Credits


Coördinatie
Annemie Geerts

Artistiek medewerkers
Anneleen Van Offel (literatuur)
Marieke Berendsen (muziek)
Lenne Rasschaert (dans)

Partners
deSingel

De Ketting


Sámen naar een voorstelling gaan die je anders niet zou zien, sámen nieuwe ervaringen opdoen en van gedachten wisselen. Dat is De Ketting.

Het project hanteert het principe van de kettingbrief. De Veerman doet een voorzet en spreekt mensen aan die nog wat koudwatervrees hebben. Samen gaan deze mensen naar een eerste voorstelling kijken. Daarna nodigen zij iemand uit voor de volgende voorstelling. Die op hun beurt weer iemand uitnodigen. En zo groeit De Ketting uit tot een diverse groep van mensen die samen hun horizon verbreden en hun eerste passen zetten binnen deSingel.

Zowel vóór als ná de voorstelling worden de participanten samengebracht. Zij praten met elkaar over hun verwachtingen en ervaringen, vanuit de buik. Maar ook krijgen zij handige handvatten om naar het podiumgebeuren te kijken, nog even los van vocabulaire eigen aan de kunsten. En er staan ook artistieke begeleiders klaar met hún verhaal over de voorstelling, en met informatie voor wie meer wil. Deze babbels, deze gesprekken geven aanleiding tot het maken van een persoonlijke uitnodiging voor een nieuwe participant aan de ketting. We selecteerden vijf uiteenlopende voorstellingen voor dit project, gaande van klassieke muziek, tot hedendaagse dans en theater.

Wie in De Ketting verzeild geraakt, proeft van twee van deze volgende voorstellingen:

Julia Fischer Quartet

Salia Sanou & Compagnie Mouvements perpétuels, Du désir d'horizons

Sam Asaert & HERMESensemble, Emruz – Vandaag

Simon McBurney Complicite, The Encounter

Peeping Tom, 32 rue Vandenbranden

Onze ervaringen en methodiek van dit experiment bundelden we in de publicatie De Ketting: een uitnodiging

Een initiatief van deSingel en De Veerman in de reeks participatieprojecten van deSingel.


Nieuws


07.10.2018
Publicatie De Ketting: een uitnodiging

Publicatie De Ketting: een uitnodiging

Iets zien wat je anders nooit zou zien. Het onverwachte tegen het lijf lopen. De deuren in je hoofd slopen, samen met mensen die je anders nooit had ontmoet. Dat is De Ketting.

In onze allernieuwste publicatie De Ketting: een uitnodiging nemen we je mee in het verloop van het project, en hoe we te werk gegaan zijn. 

Toch liever een papieren exemplaar? Stuur ons dan even een mail met je gegevens.


05.09.2018
De Ketting - artikel magazine deSingel

De Ketting - artikel magazine deSingel

In het tijdschrift van deSingel verscheen onlangs een lijvig artikel over onze participatieprojecten. Aanleiding was de afronding van dit project dat geresulteerd had in 65 nieuwe bezoekers aan deSingel.

U leest hier ook hoe een deelnemer dit project beleefde en - bij uitbreiding – op welke veelzijdige manier De Veerman zijn participatieprojecten met deSingel  benadert en vormgeeft.


01.04.2018
De Ketting

De Ketting

Dertien mensen nodigden elk iemand uit om samen naar de muziekvoorstelling van het Julia Fischer Quartet te gaan kijken. Iemand die nog nooit een voet in deSingel had gezet. Na de voorstelling kwamen ze samen om reacties uit te wisselen en hun ervaringen neer te pennen in een brief.

Met deze brief nodigden de 13 ‘nieuwelingen’ opnieuw anderen uit om samen de dansvoorstelling van Salia Sanou te beleven. Momenteel is de ketting 39 mensen lang en zal in totaal zo’n 65 deelnemers tellen. Want op de volgende voorstelling van het HERMESensemble zullen de deelnemers opnieuw dertien mensen uitnodigen. Al deze mensen worden vereeuwigd door fotograaf Victoriano Moreno.

Loop even langs in het artiestenfoyer in deSingel. Daar kan u de sporen bekijken die deze deelnemers nalaten telkens zij een voorstelling gezien hebben. Ervaren en onervaren kijkers geven hun mening over dans-, theater- en muziekvoorstellingen. Een mening die vanuit de buik komt en die ongetwijfeld verschilt van deze van de recensenten.

Bekijk ook

Mayakovski en wij

Mayakovski en wij

Mayakovski is een van de belangrijkste Russische dichters van begin 20ste eeuw. Hij was revolutionair, zowel in de literatuur, in zijn ideeën over de maatschappij als in de liefde.

Naar aanleiding van de voorstelling 'Majakovski/Oktober' van theatergezelschap De Warme Winkel, richten De Veerman en deSingel een tijdelijke Maykovski-club op. Want ook vandaag is er een roep om verandering!

Young Art Reporters

Young Art Reporters

#YAR is een open uitnodiging voor jongeren om het kunstenfestivaldesarts te beschouwen als hun speelterrein. Ze leren het festival van binnenuit kennen en reageren erop via het medium van hùn keuze.

#YAR est une invitation ouverte à un groupe de jeunes de voir le festival comme leur terrain de jeu. L’idée est de réagir au programme à travers le médium de leur choix.

Workshop muziekmachines bouwen

Workshop muziekmachines bouwen

Voor iedereen (12+) die er al lang van droomt om een analoge muziekmachine te bouwen!