynen op schaal wordt gerealiseerd met de steun van Stad Antwerpen en Canon Cultuurcel

(c) foto: Eagles of Architecture


Nieuws


07.01.2019
Finissage - Stynen op schaal

Finissage - Stynen op schaal

Op vrijdag 18 januari is er de finissage van de expo Leon Stynen, architect in deSingel. Op deze dag sluiten we ook het project Stynen op schaal af.

Tijdens de finissage zullen er vijf gevels van gebouwen van Stynen te zien zijn, waarvan er twee gebouwd werden door de jongeren waarmee we in dit project hebben samengewerkt.

Niet zonder trots stellen we u in de binnentuin van deSingel voor: de gevel van Assurances Liégeoise en de gevel van Galler. U krijgt een rondleiding door de leerlingen.

U kan er ook de tentoonstelling bezoeken met een overzicht van elke stap in het proces dat we met de jongeren hebben gelopen. Te bekijken in de wandelgangen van deSingel.

En last but not least is er ook de video met interviews van leerlingen over het project en beelden van de montage van de gevels. 

De finissage start om 18u en maakt onderdeel uit van de nieuwjaarsdrink van het VAi. Laat hier even weten als je er graag bij bent.


18.12.2018
Stynen op schaal: de installatie staat er!

Stynen op schaal: de installatie staat er!

Op 18 december trokken de leerlingen Architecturale Vorming en Houttechniek een (houten) gevel op van Stynen. Hun gevel is deel van een installatie Stynen op schaal, die geïnspireerd is enkele iconische gevels van deze architect. Het resultaat van enkele weken samen onderzoeken en werken. Van plan en houten planken tot een gevel op schaal. Dit alles onder het goedkeurend oog van architectenbureau Eagles of Architecture en onder begeleiding van De Veerman.

 

De installatie speelt met het ritme en de diepte van de gevels die Stynen creëerde. Ze brengen het Antwerpse stadsbeeld tot bij deSingel. De leerlingen bouwen verder op het ontwerp van de architecten. Het toont zowel de architectuur als het vakmanschap en de techniek die nodig zijn om het ontwerp te realiseren.

Na de foto’s in de wandelgangen is dit de tweede interventie van de deelnemers van Stynen op schaal die te bezichtigen zijn in de wandelgangen, in de binnentuin en op het plein van deSingel tijdens de looptijd van de tentoonstelling Léon Stynen, architect van het VAi.


05.10.2018
Stynen door de lens van jongeren

Stynen door de lens van jongeren

Tijdens het Stynen-bad op 1 oktober kregen de leerlingen van de derde graad van Pius X (Architecturale Vormgeving) en Don Bosco Hoboken (Houtbewerking) een introductie op het werk van Stynen door het Vlaams Architectuurinstituut, gevolgd door een inleiding op architectuurfotografie door Monica Monté (via de Veerman). Daarna volgde een parcours doorheen de stad waarbij ze in gemengde groepjes de architectuur van Stynen fotografeerden.

Bekijk de resultaten van dit dynamisch belevingsparcours in de stad waarmee de leerlingen de Stynen-sporen hebben vastgelegd. Ze zijn te bezichtigen in de wandelgangen, aan de vestiaire, tijdens de Léon Stynen-tentoonstelling in deSingel tot 20 januari 2019. De opening is op 11 oktober. Welkom!

 



Inspiratie

Maak kennis met Léon Stynen, de architect die Antwerpen mee vorm gaf

youtube


 

 



Bekijk ook

Architelier

Architelier

Architelier is een tool om samen met verschillende mensen te denken over stadsontwikkeling. Het is een oefening in ruimtelijke ordening als kapstok voor maatschappelijk debat. 

Architelier reikt instrumenten, woorden en denkkaders aan waarmee iedereen tussen 6 en 106 jaar kan dialogeren over stadsontwikkeling.
 

gestampte aarde verbindt

gestampte aarde verbindt

Nog tot 19 januari loopt in deSingel de tentoonstelling The Craft of Collaboration, een verzameling objecten, tekeningen, modellen, stalen, foto’s en verhalen die het Indiase architectenbureau Case Design verzamelde tijdens het bouwproces van de Avasara Academy, een school voor jonge vrouwen in Pune (India). Case Design zet in zijn werk steeds in op collectieve betrokkenheid en circulair bouwen.
In het verlengde van deze tentoonstelling laat BC Architects de resultaten zien van een workshop bouwen met gestampte aarde. 
En, toeval bestaat niet: tussen 11 en 19 januari is er Bouw & Reno in Antwerp Expo, op een boogscheut van deSingel.

Dit én de ingrediënten collectiviteit, betrokkenheid en duurzaamheid waren voor De Veerman meer dan voldoende om een participatieproject te ontwikkelen met vele partners.

Mayakovski en wij

Mayakovski en wij

Mayakovski is een van de belangrijkste Russische dichters van begin 20ste eeuw. Hij was revolutionair, zowel in de literatuur, in zijn ideeën over de maatschappij als in de liefde.

Naar aanleiding van de voorstelling 'Majakovski/Oktober' van theatergezelschap De Warme Winkel, richten De Veerman en deSingel een tijdelijke Maykovski-club op. Want ook vandaag is er een roep om verandering!