Credits


Anita Evenepoel


Anita Evenepoel is een selfmade-ontwerpster die niet met klassieke stoffen werkt, maar zichzelf en vooral de anderen uitdaagt om te experimenteren met nieuwe, niet voor de hand liggende materialen.

Het is door haar dat De Veerman hier ten volle een plek voor kunstenaars heeft kunnen uitbouwen.

“Ik ontdekte deze plaats in de Marialei, maar dat was veel te groot voor mij, dus heb ik Tijl onder de arm genomen. Hij was op zoek naar een plaats waar De Veerman alles kon samenbrengen en dit was ideaal.”

Anita heeft in principe een atelier van 70 m2 en nog een flink stuk voorraadruimte, maar op geregelde tijden palmt ze de volledige eerste verdieping in met een masterclass voor studenten van de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten (Antwerpen). “Je ontwerpt de dingen volgens de ruimte die je hebt, dus als ik die studenten alleen maar aan een tafel zou zetten, krijg ik allemaal A4-tjes. Ze hebben dus meer plaats nodig om te kunnen experimenteren. Want dat is bij mij altijd de essentie: niet tekenen, maar uitproberen, ontdekken. Als je zelf dingen maakt, kom je immers tot andere vormen dan wanneer je ze tekent.”

Daarnaast werkt ze nog aan eigen creaties. Haar laatste feit zijn de kostuums voor Brides of Lucifer, de heavy-metalgroep van Scala. Hun kostuums zijn gemaakt uit medische plastics. Wie wil weten hoe dàt allemaal in zijn werk gaat, moet naar de Zomeracademie komen waar Anita al jarenlang het kostuumatelier begeleidt.

“Voor mij is Atelier 4711 driedubbel tof. Ik heb mijn atelier, dat ik af en toe eens kan laten ontploffen, ik ben omringd met mensen die geïnteresseerd zijn in àlle takken van de kunst en we helpen elkaar. Soms letterlijk, maar vooral op artistiek vlak.”

Link: Website Anita Evenepoel

Nieuws


29.11.2018
Masterclass met Anita Evenepoel

Masterclass met Anita Evenepoel

Kunstenares Anita Evenepoel huist al vanaf dag 1 in ons Atelier 4711. Ze gebruikt haar werkplek (en bij uitbreiding ook onze studio, keuken, eetplaats en vergaderruimte) regelmatig om masterclasses aan studenten uit diverse kunstrichtingen te geven rond nieuwe materialen. Deze maand bijvoorbeeld, was er een masterclass experimenteren met soepele materialen onder de titel ‘serendipiteit vs ambacht’.

Soepele materialen vereisen andere, nieuwe technieken. Studenten van Sint Lucas Antwerpen en de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten Antwerpen werden een hele week uitgedaagd om het toeval durven toe te laten en dit te combineren met hun ambacht. Gedurende een hele week wer er gewerkt en iedereen vertrok vanaf nul: materialen noch technieken waren gekend. Het experiment vierde hoogtij.

Bekijk ook

Zomeracademie

Zomeracademie

De Zomeracademie is een artistieke werkweek voor iedereen die intensief wil onderzoeken, experimenteren en creëren.

Al twintig jaar slaan De Veerman en Destelheide de handen in elkaar om een 100-tal creatieve makers een kader te bieden waarbinnen zij zich kunnen onderdompelen in een kunstdiscipline.

Voor iedereen vanaf 18 jaar met creatieve energie. En zeker: voor diegene die niet bij het artistiek-creatieve handje wil gehouden worden, maar uitdagingen zoekt om bij te tanken.

Bob Takes

Bob Takes

Bob Takes is een beeldend kunstenaar die met staal werkt. Hij waagt zich ook graag aan het regisseren van theaterstukken, tentoonstellings- theater- en motiondesign en nieuwe uitdagingen.

De Kolonie MT

De Kolonie MT

DE KOLONIE MT maakt muziektheater voor kleuters en voor volwassenen. Artistiek leider Bo Spaenc verzamelde door de jaren heen een pool van acteurs, schrijvers en muzikanten uit verschillende achtergronden en disciplines die rond het gezelschap cirkelen en dikwijls terugkomen in de producties.