Credits


Coördinatie
Tijl Bossuyt

Artistiek medewerkers
Kristof Van Gestel (beeld)
Anne Reijniers (video, documentaire)

Partners
STUK

Familie


Familie was een participatief kunstproject waarin interpretatie en beleving de toeschouwer centraal stond.

In Familie vond kunstenaar Kristof van Gestel 15 mensen uit Leuven die van september 2016 tot mei 2017 een sculptuur uit zijn reeks Familie adopteerden en bij hun in huis welkom heette. Ze werden uitgedaagd om het kunstwerk een betekenisvolle plaats in hun leven te geven.

Op de startbijeenkomst, die plaats vond in september 2016, was er een mini-tentoonstelling in het STUK waar alle sculpturen van de reeks Familie te bekijken waren. Kristof was aanwezig en kandidaten konden al een werk uitkiezen, al kregen ze het dan nog niet mee. 

In oktober was er namelijk een ophaalmoment, waar De Veerman een woordje uitleg gaf over het project en de verwachtingen. Nadien mochten de geadopteerde kunstwerken mee naar hun nieuwe thuis. 

Begin 2017 was er een familiefeest, zoals dat hoort in die tijd van het jaar. Tijdens dat nieuwjaarsfeest gingen de adoptieffamilies met elkaar in gesprek om hun ervaringen uit te wisselen.

Tijdens het laatste familiefeest, toepasselijk met wafels en pannenkoeken kwam iedereen voor de laatste keer bij elkaar. De familiesculpturen kwamen terug bij elkaar en werden teruggegeven aan Kristof. Op dit moment werd ook de video van het project vertoond. 
Jullie kunnen hem nu hier bekijken. 
 

  


Nieuws


13.07.2017
Videoverslag participatief kunstproject 'Familie'

Videoverslag participatief kunstproject 'Familie'

15 Leuvenaars adopteerden gedurende 6 maanden 15 sculpturen van Kristof Van Gestel uit de reeks 'Familie'.
Bekijk hoe ze de kunstwerk een betekenisvolle plaats proberen geven in hun leven, hun reflecties en de familiebijeenkomsten in het videoverslag van Anne Reijniers.


Link: video-verslag Familie

01.02.2017
Familie - huisbezoeken

Familie is een participatief kunstproject waarin 15 Leuvenaars een kunstwerk adopteren van Kristof Van Gestel. Ze geven het werk een half jaar lang een plaats in hun huis en hun leven.
Videomaker Anne Reijniers ging bij een aantal van hen op bezoek.


30.01.2017
Familie - vragen bij een participatief kunstproject

Kunstenaar Kristof Van Gestel nodigde 15 Leuvenaars uit om een werk uit zijn reeks 'Familie' gedurende een half jaar thuis te adopteren.
Op 19 januari kwamen de deelnemers bijeen voor een 'Familiefeest' en wisselden uit over hun ervaringen van de voorbije 3 maanden.
Het gesprek leverde een aantal interessante vragen op over wat kunst is. Of moet zijn. Of kan zijn. Of mag zijn. En hoe je je er als mens toe verhoudt.

Wie geeft een kunstwerk betekenis? En hoe?
Als wij zelf het kunstwerk zijn, wat is dan de rol van het object?
Mag je een kunstwerk in brand steken?
Mag je met een kunstwerk spelen?
Wat verwacht ik van een kunstwerk?
Wat verwacht een kunstwerk van mij?
Wanneer stopt het creatieproces van een kunstwerk?


De kunstwerken verblijven bij het adoptiegezinnen tot half mei.
Op zondag 14 mei vindt in het STUK een 'Afscheidsfeest' plaats, inclusief wafelenbak. Zoals het hoort bij familiebijeenkomsten.


12.10.2016
Familie - ophaalmomentIn het project 'Familie' adopteren 15 Leuvenaars evenveel kunstwerken van Kristof Van Gestel. Ze worden uitgedaagd het kunstwerk een half jaar lang een betekenisvolle plaats te geven in hun huis en hun leven.
Op 12 oktober vond de eerste bijeenkomst plaats en namen de deelnemers hun kunstwerk mee naar huis.


05.09.2016
Familie

Familie

Kunstenaar Kristof Van Gestel zoekt 15 mensen uit Leuven die van oktober tot mei een kunstwerk uit zijn reeks Familie willen adopteren en het mee naar huis nemen.
Tijdens STUK START, van 28 tot 30 september - telkens van 18 tot 21 uur, is er een minitentoonstelling in het STUK Onthaal waar je een werk kan kiezen en alle info krijgt die je nodig hebt.Video


vimeo


Resultaten

 

vimeo

 

vimeoBekijk ook

Kristof Van Gestel

Kristof Van Gestel

Voor Kristof Van Gestel is het maken van kunst een methode om de wereld en de verschillende relaties die we er als individu mee aangaan te verkennen en te ‘bewonen’. Dit geldt zowel voor de kunstenaar zelf als voor de toeschouwer. Vanuit die optiek beschrijft hij in zijn doctoraatsonderzoek (2007-2013) zijn kunstpraktijk als een ervarings- en reflectiemodel dat kan helpen bij het vorm- en betekenisgeven van het leven zelf.
Kristof is in zijn residentie bij De Veerman in de eerste plaats op zoek naar een inhoudelijke verdieping van zijn praktijk..

Bij-buurten

Bij-buurten

Samen met het Middelheimmuseum werkte De Veerman gedurende drie jaar aan de dialoog met de aanpalende volksbuurt het Kiel. Dit mondde uit in drie deelprojecten: SPIA in het Middelheim (jongeren uit het technisch en beroepsonderwijs maakten eigen kunstwerken), Buurtwandelingen op het Kiel (aandacht voor kunst in de buurt) en Nesten op het Kiel (een kunstwerk, gemaakt en gesmaakt door de buurtbewoners).
Over dit nest werd er ook een reportage gemaakt. Je kan hem hier bekijken!

(on)Zichtbaar

(on)Zichtbaar

Onlangs startte de jaarlijkse ‘Te Gek?!’-campagne die het taboe rond psychische problemen wil doorbreken. Ook kunstenorganisatie De Veerman, De Vinken en open zeefdrukwerkplaats Gezeever slaan de handen in elkaar. Ze bieden psychisch kwetsbare mensen een eigen creatieplek. In het zeefdrukatelier krijgen ze technieken aangeleerd en gaan ze zelf artistiek aan de slag.