Credits


Coördinatie
Daan Simons

Artistiek medewerkers
Ilke De Vries (media)

Partners
AMUZ
Alamire Foundation
Walpurgis

Along came Polly


Jongeren én meerstemmige muziek uit de middeleeuwen lijken twee werelden die niet meteen bij elkaar passen. Net daarom gingen we in dit project de uitdaging aan om te ontdekken hoe jongeren naar het fenomeen polyfonie kijken, hoe zij vandaag naar deze muziek luisteren?

In dit videokunstproject dat doorging in de zomermaanden van 2015 daagden we een kleine groep jongeren uit om de dualiteit van deze oude muziek en hun eigen leefwereld op een hedendaagse manier in beeld te brengen.
Hiervoor onderzochten we samen met hen wat die polyfonie nu eigenlijk is en hoe verbindingen te leggen tussen de wereld toen en nu.

Het medium dat we daarvoor inzette was een mengvorm van documentaire en experimentele filmtechnieken. In dit creatieproces werden de deelnemers begeleid door videokunstenaar Ilke De Vries.In een 10-tal werksessies werkte de jongeren aan hun eigen artistieke product.

Samen verkende ze de muziek en de tijd waarin het gemaakt werd. Ze analyseerde de elementen waarmee gespeeld wordt, ervaarde deze krachtige muziek door ernaar te luisteren - opnames, maar ook live in enkele concerten tijdens het  festival Laus Polyphoniae -.


Nieuws


12.10.2015
Vertoning kortfilms jongerenproject Along Came Polly in AMUZ

Vertoning kortfilms jongerenproject Along Came Polly in AMUZ

De kortfilms gemaakt door 5 jonge makers is het kader van Laus Polyphoniae en de tentoonstelling Petrus Alamire, Meerstemmigheid in beeld worden vertoond op dinsdag 27/10 om 22.15u in AMUZ. Vrije toegang.


Link: Bekijk de trailer

09.09.2015
Toonmoment Along Came Polly

Toonmoment Along Came Polly

Benieuwd hoe jongeren polyfone muziek uit de middeleeuwen op een hedendaagse manier in beeld brengen?
Kom kijken naar de videoproducties van 5 jonge makers op vrijdag 25 september 2015 op het FENIKSFESTIVAL.

In het project Along came Polly gingen 5 jonge makers, samen met videaste Ilke De Vries, op zoek naar hoe ze middeleeuwse polyfone muziek op een hedendaagse manier in beeld kunnen brengen.
Ze luisterden naar de muziek, bevroegen anderen over wat zij ervaren bij het luisteren, verkenden de tijd waarin de muziek gemaakt werd, analyseerden de elementen waarmee gespeeld wordt en werkten elk een eigen videoproject uit.

Toonmoment: vrijdag 25 september 2015 in deFENIKS, Deurneleitje 6, 2640 Mortsel in het kader van het FENIKSFESTIVAL van WALPURGIS.

Makers : Gitte Le bruyn | Eline Schoots | Charlotte Timmermans | Rune Tuerlinckx | Jonathan Vermeiren

Een samenwerking tussen De Veerman, AMUZ en Alamire Foundation in het kader van de tentoonstelling en het muziekfestival Petrus Alamire - meerstemmigheid in beeld met steun van Koning Boudewijnstichting, Vlaamse Overheid, Provincie Antwerpen, Stad Antwerpen


Link: Bekijk de trailer


 

 Bekijk ook

Der Rosenkavalier

Der Rosenkavalier

15 leerlingen van de Antwerpse school Pius X maakten samen met De Veerman een remake van de stille film Der Rosenkavalier. De orginele film dateert van 1926 en is een filmische adaptatie van de gelijknamige opera van Richard Strauss. De nieuwe film werd net als de oude gedraaid op pelicule, in zwart-wit en zonder geluid.

Rituals Now

Rituals Now

Rituals Now is een hedendaagse dansvoorstelling gemaakt door 17 jongeren.
Ze vertrokken vanuit improvisaties op de muziek van Le Sacre du Printemps van Igor Stravinsky en vanuit wat 'rituelen' en 'offers' voor hen vandaag betekenen.
Het resultaat is een adembenemende voorstelling waarin de intensiteit van de scène spat.

Satie en Cie

Satie en Cie

De Veerman en Jeugd & Muziek werkten in Satie & Cie samen om met 15 jonge performers en 50 jonge muzikanten een voorstelling te maken rond de muziek van Eric Satie.
Paulo Guerreiro ging als kunstenaar vanuit De Veerman samen met de performers op zoek naar een bewegingstaal bij Satie’s muziek en onderzocht mogelijke de kruisbestuivingen tussen muziek en dans.