Nieuws


11.11.2021
In het MAS

In het MAS

Vorig schooljaar verhuisden voor het eerst 35 collectiestukken vanuit het MAS naar evenveel lagere scholen in Antwerpen. Zij fungeerden als inspiratiebron voor een Wondere Pluimverhaal.
Maar daarmee was het verhaal nog niet ten einde. 
Vijf van deze verhalen zijn kan je beluisteren¬†in de tentoonstelling ‚ÄėLuister, verhalen uit de stad‚Äô¬†en het auditief belevingsparcours ter gelegenheid van het 10-jarig bestaan van het MAS.
En het verhaal gaat verder.
Want ook dit schooljaar zullen opnieuw 35 authentieke collectiestukken een maandje gaan logeren in Wondere Pluimscholen.
 


Link: Meer info

11.11.2021
Op de Kunstendag voor Kinderen

Op de Kunstendag voor Kinderen

Zondag 21 november is het de tiende editie van de Kunstendag voor Kinderen. In het MAS komen de Wondere Pluim-winnaars van 2021 nog √©√©n keer samen om hun zotte, vindingrijke en ontroerende verhalen voor te lezen, geflankeerd door Beroemde Ouders. En waar kunnen ze dat beter doen dan in de splinternieuwe expo die volledig draait rond verhalen, gevonden in de stad? De expo ‚ÄėLuister‚Äô vormt het decor van dit alles.


Link: Meer info

11.11.2021
Acht eeuwen muziekgeschiedenis op vier instrumenten

Acht eeuwen muziekgeschiedenis op vier instrumenten

Het concert Bells, dat op donderdag 9 december om 20 u door Anthony Romaniuk wordt uitgevoerd in AMUZ, vormt voor de derde graad van de stedelijke basisschool Musica (Antwerpen) het uitgangspunt voor alweer een spannende muziekweek.
Samen met drie muziekartiesten uit de kunstenaarspool van De Veerman (Jutta Troch, Charlotte Caluwaert en Marieke Berendsen) ontdekken de kinderen van 22 tot en met 26 november het bonte muzikaal universum van pianist en klavecinist Romaniuk. Dat universum is bezaaid met solorecitals, concerto’s, kamermuziek en barokke basso continuo. In Bells wisselt hij moeiteloos tussen piano, pianoforte, klavecimbel en Fender Rhodes en brengt hij muziekstukken die acht eeuwen overspannen: van Mozart, Purcell, Rameau, Bartok, Sjostakovitsj …
Op vrijdag 26 november om 14 u delen de leerlingen hun eigen interpretaties en creatieve vertaling met een ruim publiek. Welkom! 


11.11.2021
Zakdoek, symbool van troost en overgave

Zakdoek, symbool van troost en overgave

Het publiek van de voorstellingen in het slotweekend van het festival In Memoriam: Rouw en afscheid in muziek, theater en dans kunnen over dit festivalthema op een participatieve manier reflecteren.
De bezoekers worden voor en/of na de voorstelling uitgenodigd om zakdoeken te komen bedrukken in ons mobiele zeefdrukstation. 
Vragen zoals Wat als je elk definitief afscheid één keer kon overdoen? Welke herinnering draag je voor altijd met je mee? op een troostende zakdoek. Om bij te houden en te contempleren zoals we ook doen met spullen van dierbare overledenen.
Een publiek dat doorgaans naar DE SINGEL komt om receptief deel te nemen aan een voorstelling, wordt nu uitgenodigd om actief en reflectief te participeren.
Het zeefdrukstation wordt bemand door onze 4711-bewoners van GEZEEVER en de artiesten die dit participatief concept bedachten, zullen met de wachtende bezoekers filosoferen over de vragen en beelden op de zakdoeken.


12.10.2021
Mahlers vijfde symfonie

Mahlers vijfde symfonie

De uitvoering van de vijfde symfonie van Mahler door het Antwerp Symphony Orchestra zal voor 131 leerlingen uit het basisonderwijs niet onopgemerkt voorbijgaan. Zij verdiepten zich in dit muziekstuk en mochten als kers op de taart een liverepetitie bijwonen van het orkest.

Deze week maken 131 kinderen kennis met de vijfde symfonie van Gustav Mahler, waarvan het Adagietto wereldberoemd werd met de film ‚ÄėDood in Veneti√ę‚Äô. In het echte leven betekende deze vijfde symfonie voor Mahler het begin van zijn tweede leven (voordien had hij bloedingen gekregen die hem bijna fataal werden) √©n de ontmoeting met de liefde van zijn leven.¬†

De kinderen die we via deze weg in contact brengen met het Antwerp Symphony Orchestra zijn leerlingen uit het vijfde en zesde leerjaar van de scholen Andromeda (Deurne), Oosterwijk (Westerlo) en Kringeling (Hever).
Gedurende drie dagen verkennen ze deze symfonie op een actieve manier in workshops beweging en muziek. Op 19 oktober gaan ze naar de open repetitie in de Elisabethzaal, met achteraf een meet & greet met het orkest. 
De uitvoering zelf (met violist Jahes Ehnes onder leiding van Elim Chan) is op 22 en 23 oktober om 20 u in de Koningin Elisabethzaal.


12.10.2021
Museum in Dialoog/Musée en Dialogue

Museum in Dialoog/Musée en Dialogue

In opdracht van de Evensfoundation en KMSKB ontwikkelde De Veerman een participatieproject waarbij museumbezoekers samen met Wederik De Backer podcastst cre√ęerden, gebaseerd op werken uit de Oude Kunsten. De podcasts werden als good practice voorgesteld op de ICOM-CECA-conferentie.


12.10.2021
Mythos - workshop for youngsters

Mythos - workshop for youngsters

Van 21 tot 24 oktober organiseert DE SINGEL het Mythos-festival. De Veerman dook samen met jongeren in het verhaal van Orpheus en Euridyce en werkten hierover artistieke creaties uit die zullen gedeeld worden met de bezoekers van het festival.

Drie deelnemers van ons dramaturgencollectief (een danskunstenaar, twee textielkunstenaars en een taalkunstenaar) nemen een groep jongeren (13-18 jaar) mee in de mythe van Orpheus en Euridyce en werken samen met hen aan een eigen versie van het verhaal. Deze artistieke creatie zullen ze delen met de bezoekers aan het festival.
De jongeren gaan tijdens dit festival samen met hun coaches naar de voorstelling ‚ÄėLa nuova Euridice secondo Rilke‚Äô.


15.09.2021
Erasmus+: eindelijk live

Erasmus+: eindelijk live

Deze week in Destelheide: Participatory Practices ‚Äď bridging Youth Work and the Arts met 50 deelnemers uit Denemarken, Frankrijk, Belgi√ę en het VK.

 

Uitwisseling en kennisdeling van participatieve projecten, halt voor de roadtrip cultuureducatie (publiq) en tweedaags seminarie voor professionals. Tijdens de tweedaagse worden onze projecten Architelier en e.co.lect voorgesteld en geeft onze inhouse kunstenaar Katrien Oosterlinck haar workshop Tactile Talk.


01.07.2021
De expo Reflexies opent op de Zomeracademie

De expo Reflexies opent op de Zomeracademie

Wie Destelheide zegt, denkt aan creativiteit, expressie, begeleiding, Daceb.
Piet Vranckx en Rik Declercq waren er van in den beginne bij.
De expo Reflexies, 50 jaar spelen - ambacht, kunst, expressie - toont het traject dat beiden in hun creaties gelopen hebben: Piet perfectioneert zich in het kijken en het mensen leren kijken; Rik maakt jaarlijks een collage en beet zich vast in het ambacht van de houtsnede.
Reflexies opent op de Zomeracademie (20 juli) en loopt tot 30 september.

Destelheide sprak met Rik en Piet over de betekenis van reflecteren, het belang van kunsteducatie en hoe kunst je jong houdt. Lees het volledige interview hier.


24.06.2021
Ontdek de winnaars van De Wondere Pluim 2021

Ontdek de winnaars van De Wondere Pluim 2021 uit de derde graad. Joke van Leeuwen, Kuno Bakker, Bruno Vanden Broecke, Tiny Bertels en Nico Sturm vinden hun verhalen verspreid over de hele stad en lezen ze voor.

De Wondere Pluim is een initiatief van De Veerman i.s.m lezende ouders en met steun van de stad Antwerpen.


21.06.2021
Wondere Pluimboek 2021 (Antwerpen) te koop

Wondere Pluimboek 2021 (Antwerpen) te koop

Het Wondere Pluimboek met 80 verhalen is nu verkrijgbaar.
Ideaal voor op het nachtkastje of in het kleinste kamertje.
En natuurlijk als cadeau ‚Äď om mensen te laten verwonderen, lachen, ontroeren.
Verspreid deze wondere verhalen mee en bestel hier.


08.06.2021
De Wondere Pluim straks in Vlaamse Rand en nu in feeststemming

De Wondere Pluim straks in Vlaamse Rand en nu in feeststemming

Op vraag van vzw de Rand en in samenwerking met het Huis van Herman Teirlinck breidt De Wondere Pluim volgend schooljaar uit naar de Vlaamse Rand. De eerste scholen uit meerdere gemeentes uit de Vlaamse regio rond Brussel zijn alvast enthousiast.
De Wondere Pluim-edities in Antwerpen, Oostende en Turnhout worden deze maand feestelijk, maar coronaproof afgesloten in De Grote Post, de Warande en op het MAS. Allemaal met een een zeer beperkt publiek, maar met hoe dan ook: een enthousiast applausmoment voor al deze fantastische schrijvers!


08.06.2021
Twee festivals in deSingel

Twee festivals in deSingel

Dit najaar gaat De Veerman samen met jongeren op zoek naar hun kijk op en ervaring met afscheid, dood en de rituelen daarrond. Het vertrekpunt zijn de twee festivals die deSingel in oktober (Mythos) en november (In Memoriam) organiseert.
Ben jij tussen 16 en 26 jaar en wil je je  samen met 14 leeftijdsgenoten in deze thematiek verdiepen om samen tot een artistieke creatie te komen die gepresenteerd wordt in deSingel?
Hou je weekends in september en oktober vrij en stel je kandidaat bij Rone Fillet rone.fillet@veerman.be.


08.06.2021
e.co.lect in Destelheide

e.co.lect in Destelheide

Op vrijdag 18 juni opent de e.co.lect-tentoonstelling in Destelheide. Bezoekers krijgen de mogelijkheid om ter plekke nieuwe woorden te bedenken die in de expo worden ge√Įntegreerd. Nog zeker tot dit najaar te bezichtigen in de bar.


19.05.2021
FUTURUM publicatie

FUTURUM publicatie

Bekijk de tentoonstellingsgids bij FUTURUM hier.


04.05.2021
Inkijk in het werkproces van FUTURUM

Deze reportage geeft een inkijk in het werkproces van verschillende FUTURUM ateliers waarbij jongeren over hun toegericht ontwerp vertellen.


29.04.2021
Artiest in residentie

Artiest in residentie

Op donderdag 6, vrijdag 7, zaterdag 8, dinsdag 11 en woensdag 12 mei kan u, samen met onze artiest in residentie, Nelle Hens de digitale mogelijkheden van verbinding en ontmoeting aftasten. 

foto © Sarah Lederman


29.04.2021
Pop-uptentoonstelling in deSingel

Pop-uptentoonstelling in deSingel

Zaterdag 8 en zondag 9 mei verwachten we u voor het sluitstuk van FUTURUM, een tentoonstelling met het werk van 300 jongeren uit 7 DKO's die zich lieten inspireren door de kunstenaar-architect Luc Deleu en T.O.P. office. 

foto © Rien Schellemans


29.04.2021
De Pluim-the movie

De Pluim-the movie

Het slotfeest van De Wondere Pluim wordt een digitaal literair evenement om u tegen te zeggen dat de 35 deelnemende scholen rechtstreeks zullen kunnen bekijken in hun klasbubbels. 
En … een live applausmoment op een vooralsnog geheime locatie!


29.04.2021
Nieuw atelier: wandelen als kunst

Nieuw atelier: wandelen als kunst

Nieuw atelier, maar zeker geen nieuwe kunstvorm!
Denk aan de school van Athene, waar Griekse filosofen zoals Aristoteles, Plato en Socrates al wandelend hun leerlingen stimuleerden tot creatieve hersenspinsels.
Dichter in de tijd was het vooral de Britse kunstenaar Richard Long die het wandelen in 1967 als kunstvorm op de kaart zette: een sculptuur (A Line Made by Walking) die ontstond toen Long een doorlopende lijn in een Engels landschap liep en die fotografeerde.
Rond de eeuwwisseling kende walking arts/walk pieces zijn plek als zelfstandig kunstmedium en kreeg de walking artist een steeds prominentere plaats in de kunstenwereld. 
En voor wie het graag wat wetenschappelijk onderbouwd heeft: vorig jaar verscheen het boek ‚ÄėTe voet‚Äô, van de Ierse neurowetenschapper Shane O‚Äô Mara. Daarin beschrijft hij hoe onze hersenen rekening houden met de omgeving die tijdens het wandelen constant verandert en daardoor onverwachte linken kunnen leggen en een inzicht kunnen geven in complexe vraagstukken.

Het boeit Anyuta Wiazemsky Snauwaert mateloos: ‚ÄúVoor mij is een walk piece een kunstvorm waarbij de focus ligt op verplaatsing, verandering, displacement. Verplaatsing in tijd, ruimte √©n geest.‚ÄĚ

Als transdisciplinair kunstenaar experimenteert Anyuta al enkele jaren met wandelen als kunstmedium. Met eigen creaties én als co-artistiek leider van croxhapox, een Gents kunstencentrum dat radicaal heeft gekozen voor het nomadisme en geregeld wandelingen met kunstenaars programmeert.

‚ÄúOp de Zomeracademie wil ik de deelnemers voor dit medium enthousiasmeren door hen elke dag een wandelpraktijk van een hedendaags kunstenaar te laten ervaren, maar vooral door hen samen een eigen walk piece te laten cre√ęren. Wie weet samen met andere ateliers?
Wat het wordt en hoe het er zal uitzien, hangt vooral van hen af: een fysieke groepswandeling, een kaart, een tekst, een video, een podcast, een wandeltoneel ‚Ķ Hoe dan ook zal de verplaatsing centraal staan.‚ÄĚ

Iets voor jou? Schrijf hier in


28.04.2021
20 jaar Zomeracademie met De Veerman en Destelheide

Al twintig jaar slaan De Veerman en Destelheide de handen in elkaar voor de Zomeracademie: een artistieke werkweek voor iedereen vanaf 18 jaar die intensief wil onderzoeken, experimenteren en cre√ęren. Kom in dit praktijkfilmpje alles te weten over de gedeelde visie van De Veerman en Destelheide over De Zomeracademie.


27.03.2021
Wondere Pluim-samenwerkingen met kunst- en cultuurhuizen

Wondere Pluim-samenwerkingen met kunst- en cultuurhuizen

2021 is een markant jaar voor De Wondere Pluimprojecten in Antwerpen, Turnhout en Oostende.

Dat er ieder jaar steeds meer kinderen schrijven en ouders de verhalen lezen, is een bijna vanzelfsprekendheid geworden dat inherent is aan dit literair gebeuren.
En dat er dit jaar in alle windhoeken stevige samenwerkingen werden gesmeed met kunt- en cultuurhuizen, onderstreept nogmaals de grote waarde van dit project.


In Antwerpen (5.200 verhalen) kregen de deelnemende scholen een collectiestuk van het MAS een maand in bruikleen en maken de schrijvers kans op een MAS-prijs.
In Turnhout (600 verhalen) wordt er samengewerkt met de bibliotheek die voor het eerst een kinderjury organiseert met kinderen uit een niet-deelnemende Wondere Pluimschool.


En Oostende (300 verhalen) werkt samen met MuZEE die als inspirerende titel de naam van een kunstwerk heeft gegeven. De schrijvers maken hiermee kans op een MuZEE-prijs. Bovendien wordt de kaft van het Wondere Pluim-boek vormgegeven door de laatstejaars grafische vormgeving van een plaatselijke middelbare school.


26.03.2021
MAS-verhalen bij De Wondere Pluim

MAS-verhalen bij De Wondere Pluim

Vijfduizend honderdzesendertig verhalen werden er in Antwerpen geschreven. Meer dan tweeduizend verhalen gingen over een MAS-voorwerp dat voor het eerst een maand lang op bezoek mocht in een school.


26.03.2021
e.co.lect in Destelheide

e.co.lect in Destelheide

Verzin jij een nieuw woord voor een probleem in onze klimaatcrisis? Laat het ons weten en wie weet hangt jouw woord binnenkort in de e.co.lect-tentoonstelling in Destelheide!


23.02.2021
Erfgoed online

Erfgoed online

Op de Dag van de Cultuureducatie krijgt u een voorproefje van een van de vijf online erfgoedpakketten die wij ontwikkelden in opdracht van CANON Cultuurcel en FARO. Donderdag 11 maart, sessie 9 (van 14.30 u tot 15.30 u).


23.02.2021
Zomeracademie 2021

Zomeracademie 2021

Deze editie van de Zomeracademie telt 13 ateliers met een coronaproof (lees: beperkt!) aantal deelnemers.
Schrijf hier in voor een outstanding artistieke werkweek van 19 tot en met 25 juli.


23.02.2021
Erasmus+: poetic podcasts

Erasmus+: poetic podcasts

Drie snelle beslissers kunnen op 5 maart deelnemen aan het online seminarie waar de vijf Europese partners van het Erasmus+-project Participatory practice elkaar online inspireren met poetic podcasts. 
Mail naar voor 1 maart naar Annemie Geerts


21.01.2021
United Objects Antwerpen

United Objects Antwerpen

Woord en beeld over het participatieproject van onze artiest in residentie, Hans Bossmann. Met artikels van Erik Hagoort, Tijl Bossuyt en Hans Bossmann, veel beelden, foto’s en verhalen. Over deze vorm van participatieve kunst, over de kunstenaar en zijn uitgangspunten & inspiraties, over resideren bij De Veerman.


19.01.2021
De Wondere Pluim van start in Antwerpen, Turnhout en Oostende

De Wondere Pluim van start in Antwerpen, Turnhout en Oostende

Half februari is het weer zo ver: duizenden en duizenden en duizenden schrijvende kinderen die ‚Äď dat weten we nu al ‚Äď alweer prachtige verhalen zullen bedenken die door jong en oud gretig zullen gelezen worden.

In Antwerpen kregen we goed nieuws van de stad: het project krijgt gedurende drie jaar structurele financi√ęle ondersteuning. Waarvoor dank, stad Antwerpen!

Het wordt een 19e editie met kinderen uit 35 Antwerpse scholen en … een samenwerking met het MAS! Voor het eerst gaan er 35 collectiestukken op reis naar de Wondere Pluimscholen waar ze zullen fungeren als mogelijke inspiratiebron voor een verhaal dat achteraf misschien in het MAS zal prijken.

Turnhout (onder de vleugels van HETGEVOLG) kent een vijfde editie met schrijvers uit vijf Turnhoutse scholen en … een samenwerking met de bibliotheek! Die gaat verhuizen en wil een feestelijke opening organiseren met Wondere Pluimverhalen. Er komt dit jaar ook een kinderjury die de bib-prijs gaat uitreiken.

De kusteditie van Oostende gaat verder op het elan van vorig jaar en kent een tweede aflevering met 3 scholen en … een samenwerking met MuZEE, dat gaat verbouwen.
Ook daar vallen extra prijzen te winnen.

Samenwerkingen alom dus en ook de grote geruststelling dat De Wondere Pluim volledig coronaproof kan doorgaan en dus nooit zal worden uitgesteld!


25.11.2020
Oordilemma’s resultaten

Oordilemma’s resultaten

Alvast één podcast van Oordilemma’s is rechtstreeks te beluisteren via Soundcloud: de kokosnootbeker. 

Om ze allemaal te horen, moet u de erfgoedapp downloaden. Maak ineens ook kennis met de makers. 


22.11.2020
FUTURUM

FUTURUM

Ons architectuur-participatieproject met deSingel en in samenwerking met het VAi loopt momenteel in zeven dko-scholen. Aanleiding is de hommage aan Luc Deleu en T.O.P. office in het voorjaar van 2021 in deSingel. FUTURUM biedt jongeren de kans na te denken over de wereld van morgen en dit in een beeldtaal te gieten die in deSingel zal worden tentoongesteld. Zopas verscheen een publicatie met een overzicht van de projecten van de afgelopen 50 jaar van Luc Deleu en T.O.P. office


22.11.2020
Europees samenwerkingsproject

Europees samenwerkingsproject

De Veerman is een van de vijf partners in het Europese project ‚ÄėParticipatory practices: bridging Youth Works and the Arts‚Äô. Samen met artiest Katrien Oosterlinck en twee jongeren werken we rond kunstparticipatie, inspireren we de andere partners en zij ons. De bedoeling is om via deze uitwisseling van elkaars praktijk en methodes de focus van professionelen op participatieve kunst te verbreden. Normaliter kwamen de partners begin december op bezoek bij De Veerman om elkaar te inspireren, maar dit wordt nu vervangen door online-Zoom-inspiratiesessies. Hopelijk kunnen we die volgend jaar live uitvoeren.


22.10.2020
Winteracademie

Winteracademie

Na 25 succesvolle edities van de Zomeracademie organiseren De Veerman en Destelheide voor het eerst een Winteracademie.
Jawel, in volle coronacrisis, omdat het noodzakelijk is!
Creatie en uitwisseling voeren de hoofdtoon van deze eerste editie met als thema:
‚ÄúConnect People (in coronatimes)‚ÄĚ
Zes ateliers met een beperkt aantal deelnemers, begeleid door 7 kunstenaars-coaches. En op maandagavond 28 december een concert waarin improvisatie en creatie centraal staan.

Lees hier meer en schrijf in!


25.06.2020
De Zomeracademie gaat door, oef!

De Zomeracademie gaat door, oef!

Met de nodige afstands- en hygi√ęneregels natuurlijk, maar het belangrijkste is dat in de week van 20 juli Destelheide weer zal bruisen van creativiteit. Helaas kunnen wij dit jaar geen buitenstaanders uitnodigen op onze toonmomenten, maar volg ons dagelijks op Facebook.


25.06.2020
Publicatie La Plaza - Een drieluik - work in progress

Publicatie La Plaza - Een drieluik - work in progress

De publicatie over La Plaza - een drieluik, ons participatieproject met deSingel dat tijdens de lockdown werd afgerond, kan u hier bekijken. 
Het is het resultaat van een intens en experimenteel creatieproces van zeven deelnemers, getriggerd door de mentale reis van het gezelschap El Conde de Torrefiel, de anderen en zichzelf.


25.06.2020
Muzikale noodopvang in Antwerpen

Muzikale noodopvang in Antwerpen

De afgelopen weken konden we een zevental muzikanten inzetten in de noodopvang van de stad Antwerpen. Het was een hele organisatie, want steeds op verschillende plaatsen en last minute bekendmaking, maar met glinsterende ogen als resultaat: van onze muzikanten en van de kinderen. Als aanvulling bij de jeugdwerkers gaven we muzikale workshops in Deurne (31 kinderen in 3 bubbels), Ekeren (22 kinderen in 2 bubbels), Antwerpen (14 kinderen in 2 bubbels), Hoboken (5 kinderen in 1 bubbel) en Wilrijk (24 kinderen in 2 bubbels). Met telkens een heerlijk miniconcert op het einde.


12.06.2020
De Wondere Pluim: het boek, dit jaar mét cd!

De Wondere Pluim: het boek, dit jaar mét cd!

Het De Wondere Pluim-boek 2020 is uit! 76 verhalen van kinderen tussen 6 en 12 jaar + cd met vijf Wondere Pluim-songs van en door Martine de Kok. 
Hier te bestellen voor 15 euro. Vanaf drie exemplaren krijgt u van ons een fiscaal attest.


12.06.2020
De Wondere Pluim: eerste graad

Sanderijn Helsen en Ivan Pecnik lezen in onze tuin de Wondere Pluim-verhalen voor van de kinderen uit het eerste en tweede leerjaar. Mét song van Martine de Kok.


12.06.2020
De Wondere Pluim: tweede graad

Lien Van de Kelder en Vitalski brengen in een van onze ateliers de Wondere Pluim-verhalen van het derde en vierde leerjaar. Mét song van Martine de Kok


12.06.2020
De Wondere Pluim: derde graad

Bruno Vanden Broecke en Tiny Bertels nestelden zich in onze bibliotheek om de Wondere Pluim-verhalen van het vijfde en zesde leerjaar te lezen. Mét song van Martine de Kok.


12.06.2020
De Wondere Pluim: Oostende!

De Wondere Pluim: Oostende!

Voor de eerste maal streek de Wondere Pluim neer aan zee, in de freinetschool de Zonnebloem. Het was meteen een schot in de roos. Bekijk dus zeker de 32 voorgelezen verhalen en de 4 songs, gebaseerd op de verhalen.


20.05.2020
Eerste winnaar van De Wondere Pluim is bekend!

Maud Vanhauwaert, een van de juryleden, nodigt iedereen uit op het virtuele slotfeest van De Wondere Pluim op vrijdag 12 juni om 17 u en verklapt nu alvast wie De Wondere Pluim-schooltrofee 2020 gewonnen heeft.
Bereid u voor op heerlijke Wondere pluim-verhalen, voorgelezen door Sanderijn Helsen, Ivan Pecnik, Lien Van de Kelder, Vitalski, Bruno Vanden Broecke en Tiny Bertels.


26.03.2020
Architelier. Ook iets voor jou?

Architelier. Ook iets voor jou?

Hoe zou de stad er uit zien als jij hem samen met anderen vanuit het niets mag bedenken?

Om op deze vraag te beantwoorden ontwikkelde De Veerman Architelier. Een tool om met verschillende mensen, tussen 6 en 106 jaar, samen al doende te denken over stadsontwikkeling en onze ideale samenleving.

Heb jij interesse om Architelier ook bij jou te programmeren?


11.03.2020
Hoe klinkt het protest(lied) van vandaag?

Hoe klinkt het protest(lied) van vandaag?

Om het antwoord op deze vraag te vinden - of toch alvast een poging te ondernemen tot - zoeken deSingel en De Veerman jonge muzikanten, songwriters en liefhebbers van spoken word.

Voor wie?

Ben je tussen 16 en 22 jaar?
Ben je bezig met het schrijven van muziek of songteksten?
Bespeel je een instrument of zing je graag?
Of heb je goesting om dit allemaal eens te proberen?

We zorgen voor twee muzikale coaches die je bijstaan in dit avontuur.
De workshops gaan door in de paasvakantie. Na enkele experimenten en oefeningen duiken we de studio in voor een opname van jouw track. 

De resultaten delen we eind april met het publiek dat komt kijken naar any attempt will end in crushed bodies van Jan Martens in deSingel. Deze dansvoorstelling vertrekt vanuit thema's als protest, rebellie, stoppen, ... dus een perfecte match met het thema waarrond we in dit project zullen werken. Als afsluiter gaan we ook kijken naar deze voorstelling.

Timing

  • vr 10 april (9.30 - 17.00)  ♦  workshop + ontmoeting met Jan Martens
  • za 11 april (9.30 - 17.00)  ♦  workshop
  • di 14 april (uur te bepalen)  ♦  opname in studio
  • wo 15 april (uur te bepalen)  ♦  opname in studio
  • do 30 april (19.00 - 22.00)  ♦   beluisteren resultaten + samen naar de voorstelling

Doe je graag mee?

Deelname is gratis, maar we weten wel graag wie er komt. 
Stuur ons daarom even een korte videoboodschap waarin je jezelf kort voorstel en laat weten waarom je graag zou meedoen.


26.02.2020
La Plaza is volop in creatie

La Plaza is volop in creatie

De deelnemers van La Plaza komen vandaag voor de tweede keer samen. Vorige week maakten ze kennis met elkaar en gingen samen in deSingel naar de theatervoorstelling La Plaza, van het Spaanse collectief El Conde de Torrefiel. 

Deze week verwerkten ze de voorstelling individueel met beeld en/of woord op een kunstzinnige manier en vandaag ontmoeten ze elkaar dus voor een tweede keer. Na verdieping en kritische reflectie zullen ze straks naar huis wandelen met het kunstwerk van een andere deelnemer. Dit zal als inspiratiebron dienen voor het tweede deel van hun kunstzinnig drieluik.
Wordt vervolgd!


26.02.2020
Acht jonge beloftes

Acht jonge beloftes

De jongste is elf, de oudste achttien. Stuk voor stuk talenten die deze twaalfde editie van The Times kleuren. 

Stijn Rombouts, Annalisa Devolder, Chloé Bakeroot, Yngwie Janseghers, Noa Stanciu, Shira Tanner, Bert Lasseel en Bart Delvaux werden de afgelopen maanden geselecteerd en gecoacht.

HERMESensemble zal deze werken live brengen op zondag 8 maart om 15 u in AMUZ.


26.02.2020
Vier veelbelovende componisten

Vier veelbelovende componisten

Maak kennis met de nieuwe composities die het resultaat zijn van een ontwikkelingstraject dat wij samen opzetten met AMUZ, HERMESensemble en Musica.

Vier jonge componisten: Eda Er (Turkije), Ellen Jacobs, Lennert Baerts en Vegar Guleng (Noorwegen), studenten aan de conservatoria van Antwerpen en Amsterdam, werkten aan een nieuwe compositie die u op zaterdag 8 maart om 20 u in AMUZ kan beluisteren.


26.02.2020
Tweede editie van Word Up!

Tweede editie van Word Up!

Op 10 maart gaat de tweede editie van Word Up! van start, een participatieproject van De Veerman en het Kaaitheater waarin jongeren en een kunstenaar vanuit de thema’s identiteit, publiek en openbare ruimte in dialoog gaan met elkaar, onderzoeken en reflecteren.

Dit jaar werken we met OKAN-studenten uit het Brusselse Instituut Anneessens-Funck en theatermaakster Khadija El Kharraz. Als afsluiter van de workshopreeks gaan de jongeren op 12 maart naar de voorstelling Nu ben ik Medea in het Kaaitheater.

De eerste editie van Word Up! resulteerde in Ecolect, een klimaatlexicon voor de 21e eeuw.


25.02.2020
Pop-up tentoonstelling brengt betekende objecten terug samen

Pop-up tentoonstelling brengt betekende objecten terug samen

GEANNULEERD!

In het MAS, op 4 april: de Reünie van Kruithofvoorwerpen, een pop-uptentoonstelling van United Objects, het resultaat van de openbare ateliers van Hans Bossmann en De Veerman in Antwerpen.
Tegelijkertijd kunnen de bezoekers ook naar het Kijkdepot, om de tentoonstelling Dingen van Benjamin Verdonck en Guy Rombouts te bezoeken, gemaakt met 5.000 voorwerpen uit de Collectie Kruithof.

Toegang: gratis!
Picknick toegelaten.

De pop-uptentoonstelling loopt op 4 april van 10 u tot 12 u in het MAS. Nadien nemen de (be)tekenaars hun voorwerpen terug mee en geven ze ergens, buiten in de stad, een goede plek. Daar worden ze achtergelaten zodat ze door voorbijgangers gevonden kunnen worden en kunnen beginnen aan een nieuwe, onbekende toekomst.


25.02.2020
Pianola vormt vertrekpunt voor nieuwe composities

Pianola vormt vertrekpunt voor nieuwe composities

GEANNULEERD!

Yvo Verschoor brengt op zondag 29 maart om 15 u in AMUZ verschillende composities op de pianola ten gehore, een uitvinding uit 1905 die het spel van de pianist vastlegt, waardoor de beperking van tien of twintig vingers wegviel. Dit zullen ook de kinderen van het zesde leerjaar van Musica ontdekken en nog veel meer.

Samen met Astrid Bossuyt, Bram Van Weverberg en Charlotte Caluwaerts nemen zij pianola’s, player piano’s, muziekdozen en andere muzikale apparaten als vertrekpunt en inspiratiebron voor hun creatieve muziekweek in AMUZ. Niet alleen worden ze ondergedompeld in de wereld en de ontstaanscontext van de pianola’s, maar zullen ook zelf componeren en muziek maken.

Het resultaat van deze Kinderen worden als componisten geboren  kan u horen op vrijdag 27 maart om 14 u in AMUZ.


01.02.2020
Uit de Schaduw: de ontwikkeling van kunst- en cultuureducatie in de vrije tijd in Vlaanderen

Uit de Schaduw: de ontwikkeling van kunst- en cultuureducatie in de vrije tijd in Vlaanderen

Uit de schaduw is een publicatie met een evolutieschets van 80 jaar kunst- en cultuureducatie in Vlaanderen, geschreven en samengesteld door Jan Staes en onze eigenste Tijl Bossuyt.

Met deze publicatie, die ontstond in samenwerking met publiq, willen de bezielers en samenstellers vanuit het verleden inspiratie en bouwstenen bieden voor de toekomst.

Een overzicht, maar niet met als doel of pretentie om volledig te zijn. Wel wil het jou als lezer informeren en vooral ook inspireren vanuit de expertise van mensen uit het veld en onderzoekers die betrokken waren en zijn bij kunst- en cultuureducatie in de vrije tijd.

Met bijdragen van Free De Backer, Jan De Braeckeleer, Franky Devos, Fred D'hont, Willem Elias, Freddy Marien, Annemie Morbee, Mulanga Nkolo, Jessy Siongers, Isa Van Dorsellaer, Eline Van Hoye, Stefaan Vandelacluze, Tijs Vastesaeger, Elke Verhaeghe, Gerhard Verfaillie, Lode Vermeersch, Marc Verstappen, Tom Willox en Barbara Wijckmans.


01.02.2020
Ravels Moeder de Gans

Ravels Moeder de Gans

Volgende week maken 150 kinderen kennis met de pianosuite Ma Mère l’Oye van Maurice Ravel, gebaseerd op de Sprookjes van Moeder de Gans van Charles Perrault. Bekende sprookjes uit deze verzameling zijn Roodkapje, Doornroosje, Klein Duimpje en Belle en het Beest.
De kinderen die we via deze weg in contact brengen met het Antwerp Symphony Orchestra zijn leerlingen uit het vijfde en zesde leerjaar van de scholen Andromeda (Deurne), De Meyl (Duffel) en De Zonnebloem (Wilrijk).

Gedurende drie dagen verkennen de kinderen deze suite op een actieve manier in workshops beweging en muziek. Op 18 februari gaan ze naar de open repetitie in de Elisabethzaal, met achteraf een meet & greet met de pianisten en muzikanten van het orkest. 
De uitvoering zelf (met de pianisten Lucas en Arthur Jussen) is op 21 februari om 20 u in de Koningin Elisabethzaal.
 


21.12.2019
gestampte aarde verbindt bezoekers Bouw&Reno

gestampte aarde verbindt bezoekers Bouw&Reno

Van 11 tot en met 19 januari vind je op Bouw & Reno in Antwerp Expo jongeren uit de bouwafdeling van Don Bosco Hobken die op stand nummer 1219 de beursbezoeker inwijden in de bouwtechniek met gestampte aarde.

Een project dat wij samen met deSingel, het VAi en BC Architects realiseerden (met dank aan Easy Fairs).

Aanleiding is de tentoonstelling The Craft of Collaboration, een verzameling objecten, tekeningen, modellen, stalen, foto’s en verhalen die het Indiase architectenbureau Case Design verzamelde tijdens het bouwproces van de Avasara Academy, een school voor jonge vrouwen in Pune (India). Case Design zet in zijn werk steeds in op collectieve betrokkenheid en circulair bouwen. Deze tentoonstelling loopt nog tot 19 januari.

Sla twee vliegen in één klap: bezoek de (gratis) tentoonstelling en rep u vervolgens naar Antwerp Expo! Waar je via deze link ook gratis binnen kan.

Foto © Thomas Noceto


02.12.2019
Beluister 10 muzikale schilderijen

Beluister 10 muzikale schilderijen

Tien klankcomposities waarbij rood of blauw de hoofdtoon vormen, en die een crossover maken tussen vroeger en nu, tussen beeld en geluid. Het zijn de resultaten van het kunsteducatieve project Composities in Rood en Blauw met leerlingen van PIUS X Antwerpen en Atheneum Hoboken.

In dit project maakten zij kennis met het iconische schilderij Madonna omringd door serafijnen en cherubijnen van Jean Fouquet en polyfone muziek uit de late middeleeuwen. Deze input verwerkten ze in enkele dagen tijd tot klank-, geluid- en muziekcomposities waarvoor ze zelf geluiden opnamen en monteerden. 

De composities werden met de wereld gedeeld in AMUZ, voor en na het concert Blues, reds and other songs van Robin Verheyen uitgevoerd door Robin Verheyen, Marc Copland & Goeyvaerts Strijktrio.

Je kan deze muzikale schilderijen nu ook online ontdekken en (her)beluisteren! 


28.11.2019
Kinderen worden als componisten geboren ‚Äď Slavische soul

Kinderen worden als componisten geboren ‚Äď Slavische soul

Leo Janácek beschouwde Antonín Dvorák als een muzikale vaderfiguur en was wellicht zijn voornaamste erfgenaam. Pianist Jan Michiels combineert zoete klavierminiaturen en volksdansen van Dvorák met baanbrekende pianostukken van Janácek.

Een gecomponeerde dialoog tussen beide Tsjechische meesters waarbij hun stijlen verwonderlijk goed in elkaar overgaan. Ze zijn dan ook allebei grootmeesters in het verklanken van de menselijke ziel. 
 

‘Onze’ kinderen zijn tijdens deze week vijf dagen in de weer geweest met de muziek van deze Tsjechische componisten. Ditmaal zijn het de leerlingen van basisschool Musica en werden ze begeleid door onze artiesten Marieke Berendsen (viool), Charlotte Caluwaerts (zang & piano) en Juan-Carlos Bonifaz (percussie). Tijdens deze week hebben ze ook een ontmoeting met Jan Michiels.

Op vrijdag 6 december om 14 u delen de leerlingen hun eigen interpretaties en creatieve vertaling met een ruim publiek. Wees dus zeker welkom in AMUZ! 's Avonds, om 21 u speelt Jan Michiels het concert Slavic soul.


05.11.2019
Composities in Rood en Blauw - Componeerweek

Composities in Rood en Blauw - Componeerweek

De eerste schoolweek van november kwamen de leerlingen van Pius X (KSO-afdeling) en het Atheneum Hoboken (TSO) voor de tweede keer samen bij De Veerman. Ze maakten er hun eigen compositie in Rood en Blauw. Die namen ze zelf op en worden samen met Frederik De Clercq gemonteerd.

Het resultaat zal het publiek kunnen beluisteren voor en na het concert van Robin Verheyen, Marc Copland & Goeyvaerts Strijktrio - Een hedendaagse kijk op de tijd van Jean Fouquet en Guillaume Du Fay in AMUZ op 28 november.


05.11.2019
Dubbelinterview The Class

Dubbelinterview The Class

In de publicatie  Les places et les effets de l’artiste à l’école et sur les institutions culturelles’van OPEMAP is The Class ook opgenomen als een van de best practices.

Dit artikel, in het Frans, is een dubbelinterview met Daan Simons, projectcoördinator bij De Veerman en Anne Watthee, publiekswerker bij Kunstenfestivaldesarts.

Meer informatie over deze publicatie en jou exemplaar bestellen kan hier.


04.11.2019
Tsjechische volksmuziek

Tsjechische volksmuziek

Medio november maken 120 kinderen kennis met de achtste symfonie van de Tsjechische componist Antonín DvoŇôák, een werkstuk dat hij op tweeënhalve maand componeerde. 
Het zijn de leerlingen uit het derde en vierde leerjaar van ‘t Oogappeltje (Wommelgem) en Andromeda (Deurne).

DvoŇôák componeerde en dirigeerde zijn achtste symfonie tussen 26 augustus en 8 november 1889 in zijn zomerverblijf ter gelegenheid van zijn toelating tot de academie van Praag en opgedragen aan de ‘Bohemian Academy van keizer Frans-Jozef, voor de ondersteuning van de kunsten en literatuur’. De achtste symfonie is opgewekt en enthousiast en werd duidelijk geïnspireerd door de Tsechische volksmuziek waar DvoŇôák dol op was.

Gedurende drie dagen verkennen de kinderen de ouverture van deze symfonie op een actieve manier in workshops dans en muziek. Op 19 november gaan ze naar de open repetitie van het Antwerp Symphony Orchestra (onder leiding van de nieuwe chef-dirigent Elim Chan), met achteraf een meet & greet met de muzikanten. De kinderen kunnen kennismaken met hun instrument en honderduit vragen stellen over hun leven als muzikant.
De uitvoering zelf (met pianist Marc-André Hamelin) is om 20 u in de Koningin Elisabethzaal:


04.11.2019
Word up! - Ecolect op Ecopolis

Word up! - Ecolect op Ecopolis

Op maandag 4 en dinsdag 5 november werkten we met jongeren van Atheneum Unesco Koekelberg rond klimaat en taal in het project Word Up!. Doorheen die dagen maakten ze een Klimaatlexicon voor de 21ste eeuw.

Dit wordt gepresenteerd op 10 november op Ecopolis, het jaarlijks rendez-vous voor wie begaan is met een duurzame toekomst.

Het resultaat is een lexicon gericht op ecologie, dat uiting geeft aan emoties en frustraties rond de huidige klimaatcrisis. De jongeren zelf doopten deze groep woorden het ‘ecolect’: een nieuwe, eigen taal om over ecologie te praten.

Het artistiek onderzoek van Anoek Nuyens en Rebekka de Wit rond de klimaatproblematiek vormde het vertrekpunt  in Word Up! en bepaalde de methodiek waarmee er met de de jongeren gewerkt werd. Daarom worden ze ook uitgenodigd om De zaak Shell en de rest van het programma van Ecopolis 2019 - #GENERATIONHOPE bij te wonen.


08.10.2019
Word Up! - Klimaat

Word Up! - Klimaat

Klimaat(manifestaties) en jongeren. Ze zijn ondertussen onlosmakkelijk met elkaar verbonden. 

In ons nieuwe project Word Up! kozen de leerlingen van Atheneum Unesco Koekelberg ervoor om rond de Duurzame Ontwikkelingsdoelstelling Klimaat te werken. Een perfecte match dus met Anoek Nuyens en Rebekka de Wit.

Op 4 en 5 november werken we met deze #GeneratieHoop in het Kaaitheater.

Onze focus is taal en de dynamiek ervan: Welke nieuwe woorden zijn er nodig om te kunnen spreken over een complexe materie zoals klimaat? Hoe hangen woorden en emoties samen? 

We verdiepen ons in De Zaak Shell, het artistiek onderzoek van Rebekka & Anoek, dat ze benaderen als repetities voor de werkelijkheid. We filosoferen samen en spelen met taal om de kracht en de veerkracht ervan te ervaren.


08.10.2019
The Class: Knowing me & knowing you

The Class: Knowing me & knowing you

Van 21 tot en met 25 oktober laten de leerlingen van Atheneum Brussel en Institut Sainte-Marie een hele week lang hun klaslokalen voor wat ze zijn en komen ze samen in de Beursschouwburg en La Raffinerie. 

Het is de start van hun tweede jaar in het project The Class, een samenwerking tussen De Veerman en Kunstenfestivaldesarts. Via artistieke werkvormen onderzoeken ze hoe ze zichzelf, de ander en de groep in beeld kunnen brengen. 

Hoe kijken ze naar zichzelf en de ander? Wie zijn zij als groep? 
Hoe is het om in een twee(of meer)talige omgeving samen te werken?
 

Dit ontdekken ze via artistieke oefeningen uit de performance, dans en beeldende kunst die Gilles Polet, Rone Fillet en Paulo Guerreiro hen aanbieden. Een bezoek aan de expo Obsessions in MIMA staat ook op het programma.

Met dank aan Beursschouwburg en La Raffinerie – Charleroi Danse  

foto © Bea Borgers


08.10.2019
Objecten op reis

Objecten op reis

Hans Bossmann, onze nieuwe artiest in residentie, geeft dingen in handen van mensen om hen er iets mee te laten doen en voelen. Vele van deze dingen komen uit de Kruithofcollectie van het MAS. In de blogpost kom je er meer over te weten.

Tot augustus 2020 kan je Hans en zijn United Objects tegen komen in de straten van Antwerpen! 

Waar je hem dan juist kan vinden? Ben je nieuwsgierig naar de verhalen die hij verzamelt op die ontmoetingen? 
Dat kan je allemaal ontdekken op unitedobjects.org.


08.10.2019
Cultuureducatie met kwaliteit

Cultuureducatie met kwaliteit

Het Nederlandse Fonds voor Cultuurparticipatie organiseert op 30 oktober een conferentie met als thema Cultuureducatie met kwaliteit. 

Tijl Bossuyt is de keynotespreker en zal in zijn uiteenzetting twee aspecten behandelen: de realiteit van (on)gelijke kansen op cultuureducatie en de fragmentarische cultuureducatieve praktijk die de kwaliteit ervan bemoeilijkt.


06.10.2019
Oordilemma’s: ze zijn gestart

Oordilemma’s: ze zijn gestart

Meer dan zestig leerlingen uit verschillende richtingen van het Mechelse middelbaar hebben de afgelopen weken hun fantasierijke scenario’s geschreven voor de podcasts die een vast onderdeel worden van het educatief aanbod voor secundaire scholen en jongeren die Hof van Busleyden komen bezoeken.

Ze dompelden zich gedurende een hele dag in de Bourgondische geschiedenis van de stad in het zestiende-eeuwse museum. Na een creatieve opwarmingsessie om hun verbeeldingsvermogen en fantasie aan te wakkeren, wandelden ze met een gids door het museum en verzonnen ze fake verhalen gebaseerd op de objecten in het museum. ’s Namiddags was het tijd om de waarheid te vertellen, maar zodanig verpakt dat het twijfel zou kunnen zaaien of dit nu ook niet fake zou zijn … Zo bedachten, schreven en tekenden ze in groepsverband waarachtige leugens en leugenachtige waarheden die de luisteraars voortdurend op het verkeerde been moeten zetten.

De verhalen werden overgedragen aan de curator. In een volgende fase zullen de jongeren de gekozen scenario’s live inspreken en er een podcast van maken.


01.10.2019
Welkom Tom!

Welkom Tom!

Tom heet hij, onze nieuwe stagiair die is komen overgewaaid uit de universiteit van Sheffield (VK). Hij studeert er Moderne Talen (Frans, Spaans en Nederlands) en gebruikt zijn Erasmusjaar om zijn Nederlands en zijn kennis over de kunst en cultuur van de lage landen te verbeteren (sic). 

“Ik koos voor De Veerman omdat deze organisatie me in contact kan brengen met kunstenaars, schrijvers en verschillende vormen van kunst en cultuur én omdat ik buiten een universiteitscontext het Nederlands kan oefenen en gebruiken."

"Ik vind Antwerpen een spannende en dynamische plek en het is zonder meer geniaal dat De Veerman in het centrum van deze stad en haar kunstscène gevestigd is.”

Tom dook al onmiddellijk in onze lopende projecten en is ook gestart met het vertalen van onze websiteteksten naar het Engels.

Hij is actief bij ons tot en met januari 2020.


22.09.2019
Nieuwe artiest in residentie: Hans Bossmann

Nieuwe artiest in residentie: Hans Bossmann

Hans is kunstenaar, docent en experience designer. Hij ontwerpt strategieën en vormen waarin kunst kan assimileren in de samenleving en de samenleving in de kunst. Hij zet situaties op waarin hij experimenteert met vormen die persoonlijk contact en vertrouwen tussen de mensen stimuleren. Zijn kunst faciliteert nieuwsgierigheid, verwondering, persoonlijke ontwikkeling en vriendschap. Hij wil betekenisvolle nieuwe mogelijkheden laten ontstaan en doet dit met zijn publiek.

Hans is bij ons in residentie van september 2019 tot augustus 2020. Tijdens die periode zullen we samen enkele beeldende kunstprojecten uitvoeren die starten vanuit participatieve beeldende kunst en wortelen in educatie.


10.09.2019
'No body' - sharing moments of ONT MOET

'No body' - sharing moments of ONT MOET

ONT MOET vindt zijn oorsprong in het Nederlandse woord 'ontmoeten'. Door het oorspronkelijke woord op te splitsen, verandert de betekenis fundamenteel. Het woordspel onthult het verborgen 'niet hoeven' in het hart van de ontmoeting.

Met dit idee duiken Nelle Hens, Stephanie Van Aken en Sarah Lederman deze week de studio van Atelier 4711 in.  Het is een stap in de ontwikkelingsfase van No body. De performers nodigen het publiek uit om actief deel te nemen aan de gedeelde momenten zoveel als ze willen; het heeft voor hen dezelfde waarde om deelnemer of getuige te zijn. 

Nieuwsgierig?

Het team van ONT MOET nodigt u graag uit op de sharing moments op woensdag 11 en donderdag 12 september om 17 u in de studio van De Veerman.

Deze deelmomenten zijn gratis, maar registratie is noodzakelijk. U kunt uw plaats reserveren door een e-mail te sturen naar Michel.

ONT MOET werkt samen met Sparkling Solutions, Verenigde Producties vzw en Artist Commons, en kan rekenen op de gewaardeerde steun van C-TAKT (Nobody and No body), CCDeSter (sociaal artistiek project Bouge Bouche) en De Veerman (No body).

foto © Rasa Alksnyte


10.09.2019
Als het landschap spreekt

Als het landschap spreekt

Hoe verleid je een nieuw publiek? Op welke manier maak je hen warm voor een muziek­theatervoorstelling? 

In dit artikel, uit het deSingel magazine, geven we inkijk in de aanpak en het verloop van het intergenerationeel participatieproject Gesproken Landschappen. 

 

 

Lees het hier!

 


02.07.2019
Oordilemma’s: oproep

Oordilemma’s: oproep

Leerlingen van de tweede en derde graad secundair onderwijs uit Mechelen kunnen eind september deelnemen aan een maakdag in het museum Hof van Busleyden: een groot en prachtig renaissancepaleis waar de bezoeker binnenstapt in de glorieuze tijd van de renaissance en zijn Bourgondiërs.

Tijdens deze maakdag palmen de jongeren het museum in en laten zich onderdompelen in de verhalen van deze humanistische vrijhaven.

Daarna maken de leerlingen hun eigen museumverhaal: ze vertrekken vanuit persoonlijke interesses, geven reflecties op de getoonde werken en thema’s en maken hiervan een kritische podcast die hun leeftijdsgenoten zal triggeren.

Deze podcasts zullen een vast onderdeel worden van het educatief aanbod voor secundaire scholen en jongeren die Hof van Busleyden komen bezoeken. Het maakproces van dit origineel educatief pakket wordt begeleid door De Veerman.

Geïnteresseerde leraren kunnen contact opnemen met Arne.


02.07.2019
Zomeracademie: drie residenties

Zomeracademie: drie residenties

Geluid is de rode draad die doorheen het work in progress loopt van de residentie-artiesten op onze Zomeracademie.

Een onderzoek naar de geluiden die baby’s horen in de baarmoeder en welke ze zich nog herinneren de eerste maanden na hun geboorte.
Een klankinstallatie van honderd stemmen, geïntegreerd in soundscapes die uit alle mogelijke grammofoonhoorns weerklinken.
Een voorstelling in wording, waar een danser beweegt op muzikale impulsen die hem live door het peuterpubliek wordt aangegeven.

OORT-geluidsproject voor baby’s

Oren zijn ons eerst ontwikkelde zintuig. Nog voor we als baby-in-de-buik kunnen voelen, ruiken, kijken of proeven, horen we de buitenwereld. Een geluid dat vervormd wordt door een buffer van water en huid en door het kolken, bonzen en borrelen van het lichaam waarin we ons bevinden.

Als we geboren worden, is geluid het eerste wat we herkennen.
Hoe belangrijk zijn de geluiden die we horen voor we geboren worden?
Hoe ervaren we die eerste auditieve ontmoeting met de buitenwereld?
Wat gebeurt er met ons als wij deze geluiden opnieuw horen?

Isabel Voets, Astrid & Zoë Bossuyt onderzoeken en experimenteren met deze en nog veel andere geluidsvragen. Met OORT willen ze een plek creëren waarin een heel erg jong publiek wordt meegenomen in de kronkelgangen van het geluid. Een oord waarin zowel spelers als baby’s via klanken op ontdekking gaan.

100 stemmen-klankinstallatie

Stel: je neemt 100 stemmen op. 100 mensen die in hun eigen taal een kort verhaal vertellen.
Vervolgens monteer je die stemmen op een soundscape die de klank van de stem volledig tot zijn recht laat komen.
Elke stem laat je horen via een grammofoonhoorn, waarvan geen enkele dezelfde is: sommigen zijn uit blik, anderen uit hout, keramiek, kunststof, papier …
Je maakt van dit alles een intieme klankinstallatie die mensen uitnodigt om te luisteren naar de klank van de stemmen, om te luisteren op een ander niveau, om te luisteren tout court.

Tine Joris en Toon Quanten onderzoeken op de Zomeracademie de klankkwaliteit op de verschillende dragers, het technische en architecturale aspect van de hoorns en voorzien een try-out met een tiental hoorns en bijhorende soundscapes.

ImpulZ - Theater De Spiegel

En als we nu eens ons jonge publiek aan de knoppen zouden zetten? Knoppen waarmee ze een geluid triggeren dat live wordt vertaald naar een soundscape met daarin herkenbare cues voor een danser?
Een soort choreografische blokkendoos waarmee elke keer een nieuwe danssequentie kan worden gemaakt. 
En als we dan aan atelier Récup vragen om een decor te bedenken waarbinnen deze triggers naar geluid en naar beweging voor onze allerjongsten leuk en toegankelijk wordt?
Dan krijgen we een driehoek aan impulsen met een oneindig aantal mogelijke combinaties.

Met ImpulZ krijgt de term interactie een heel nieuwe betekenis: de jongsten hebben mee de touwtjes in handen zonder dat de danser zijn artistieke eigenheid moet opgeven. Samen met het publiek wordt elke voorstelling een uniek gebeuren.

Tijdens de Zomeracademie zal er voor het eerst gewerkt worden met het decor en zullen twee dansers het interactieve concept toetsen: welke cues bruikbaar zijn voor interessante danssequenties.
Wellicht zal ook het publiek de drukknoppen kunnen testen.


04.06.2019
Close Encounters - Een terugblik

Close Encounters - Een terugblik

Close Encounters.  Het eindresultaat van het driejarig traject The Class werd gespresenteerd in De Munt tijdens Kunstensfestivaldesarts. 

Hoe spreken tieners over liefde? In een-op-een-ontmoetingen met jongeren kon het publiek hier meer over te weten komen. Met behulp van een begeleidende stem in het oor speelde de toeschouwer een gesprek na met een van de jonge co-auteurs. Het is een conversatie die al lang geleden heeft plaatsgevonden, maar die zich tegelijkertijd telkens opnieuw voltrok in nieuwe, intieme ontmoetingen.

Kon je er jammer genoeg niet bij zijn?  Of nieuwsgierig naar hoe het er dan uit zag? Bekijk dan zeker even deze sfeerbeelden.

 

 


04.06.2019
E-zine van TRACK online!

E-zine van TRACK online!

In mei, tijdens Kunstenfestivaldesarts zagen 14 TRACKers samen 11 voorstellingen, een expo en sommige volgden zelfs een passhino dansworkshop. Tijdens een intens weekend in het festivalcentrum onderzochten en experimenteerden zij met vormen om hun ervaringen en reflecties te formuleren.  De eigenzinnige en vooral persoonlijke resultaten werden gebundeld in een e-zine. 

Net zoals we de TRACK-ers uitnodigden om het festival te verkennen, nodigen we nu jullie uit om hun resultaten te verkennen in deze e-zine. Zoek je weg, ontdek, loop verloren, duik in de gedachten van een ander, lees of luister in een andere taal,  ... .

Sfeerbeelden van de officiële launch in het festivalcentrum Recyclart kan je hier bekijken. 


04.06.2019
Bekijk en beluister THE TIMES 2019 online!

Bekijk en beluister THE TIMES 2019 online!

10 jonge componisten tussen 12 en 20 jaar.  Van elk van hen werd er in februari 2019 één compositie uitgevoerd, door het HERMESensemble in AMUZ. De  schone klanken van toen zinderen bij ons alvast na. 

U kan ook meegenieten, want de composities van THE TIMES 2019 staan nu ook online!

Bekijk en (her)beluister ze hier.

 


26.05.2019
Maak De Stad - Lezing #8

Maak De Stad - Lezing #8

Voor deze lezing van Maak De Stad bundelen we onze krachten met Vitamine C voor hun Roadtrip Cultuureducatie. Focus van deze editie is mensgerichte stadsontwikkeling, waarvoor we volgende sprekers uitnodigden: Rosario Talevi (Universität der Künste, Berlijn) & Maarten Desmet (Endeavour, Antwerpen)

De voortdurende veranderingen die steden ondergaan, zijn een unieke aanleiding om het met alle betrokkenen te hebben over de toekomst van die plekken. Maar hoe organiseer je zo'n gesprek? Welke instrumenten kunnen we hiervoor inzetten? Rosario en Maarten gaan in dialoog over hoe zij processen en experimenten ontwerpen en implementeren in steden, en wat de randvoorwaarden zijn voor gedragen stadsontwikkeling.

Rosario Talevi is een Berlijnse architecte geïnteresseerd in kritische ruimtelijke praktijken, transformatieve pedagogieën en feministische toekomsten. Ze doceert aan de Universität der Künste in Berlijns en is betrokken bij Making Futures Bauhaus+, een actiegericht onderzoeksproject rond architectuur. Daarnaast werkt ze op regelmatige basis samen met raumlaborberlin .

Maarten Desmet is architect en mede-oprichter van Endeavour, een coöperatie die met innovatie, onderzoek en procesbegeleiding stadsplanning inclusiever maakt en complexe sociaal-ruimtelijke opgaven ontwart door het inzetten van lokale kennis. Endeavour ontwikkelde de voorbije vijf jaar een zestigtal projecten voor steden en gemeenten in België en Nederland. 

Deze lezing gaat door in het Engels en past in de roadtrip cultuureductatie van Vitamine C.

Deelname is gratis, maar inschrijven is verplicht.

Foto: Urban School Ruhr door © Viviana Abelson


08.05.2019
14 TRACKERS staan klaar!

14 TRACKERS staan klaar!

Veertien jonge TRACK-ers (Traject voor Reporters, Artistieke en Curieuze jongeren @Kunstenfestivaldesarts), kregen begin deze maand een multimediaworkshop en staan nu in de startblokken om vanaf 10 mei het festival in te duiken.

Ze dompelen zich onder in de wereld van de hedendaagse podiumkunsten, het festival en formuleren een reactie over wat zij als toeschouwer en als invité achter de schermen hebben meegemaakt. Hun bijdragen worden gepubliceerd in een collectief webzine, dat gefinaliseerd wordt tijdens een bootcamp van twee dagen. Het resultaat wordt op zondag 19 mei om 18 u gedeeld met het publiek in Recyclart, het festivalcentrum van Kunstenfestivaldesarts 2019.

 


07.05.2019
Lichamelijkheid, sociale interactie en kunst

Lichamelijkheid, sociale interactie en kunst

Mariaagaarde Instituut Westmalle en De Veerman vinden elkaar al jaren voor een bijzonder kunstenbad op maat van de school, wat perfect past binnen hun opvoedingsproject.

De Veerman verzorgde voor hen al kunstdriedaagse: voor de afdeling Sportwetenschappen (ASO) en de afdeling Lichamelijke Opvoeding & Sport (TSO). Dit jaar werden we gevraagd om een gelijkaardige driedaagse te verzorgen voor de afdeling Sociaal-Technische Wetenschappen (TSO).

De eerste driedaagse staat in het teken van ‘lichamelijkheid en kunst’, de tweede gaat over ‘sociale interactie en kunst’. Deze driedaagse worden gradueel opgebouwd met eerst verschillende workshops (beweging, drama, muziek, zang, muziektheater) om de creativiteit en het expressievermogen te stimuleren en vervolgens verdiepende keuzeateliers die meer op creatie gericht zijn. Op het einde van de driedaagse is er een toonmoment, met achteraf ruimte voor uitwisseling en reflectie.

Deze maand gaan deze driedaagse door van 8 t.e.m. 10 mei en van 15 t.e.m. 17 mei in Vormingscentrum Destelheide (Dworp).

De coaches zijn Hannelore Primusz (zang en muziektheater), Yentl de Werdt en Katrien Oosterlinck (beweging), Christophe Lemmens (beeld en installatie), Joeri Wens (muziek en klank), Katrijn De Cooman en Jitse Huysmans (drama).


07.05.2019
The Class: 2nd generation

The Class: 2nd generation

Terwijl de eerste generatie leerlingen van The Class het eindresultaat van hun cocreatief traject met Anna Rispoli presenteert, staat er een tweede generatie klaar om van start te gaan met dit meerjarig project dat De Veerman opzet met Kunstenfestivaldesarts.

De vierdejaars van het Franstalige Institut Sainte-Marie en het Nederlandstalig Atheneum Brussel maken gedurende drie jaar kennis met elkaar en verdiepen zich in de wereld van de hedendaagse podiumkunsten. Hun samenwerking wordt jaar na jaar intensiever en resulteert in een artistiek project tijdens de festivaleditie van 2021.

Deze maand gaan ze als eerste stap alvast kijken naar de voorstelling Tú amarás (Je zal liefhebben) van het jonge Chileense theatergezelschap Bonobo.


07.05.2019
Maak De Stad - Lezing #7

Maak De Stad - Lezing #7

Maak De Stad is terug met een lezing tijdens het Antwerp Art Weekend. Focus van deze lezing is: Lerende labo's voor de stad van morgen!

Hoe kunnen we ons over disciplines heen organiseren om op andere manieren te leren over de stad van de toekomst? Hoe kunnen kunstenaars, architecten, researchers, activisten en designers samen alternatieve leeromgevingen creëren en zo nieuwe relaties aangaan met hun stad, hun omgeving en hun communities?

Sam Thorne, directeur van het centrum voor hedendaagse kunst Nottingham Contemporarygeeft een inkijk in zijn onderzoek naar zelfgeorganiseerde kunstscholen en artist-run leerplatformen wereldwijd, gebaseerd op zijn boek School: A Recent History of Self-Organised Art Education (2017). Thorne richtte in 2013 mee de ‘Open School East’ op (eerst in London gevestigd, nu in Margate), een ruimte voor artistiek en collaboratief leren die gratis toegankelijk en inclusief is en waar een veelheid aan stemmen samenkomen.

Architectuurhistoricus Wouter Vanstiphout presenteert  The Independent School for the City (Rotterdam), een postgraduaat opleiding voor studenten van over heel de wereld met een achtergrond in onder andere design, planning, sociologie en architectuur. De school is een initiatief van Crimson Historians and Urbanists en ZUS (Zones Urbaines Sensibles) en combineert een kritische, activistische kijk op de stad met een streven naar reële verandering via architectuurprojecten en stadsplanning. 

Voertaal van deze editie is Engels.

Gratis, maar inschrijven via deze link


01.04.2019
The Class presenteert Close Encounters

The Class presenteert Close Encounters

De laatstejaars van Institut Dominique Pire en Atheneum GO! for Business uit Brussel werken stevig verder aan hun cocreatie met Anna Rispoli. Dit schooljaar onderzoeken ze de verhouding tussen autoriteit, intimiteit en liefde, ver voorbij alle conventionele interpretaties van deze begripppen.

Het resultaat is een reeks authentieke gesprekken die de groep gemonteerd en opnieuw opgenomen heeft.

Tijdens de presentatie van Close Encounters, op zaterdag 18 en zaterdag 25 mei, op het Kunstenfestivaldesarts, krijgt de toeschouwer een tête à tête met een van de jonge coauteurs in De Munt. Daar is ook een film te zien die de Italiaanse filmmaker Luca Mattei met hen maakte tijdens de werkmomenten doorheen dit jaar.

Vergeet zeker niet om tijdig je ticket te boeken voor deze unieke een-op-eenervaring, beschikbaar in het Nederlands of in het Frans. 


11.03.2019
Genoveva

Genoveva

Deze week maken 127 kinderen kennis met Genoveva, de enige opera die Robert  Schumann schreef. Het zijn de leerlingen uit het derde en vierde leerjaar van ‘t Oogappeltje (Wommelgem) en Sint-Lutgardis (Merksem).

De ouverture van Schumanns enige opera vertelt het verhaal van de middeleeuwse Genoveva van Brabant die in de 8ste eeuw door haar man beschuldigd werd van overspel. Jaloezie en onbeantwoorde liefde zijn ook hier niet veraf. Schumanns werk werd in het begin niet echt op gejuich onthaald, maar jaren later op verschillende plaatsen met succes uitgevoerd.

Gedurende drie dagen verkennen de kinderen de ouverture van deze opera op een actieve manier in workshops beweging en muziek. Op 2 april gaan ze naar de open repetitie van het Antwerp Symphony Orchestra, met achteraf een meet & greet met de muzikanten. De kinderen kunnen kennismaken met hun instrument en honderduit vragen stellen over hun leven als muzikant.

De uitvoering zelf (met violist Ray Chen) gaat door op 5 april om 20 u in de Koningin Elisabethzaal. 


07.01.2019
Architelier gaat naar school!

Architelier gaat naar school!

Op vraag van C-Mine cultuurcentrum heeft De Veerman bijkomende begeleiders gecoacht zodat de workshop nu ook kan aangeboden worden aan scholen. Om een volledige klasgroep in één keer te bedienen, zijn er nu twee begeleiders en twee tools.

Architelier staat in C-Mine geprogrammeerd van 11 tot 22 maart voor scholen.
Op 17 maart is er een familiedag, dus toegankelijk voor iedereen.


07.01.2019
The Class wordt toegelicht op colloquium

The Class wordt toegelicht op colloquium

Op 26 januari zullen De Veerman, kunstenfestivaldesarts en kunstenares Anna Rispoli het project The Class toelichten op het colloquium Les places et les effets de l’artiste à l’école et sur les institutions culturelles  dat georganiseerd wordt door Bozar, l’Institut Sainte-Marie, le lycée Rodin, le centre Pompidou en la fondation Pistoletto.
 


18.12.2018
Stynen op schaal: de installatie staat er!

Stynen op schaal: de installatie staat er!

Op 18 december trokken de leerlingen Architecturale Vorming en Houttechniek een (houten) gevel op van Stynen. Hun gevel is deel van een installatie Stynen op schaal, die geïnspireerd is enkele iconische gevels van deze architect. Het resultaat van enkele weken samen onderzoeken en werken. Van plan en houten planken tot een gevel op schaal. Dit alles onder het goedkeurend oog van architectenbureau Eagles of Architecture en onder begeleiding van De Veerman.

De installatie speelt met het ritme en de diepte van de gevels die Stynen creëerde. Ze brengen het Antwerpse stadsbeeld tot bij deSingel. De leerlingen bouwen verder op het ontwerp van de architecten. Het toont zowel de architectuur als het vakmanschap en de techniek die nodig zijn om het ontwerp te realiseren.

Na de foto’s in de wandelgangen is dit de tweede interventie van de deelnemers van Stynen op schaal die te bezichtigen zijn in de wandelgangen, in de binnentuin en op het plein van deSingel tijdens de looptijd van de tentoonstelling Léon Stynen, architect van het VAi.


30.11.2018
Atelier vrij vanaf 1 januari 2019

Atelier vrij vanaf 1 januari 2019

Atelier 4711 is de artiestenbiotoop van De Veerman. Wij verhuren ateliers aan kunstenaars of –collectieven, zeker als ze zich richten op participatie en educatie. Tegen een lage huurprijs, maar op voorwaarde dat ze hun kennis en expertise willen delen met ons en met de andere bewoners.

Contacteer ons gerust voor meer informatie.

 


29.11.2018
Masterclass met Anita Evenepoel

Masterclass met Anita Evenepoel

Kunstenares Anita Evenepoel huist al vanaf dag 1 in ons Atelier 4711. Ze gebruikt haar werkplek (en bij uitbreiding ook onze studio, keuken, eetplaats en vergaderruimte) regelmatig om masterclasses aan studenten uit diverse kunstrichtingen te geven rond nieuwe materialen. Deze maand bijvoorbeeld, was er een masterclass experimenteren met soepele materialen onder de titel ‘serendipiteit vs ambacht’.

Soepele materialen vereisen andere, nieuwe technieken. Studenten van Sint Lucas Antwerpen en de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten Antwerpen werden een hele week uitgedaagd om het toeval durven toe te laten en dit te combineren met hun ambacht. Gedurende een hele week wer er gewerkt en iedereen vertrok vanaf nul: materialen noch technieken waren gekend. Het experiment vierde hoogtij.


07.10.2018
Publicatie De Ketting: een uitnodiging

Publicatie De Ketting: een uitnodiging

Iets zien wat je anders nooit zou zien. Het onverwachte tegen het lijf lopen. De deuren in je hoofd slopen, samen met mensen die je anders nooit had ontmoet. Dat is De Ketting.

In onze allernieuwste publicatie De Ketting: een uitnodiging nemen we je mee in het verloop van het project, en hoe we te werk gegaan zijn. 

Toch liever een papieren exemplaar? Stuur ons dan even een mail met je gegevens.


05.10.2018
The Class zet zijn derde en laatste jaargang in!

The Class zet zijn derde en laatste jaargang in!

Dit jaar lopen laatstejaarsstudenten uit twee Brusselse middelbare scholen (Institut Dominique Pire en Atheneum GO! for Business) een gezamenlijk parcours. Hun eerste ontmoeting zette al meteen de toon: ze werden gedurende 35 minuten alleen achtergelaten in een repetitiestudio, waar 100 euro (in muntstukjes) lag.

Nadien volgde een gesprek: wat gebeurde er, welke waarde heeft geld, aan welke waarden hecht jij belang …?

Deze intro vormde de eerste stap in het artistiek, cocreatief parcours dat beide klassen zullen lopen met de in Brussel gevestigde kunstenaar Anna Rispoli, bijgestaan door Veerman-coaches Paulo Guerreiro en Enrica Camporesi.

Samen zullen ze onderzoeken wat waarde en waarden voor hen als jongeren in een stad betekenen. Tijdens het eerste trimester gaan ze op exploratie in Brussel, waar ze op verschillende plekken experimenten zullen opzetten.


05.10.2018
Stynen door de lens van jongeren

Stynen door de lens van jongeren

Tijdens het Stynen-bad op 1 oktober kregen de leerlingen van de derde graad van Pius X (Architecturale Vormgeving) en Don Bosco Hoboken (Houtbewerking) een introductie op het werk van Stynen door het Vlaams Architectuurinstituut, gevolgd door een inleiding op architectuurfotografie door Monica Monté (via de Veerman). Daarna volgde een parcours doorheen de stad waarbij ze in gemengde groepjes de architectuur van Stynen fotografeerden.

Bekijk de resultaten van dit dynamisch belevingsparcours in de stad waarmee de leerlingen de Stynen-sporen hebben vastgelegd. Ze zijn te bezichtigen in de wandelgangen, aan de vestiaire, tijdens de Léon Stynen-tentoonstelling in deSingel tot 20 januari 2019. De opening is op 11 oktober. Welkom!

 


19.09.2018
Kunstendag voor Kinderen 2018

Kunstendag voor Kinderen 2018

Zondag 18 november is het weer zover. De zevende editie van Kunstendag voor Kinderen. En natuurlijk doet De Veerman mee. Want we zijn gebeten door de kunst en willen onze honger voor deze kunsten aanwakkeren bij anderen. Groot én klein.

Daarom organiseren we niet een, niet twee, maar drie workshops waar kinderen (van 6 tot 12 jaar) kunnen experimenteren met kunst. 

 

Snuisteren, luisteren, voelen, denken, maken 

Lies Ferny is artiest in residentie bij De Veerman.

Kinderen kunnen op deze dag in haar atelier komen snuisteren in haar beeldend werk. Ze vertellen elkaar wat ze daarbij denken en voelen. Van daaruit maken ze zelf beeldend werk uit natuurmateriaal, in combinatie met het werk van Lies. En dan volgt er nog een snuistermoment in deze nieuwe creaties. Maar … niet zomaar een snuistermoment …

PRAKTISCH

13.00 tot 14.30 
15.00 tot 16.30 

Duur: 90 minuten

Locatie: De Veerman, Marialei 25, 2018 Antwerpen

Schrijf hier in! 

 

Is het een Giganosaurus, een tijger of een fietsbel?

De zeefdrukkers van Gezeever zijn goede buren in Atelier 4711 bij De Veerman. In hun zeefdrukatelier kunnen kinderen zich helemaal laten gaan het spelen met vormen en flashy kleuren. Het resultaat kan variëren van een Giganosaurus, een tijger, een fietsbel of …?

PRAKTISCH

13.00 tot 14.00 (volzet!)
14.30 tot 15.30 (volzet!)
16.00 tot 17.00

Duur: 60 minuten

Locatie: Open Zeefdrukwerkplaats Gezeever, Marialei 25, 2018 Antwerpen

Schrijf hier in! 

 

Ontdekken, herontdekken en samenleggen

Barbara Bellinkx is een van de freelance artiesten bij De Veerman. Op de kunstendag vind je haar in AMUZ, waar ze samen met de kinderen op ontdekking gaat naar nieuw werk op een oude plek.

Samen zoeken ze naar alle kleuren van de regenboog en samen luisteren ze naar het geluid van papier, dopjes, kroonkurken en hout. Ze herontdekken hun materialen op basis van klank(kleur) en leggen samen één groot werk. De grootsten zelfs twee!

PRAKTISCH

10.00 workshop voor kinderen van 1ste & 2de leerjaar
13.00 workshop voor kinderen van 3de & 4de leerjaar
15.00 workshop voor kinderen van 5de & 6de leerjaar

Duur: 90 minuten

Locatie: AMUZ, Kammenstraat 81, 2000 Antwerpen

Schrijf hier in!

 

Het programma van de Kunstendag voor Kinderen bij De Veerman wordt mogelijk gemaakt met de steun van District Antwerpen.


05.09.2018
De Ketting - artikel magazine deSingel

De Ketting - artikel magazine deSingel

In het tijdschrift van deSingel verscheen onlangs een lijvig artikel over onze participatieprojecten. Aanleiding was de afronding van dit project dat geresulteerd had in 65 nieuwe bezoekers aan deSingel.

U leest hier ook hoe een deelnemer dit project beleefde en - bij uitbreiding – op welke veelzijdige manier De Veerman zijn participatieprojecten met deSingel  benadert en vormgeeft.


05.09.2018
Curiosa in première op Laus

Curiosa in première op Laus

Op 25 augustus ging Curiosa in première in hetpaleis tijdens het festival Laus Polyphoniae. Het werd met veel enthousiasme onthaald door klein én groot. Nieuwsgierig naar hoe er dat dan uitzag? Bekijk dan zeker even de teaser!

Een artikel over de voorstelling in de Gazet Van Antwerpen kan je hier herlezen. 

Heb je het gemist en wil je er de volgende keer graag bij zijn? Kijk hier voor de speeldata in DeStudio (Antwerpen) en in de Bijloke (Gent).


Link: website

06.05.2018
Made in BERCHEM

Made in BERCHEM

Op 6 mei tijdens Made in Berchem gooien De Veerman en Gezeever hun deuren open. Wandel binnen en pik een voorstelling mee of steek je handen uit de mouwen en kom drukken met sjablonen.

De Veerman nodigt kunstenaar Gerard Herman uit om in onze 'woonkamer' de voorstelling te spelen die hij maakte in het kader van Expo 2018. Voor buren, vrienden en familie maakt hij zijn handgemaakte KIST opent. Wat er daarna gebeurt kan je op die dag zelf meemaken! 

>> Interesse? Loop dan binnen bij ons tussen 14u en 16u.

Gezeever - Zeefdrukwerkplaats Antwerpen organiseert een workshop zeefdrukken met sjablonen. Je maakt er abstracte vormen met de Idiosyncratische Machine: Een vormgenererende methode met behulp van alledaagse voorwerpen bedacht door kunstenaar Kristof van Gestel. Kies een vorm en maak daar een sjabloon van. Zeefdruk de vorm op een blad dat je mag meenemen én werk mee aan een gezamenlijke compositie op grote vellen. Interpreteer de vormen en zet ze naar je hand: is het een figuur, een landschap, of ... gewoon een abstracte vorm? De grote gezamenlijke werken worden tijdens Made in Berchem tentoongesteld.

>> Interesse? Loop dan binnen bij Gezeever tussen 11u en 16u.

Kan je er niet genoeg van krijgen? Check dan zeker ook Drukdrukdruk 2018: Vormdrukkers, want Gezeever gooit zijn deuren zelfs het hele weekend open.


01.04.2018
De Ketting

De Ketting

Dertien mensen nodigden elk iemand uit om samen naar de muziekvoorstelling van het Julia Fischer Quartet te gaan kijken. Iemand die nog nooit een voet in deSingel had gezet. Na de voorstelling kwamen ze samen om reacties uit te wisselen en hun ervaringen neer te pennen in een brief.

Met deze brief nodigden de 13 ‘nieuwelingen’ opnieuw anderen uit om samen de dansvoorstelling van Salia Sanou te beleven. Momenteel is de ketting 39 mensen lang en zal in totaal zo’n 65 deelnemers tellen. Want op de volgende voorstelling van het HERMESensemble zullen de deelnemers opnieuw dertien mensen uitnodigen. Al deze mensen worden vereeuwigd door fotograaf Victoriano Moreno.

Loop even langs in het artiestenfoyer in deSingel. Daar kan u de sporen bekijken die deze deelnemers nalaten telkens zij een voorstelling gezien hebben. Ervaren en onervaren kijkers geven hun mening over dans-, theater- en muziekvoorstellingen. Een mening die vanuit de buik komt en die ongetwijfeld verschilt van deze van de recensenten.


26.01.2018
Maak De Stad Lezingenreeks

Maak De Stad Lezingenreeks

Met veel enthousiasme stellen we jullie de eerste editie voor van onze gloednieuwe lezingenreeks 'Maak De Stad'!

We zetten innovatieve en kritische initiatieven en professionals in de kijker en tonen hoe de klassieke hokjes van vakgebieden uitgedaagd en overschreden worden. Hoe totaal nieuwe rollen en disciplines ontstaan waar de grenzen tussen de burger en de expert, de professional en de activist, de ontwerper en de ondernemer, steeds meer vervagen.

 

 

Noteer onderstaande data alvast in jullie agenda:

12/2 De toekomst van werk (Jim Segers – Citymined & Fons Leroy – VDAB)

28/2 Tijdelijkheid en reactivering  (Toon Manders – Miss Miyagi & Pepijn Kennis – Toestand)

28/3 Gedeeld Goed (Steven Ceuppens – Samen voor de theatergarage & Michel Bauwens – P2P Foundation)

25/4 Coöperatieve stadsontwikkeling (Jeroen Laven – STIPO & Levente Polyak – Eutropian)

30/5 Duurzame woonmodellen (Stijn Oosterlynck – Collectief Goed & Karel Lootens – Wooncoop)

27/6 Inclusieve transformatie (Petra Pferdmenges – Alive architecture & TBA)

 

De lezingen vinden telkens plaats bij Extra City om 19 u. Deelname is gratis.  

Alle lezingen zijn in het Nederlands, met uitzondering van de lezing op 25-4 en 27-6, deze zullen in het Engels zijn.


18.01.2018
Een leven lang prutsen, op zoek naar schoonheid

Een leven lang prutsen, op zoek naar schoonheid

Interview met Tijl Bossuyt over het participatie-DNA van De Veerman

Dat kunsteducatie veel meer is dan workshops geven, bewijst De Veerman al bijna twintig jaar. Samen met een schare professionele kunstenaars zoekt het team onophoudelijk naar manieren om deelnemers vanuit uiteenlopende artistieke disciplines niet alleen te laten creëren, maar ook te laten reflecteren en interageren over kunst en de samenleving. Dat doen ze bewust wars van de geijkte paden.

Dit artikel kadert in de artikelenreeks ‘Het DNA van participatie’, door An Van den Bergh en cultuurjournaliste Ciska Hoet, waarin Demos focust op de impact van participatie op organisatieniveau.


05.10.2017
ZIELS

ZIELS

Lies Ferny, nieuwe artist-in-residence bij De Veerman, onderzoekt als rituelenmaker de waarde van afscheid nemen.
Op 2 november -allerzielen- organiseert ze ZIELS, een afscheidsritueel.
Welkom!
 

ZIELS is een afscheidsritueel.
Het is het begin en het afscheid.
Er is soep en warmte.
Licht en donker.
Er is tijd en een plek.
Plek genoeg om afscheid te nemen daar waar het nodig is.
Om te kijken, te luisteren, er bij te zijn.

Lies Ferny, nieuwe artist-in-residence bij De Veerman, onderzoekt als rituelenmaker de waarde van afscheid nemen.
Allerzielen, in zijn puurste vorm, is een moment om het over dood en afscheid te mogen hebben. Om een andere manier van afscheid nemen te laten ontstaan.
Op 2 november wil Lies dit delen.
En dat is nog maar het begin.

Kleed je warm.

Laat weten als je komt: lies.ferny@yahoo.com


05.10.2017
Kunstendag voor Kinderen bij De Veerman

Kunstendag voor Kinderen bij De Veerman

Een mega-grote totempaal zeefdrukken bij Gezeever?
Analoge GIFs knutselen met Lion Beach?
De beste stad ooit bedenken samen met je ouders bij De Veerman?

Het kan allemaal op Kunstendag voor Kinderen bij De Veerman op 19 november 2017!

 

ARCHITELIER

 

Hoe zou de stad er uit zien als jij hem samen met anderen vanuit het niets mag bedenken?
We vertrekken vanuit een wit blad en bedenken samen hoe deze lege ruimte kan omgevormd worden tot een ideale leefomgeving.

Begeleid door Liesbet De Pooter voor De Veerman
Voor kinderen vanaf 6 jaar + hun ouders
14:00 - 16:00
max. 12 deelnemers
Schrijf je in

 

 

TOTEMPAAL ZEEFDRUKKEN
Wil jij een mega-grote poster zeefdrukken? 
Samen ontwerpen en drukken we een supertoffe totempaal.

Begeleid door Gezeever, een open zeefdrukwerkplaats.
Voor kinderen van 7 tot 12 jaar
13:00 - 16:00
max. 8 deelnemers
Volzet !

 

ANALOGE GIFs KNUTSELEN
We keren terug naar het allervroegste begin van de animatiefilm: de zoötroop.
Het apparaat bestaat uit een rechtopstaande cilinder met verticale sleuven. Wanneer de cilinder wordt rondgedraaid kan men door de sleuven de plaatjes zien, die aan de binnenzijde van de cilinderwand zijn gemonteerd. Doordat de plaatjes steeds maar kort zijn te zien, lijkt het alsof de afbeeldingen in elkaar overvloeien, waardoor de illusie van bewegende beelden ontstaat.
We bedenken een gek wezen dat zich door een fantasierijk landschap beweegt en knutselen zelf een zoötroop in mekaar.

Begeleid door Lion Beach, een visuele boysband die animaties en artwork maakt.
Voor kinderen van 7 tot 12 jaar
13:30 - 16:00
max. 9 deelnemers
Volzet !

 

Dankzij de steun van District Antwerpen zijn alle activiteiten gratis.


27.07.2017
De gelaagde stad

De gelaagde stad

'De gelaagde stad' is een workshop voor iedereen vanaf 12 jaar waarin je de stad laag na laag ontleedt en terug visueel opbouwt. Op 17 september 2017 te beleven tijdens het Festival van de Architectuur in deSingel.

Maak deel uit van een denktank en onderzoek al beeldend welke functies een stad heeft en hoe de publieke ruimte wordt ingevuld. Hoe ervaar jij de stad? En hoe baan je je een weg door deze drukke plek?

Samen met beeldende kunstenares Marie Van Praag breng je je ervaringen in beeld met woorden, foto’s en tekeningen. Delen worden weggelaten, andere komen erbij. Al tekenend, schilderend, plakkend en knippend bouwen we verder op onze eigen ideeën en elkaars voorstellen. Deze groeiende kaarten vormen een vertrekpunt om na te denken over wat we willen veranderen en verbeteren in de stad.


voor iedereen vanaf 12 jaar
gratis – reserveren verplicht
max. 12 personen
breng je lunchpakket mee
 


27.07.2017
Sta locatievoorzieningen toe

Sta locatievoorzieningen toe

Verken deSingel met je lichaam en bouw een ruimtelijk belevingsparcours voor andere bezoekers.
Een workshop voor iedereen vanaf 12 jaar op 17 september, tijdens het Festival van de Architectuur in deSingel

Lange gangen om heel snel in te hollen. Weidse uitzichten over voorbijrazend verkeer. Met het maximum aantal personen dicht bijeen in de lift gaan staan. deSingel heeft honderden hoekjes en kantjes, gangen en zalen, uitzichten en doorkijken.

In deze workshop verken je samen met choreografe Yentl De Werdt de ruimtes eerst met je lichaam. Welke beweging roept een bepaalde plek op? Welk ruimte-gevoel heb je er?
Daarna gaan we met doeken, touwen, wanden, licht en allerlei andere materialen aan de slag om zelf een ruimtelijk belevingsparcours te bouwen.

Vanaf 16u nodigen we iedereen uit om onze gebouwde ruimte te komen beleven.


voor iedereen vanaf 12 jaar
gratis – reserveren verplicht
max. 20 personen
breng je lunchpakket mee


15.05.2017
Volg Young Art Reporters op Facebook

9 jonge mensen verdiepen zich in Kunstenfestivaldesarts 2017.

Ze ontmoeten makers, wonen repetities bij, gaan naar voorstellen en delen hun blik..
Volg hun schrijfsels, foto's, audioreportages en video's op Facebook.

 


07.04.2017
I used to play the pianolaTwee ventilatoren die 20 plastiek gekleurde ballen een piano laten bespelen.
Een stofmasker waar sirenegeluid uit klinkt.
Een fluit die je met 2 personen op 10 meter afstand van elkaar bedient.

Het zijn een paar van de wonderlijke uitvindingen die gebouwd werden tijdens de workshop 'muziekmachines bouwen' door een groepje inventieve 10 tot 35-jarigen.
In werking te zien op dinsdag 25 april om 19u15 in de inkomhal van deSingel!


03.03.2017
De po√ęzie van het onhandige

De po√ęzie van het onhandige

Michael Van Remoortere nam deel aan Workshop Linehan, een jongerentraject rond de nieuwe voorstelling van choreograaf Daniel Linehan 'Flood'.

Hij is ook één van The Young Ones en schreef in functie daarvan zijn bevindingen neer over deze workshops neer. Lees zijn gedacht over de relativiteit van tijd & de poëzie. Het is de moeite!


27.02.2017
Workshop muziekmachines bouwenVoor iedereen (12+) die er al lang van droomt om een analoge muziekmachine te bouwen: schrap al uw dagactiviteiten van 3 tot 7 april en kom mee doen met deze workshop!


08.12.2016
Workshop Linehan

Ben je tussen 16 en 20 en heb je zin om op een actieve manier in de danswereld van Daniel Linehan te duiken?
Schrijf je in voor een reeks workshops waarin je zijn bewegingstaal met je lijf ervaart, experimenteert met Daniels creatiemethodes, de choreograaf ontmoet en in gesprek gaat over de inhoud van zijn nieuwe voorstelling ‘Flood’.


01.12.2016
BELvue Bende maakt audiogidsenNeem je vrienden mee op sleeptouw naar het BELvue Museum in Brussel, want alleen als je met 2 of meer bent kan je de audiogidsen die de BELvue Bende maakte beleven.
De tweetalige audioguides laten je op een interactieve manier kennis maken met de Belgische geschiedenis en de collectie van het vernieuwde museum.
Nog tot juni 2017 te beleven in BELvue.


15.11.2016
Dramatraining voor studenten kleuteronderwijs HoGent

De derdejaarsstudenten van de lerarenopleiding kleuteronderwijs van HoGent werden in november ondergedompeld in een driedaags dramabad.

Met An Vandevelde en Noemi Degrauwe werken ze aan elementen van drama met kleuters en spelvaardigheid: stemgebruik, inlevingsvermogen, ruimtebewustzijn, mimiek, transformatie, fantasie ...
Dat doen ze door verschillende methodieken zelf te ervaren en daarna te vertalen naar activiteiten voor kleuters.
Een intensieve training die de studenten klaar stoomt voor boeiende dramalessen in hun stage- en beroepspraktijk.


01.11.2016
15 jaar De Veerman, impressies van een feestOp 8 oktober 2016 verzamelde De Veerman medewerkers, partners, vrienden en bewoners van Atelier 4711 om zijn 15-jarig bestaan te vieren.
Anne Reijniers maakte een impressie van een zonnig, vochtig en bollig feest.


01.10.2016
RE:MAKE23 leerlingen van het Atheneum Brussel gingen in oktober een week lang aan de slag rond het jaarthema 'utopie' van het Kaaitheater. Met theatermaakster An Vandevelde en beeldend kunstenares Danja Cauwbergs onderzochten ze het begrip 'utopie' en maakten ze de link naar hun stad.


12.05.2016
Made in Berchem

Made in Berchem

Ontdek op zondag 29 mei 30 creatieve organisaties in Berchem.
Bij De Veerman kan je zeefdrukken, de fototentoonstelling Berchem Divers herbekijken en de dansfilm van het jongerenproject Plural Individual ontdekken.
In onze bijzonder gezellige tuin kan je genieten van een lokaal gebrouwen biertje of een biolimonade.


21.04.2016
expo (on)zichtbaar

expo (on)zichtbaar

In de Generale Staf van ’t Groen Kwartier kan je op 29 en 30 april gratis de pop-up tentoonstelling (on)Zichtbaar bezoeken. Vijf zeefdrukkers verdiepten zich de voorbije maanden in verschillende technieken om rond zichtbaarheid en onzichtbaarheid te werken. Ze werden daarin aangevuurd door Els Baeten van open zeefdrukwerkplaats Gezeever.

Niet toevallig namen ze de nieuwe wijk ‚Äôt Groen Kwartier als inspiratiebron voor hun werk: het voormalig Militair Hospitaal bleef ‚Äďondanks zijn centrale ligging in de stad- vele jaren verscholen voor de Antwerpenaar. Als militair domein bleef het gedurende bijna een eeuw een ‚Äėzwarte vlek‚Äô op de landkaart, wegens staatsgeheim.
Sinds de herbestemming van deze wijk als groen wooncentrum, met diverse ondernemingen, culturele expositieruimten, en onder andere restaurant ‚ÄėThe Jane‚Äô, is ‚Äėt Groen Kwartier open gebloeid en terug zichtbaar geworden.

Niet alleen de wijk werd meer zichtbaar, ook de zeefdrukkers brachten bij de creatie van hun werk het (on)zichtbare naar boven.
De relatie tussen het expliciete en het verborgene houdt iedereen bezig. We zijn allen gedreven door wat we waarnemen, maar ook ‚Äďmisschien nog meer- door wat onder de oppervlakte ligt, door het on(der)bewuste.

Naast persoonlijk werk presenteren de vijf drukkers ook een gezamenlijk werk.

Voor wie nog nooit in de Generale Staf was is het unieke kans om een kijkje te komen nemen. Het gebouw wordt speciaal voor de tentoonstelling opengesteld, voor de renovatiewerken aanvangen.

(ON)ZICHTBAAR is een project van kunstenorganisatie De Veerman, open zeefdrukwerkplaats Gezeever en dagcentrum De Vinken, met steun van District Antwerpen.


24.02.2016
Expo Kiel Divers

Expo Kiel Divers

26 jongeren brachten de diversiteit van de Antwerpse wijk 't Kiel in beeld met fotografie en interviews.
Op de expo in OC Nova van 3 tot 31 maart zie en hoor je het resultaat.

Jong, wild en uit alle windstreken waren ze, de 26 leerlingen van het Stedelijk Lyceum Expo die een week lang Antwerpse wijk ‘t Kiel in beeld brachten. Gewapend met fototoestel en audiorecorders keken ze naar de diversiteit in hun buurt. Het leverde pareltjes van portretten, stadsfoto’s en gesprekken op die een heel genuanceerd beeld geven van de buurt.
Fotografe Monica Monté en theatermaakster Nyira Hens begeleidden de jongeren tijdens het project.
 
De werken worden tentoon gesteld in OC Nova van 3 tot 31 maart 2016. Een aantal beelden zal later ook in veelvoud in vitrines van handelszaken op ‘t Kiel verschijnen.

Tijdens de vernissage op donderdag 3 maart om 19 uur geven de jongeren inkijk in hun proces en vertellen ze aan de hand van anekdotes wat ze gezien hebben en welke persoonlijke verhalen buurtbewoners met hen deelden.


24.02.2016
BELvue Bende op Museum Night Fever

BELvue Bende op Museum Night Fever

Tijdens de Brusselse Museum Night Fever op zaterdag 5 maart onderneemt de BELvue Bende acties om een breed publiek op een actieve manier te laten kennis maken met de tijdelijke tentoonstelling ‘Filateliefde – de geschiedenis van België via postzegels’.
 

Je kan er je portret op een postzegel laten tekenen of een postkaart met quotes over de liefde voor de postzegel volschrijven. In het gezellige hoofdkwartier van de Bende worden bekende historische brieven op aanvraag voorgelezen.
Natuurlijk vertellen de jongeren van de BELvue Bende je ook graag over hun plannen en dromen voor het museum.


24.02.2016
Dagen Zonder Vlees

Dagen Zonder Vlees

De Veerman en Atelier 4711 doen weer mee aan Dagen Zonder Vlees. Omdat we het belangrijk vinden om onze ecologische voetafdruk te verkleinen.


24.02.2016
RE:THINK | RE:ACT - presentatie filosofieproject met Brusselse jongeren

RE:THINK | RE:ACT - presentatie filosofieproject met Brusselse jongeren

Op 11 en 12 maart vindt in het Kaaitheater de presentatie plaats van RE:THINK | RE:ACT, een project rond filosofie met jongeren van Atheneum Brussel.

De presentatie geeft een inkijk hoe de jongeren werkten rond de socratische vraagstelling en de stad als canvas. Van de vele vragen die ze zichzelf en de stad stelden, werden er 5 geselecteerd die op postkaarten worden gedrukt. Zo kan het publiek er antwoorden op formuleren en een dialoog ontstaan.
Deze vragen worden ook gebruikt als voorbereiding van andere jongeren die voorstellingen rond filosofie bijwonen in het Kaaitheater.


24.02.2016
(on)Zichtbaar - zeefdrukateliers

(on)Zichtbaar - zeefdrukateliers

Vijf mensen van De Vinken duiken in het verleden en het heden van nieuwe Antwerpse wijk 't Groen Kwartier en onderzoeken hoe ze met verschillende zeefdruktechnieken dingen zichtbaar en onzichtbaar kunnen maken.

‘t Groen Kwartier is een nieuwe wijk in Antwerpen met een groot historisch verleden als militair hospitaal en de plek waar het Hoger Instituur Voor Schone Kunsten lang huisde.
Vijf mensen van Dagcentrum De Vinken duiken in het archief, speuren naar sporen van het verleden op de site en observeren de huidige gebouwen en hun bewoners.
 
Samen met Els Baeten van zeefdrukwerkplaats Gezeever onderzoeken ze hoe je met verschillende zeefdrukkentechnieken aan de slag kunt om dingen zichtbaar/onzichtbaar te maken.
Elk van de 5 deelnemers lopen een eigen artistiek proces, maar ze maken ook een gemeenschappelijk werk.
 
De werken worden eind april gepresenteerd in ‘t Groen Kwartier. Meer info volgt.

 

Dagcentrum De Vinken richt zich tot psychisch kwetsbare en psychisch gekwetste volwassenen voor wie doorsnee socio-culturele activiteiten moeilijk toegankelijk zijn.


11.12.2015
De lijm en de ether

De lijm en de ether

Wat typeert kunsteducatie in Vlaanderen? Hoe verhoudt ze zich tot kunsteducatie in het buitenland? Wat is haar rol binnen de kunsten en de samenleving?

De leden van de werkgroep Kunsteducatie van oKo, die het initiatief nam om enkele kenners uit het buitenland te bevragen naar hun beeld van dit veld, bestrijken samen zowat alle kunstdisciplines en hanteren de meest uiteenlopende werkvormen.
In al die diversiteit zijn er echter ook verbindingspunten, die oplichten in de spiegel die ons voorgehouden wordt in de gesprekken met Jelle Dierickx (artistiek coördinator voor Musikfestspiele Potsdam Sanssoucci in Berlijn), Lydia Grün (directeur van Netzwerk Junge Ohren) en Eugene van Erven (artistiek directeur van het Community Arts Festival in Rotterdam).


11.12.2015
Maatschappelijke kwetsbaarheid in beeld

Maatschappelijke kwetsbaarheid in beeld

Deze reizende tentoonstelling met bijhorend fotoboek toont beelden en verhalen over burgerschap van mensen met een psychische achtergrond en/of middelenafhankelijkheid.

Personen die zich door psychische problemen en/of middelengebruik in een maatschappelijk kwetsbare positie bevinden, stonden in het kader van een praktijkgericht onderzoeksproject van de Hogeschool Gent kritisch stil bij hun rol als medeburger in de samenleving en over wat kwetsbaarheid daarin betekent. Met behulp van een fotocamera brachten zij dit in beeld en deelden zij hun ervaringen.
Carlos Dekeyrel van De Veerman hielp de deelnemers in het selecteren van goeie beelden en in de realisatie van de tentoonstelling en het bijhorende foto- en verhalenboek.


Link: E-Qual

10.12.2015
BELvue Bende experimenteert met bezoekers BPS22

BELvue Bende experimenteert met bezoekers BPS22

Omdat de vaste collectie van het BELvue museum op dit moment vernieuwd wordt, verlegde de BELvue Bende zijn activiteiten vorig weekend naar Charleroi.
In de expo Les Mondes Inversés, over hedendaagse kunst en volksculturen, in BPS22 gingen ze op zoek naar welke gedragscodes in een museum heersen en wat daar de grenzen van zijn.

Samen met muzikant Joeri Wens bedachten ze een aantal acties om klank toe te voegen aan beeldende werken en zo hun betekenis bloot te leggen of om het publiek via geluid in interactie te laten gaan met een kunstwerk.

De aanwezige bezoekers reageerden enthousiast op de klankinterventies, wat de bende sterkt in hun overtuiging dat musea niet alleen een plek zijn voor contemplatie, maar ook voor actie.


Link: BPS22

12.11.2015
Speelvogels opent zijn deuren

Speelvogels opent zijn deuren

De Veerman ontwikkelde samen met CC Sint-Niklaas het concept voor de expo Speelvogels. Daardoor is de tentoonstelling niet enkel een kijk-, maar ook een doe- en denkervaring geworden.
 


05.11.2015
De Veerman bibliotheek nr. 8: 'Duurzaamheid en kunst'

De Veerman bibliotheek nr. 8: 'Duurzaamheid en kunst'

Het boek 'Duurzaamheid en Kunst. Lessen voor de basisschool' vertelt leerkrachten hoe ze lessen kunnen maken over duurzaamheid en kunst. Het bevat een methode om zelf lessen te maken over cultuur, kunstenaars, kunstwerken en duurzame ontwikkeling en 19 voorbeeldlessen van leerkrachten.


04.11.2015
BELvue Bende sluit museum

BELvue Bende sluit museum

BELvue museum sluit zondag 8 november zijn permanente tentoonstelling. Voor de gelegenheid bedachten de BELvue Bende en het museum samen een heus feestweekend!
Op het programma: een workshop songwriting met Adil en A.K.A., feestelijke fanfare, verhuisact en ontmoeting met de BELvue Bende, akoestische concerten in de zalen van de tentoonstelling ...

 


04.11.2015
Prokofiev, enfant terrible

Prokofiev, enfant terrible

15 leerlingen Woordkunst-Drama van Pius X gingen van 16 tot 20 november 2015 in de muziek van de vijfde symfonie van Prokofiev op zoek naar de persoonlijkheid van de componist.
Samen met kunstenaars Griet Herssens (beeld) en Inge Van Den Kroonenberg (klank) gaven ze hun bevindingen en interpretaties vorm in klank- en beeldinstallaties.
Te zien op 15 en 16 januari 2016 in de Blauwe Foyer van deSingel.


20.10.2015
Kunstendag voor Kinderen bij De Veerman

Kunstendag voor Kinderen bij De Veerman

Kinderen tussen 6 en 12 jaar van harte welkom op zondag 15/11 bij De Veerman voor de Kunstendag voor Kinderen, met workshops zeefdrukken, derwisj draaien, Rowerowa Orkiestra en filmvertoningen De Overwinning en Bangelijke verhalen.

 

Workshop Zeefdrukken

Heerlijk zo'n croissant met dropsleutels en champignons. Of toch liever met een banaan erbij? Je krijgt een leeg bord op een papier en je mag niet naar huis voor het helemaal volgedrukt is!

door : Gezeever
voor : 6 - 10 jarigen
De workshops zeefdrukken zijn helemaal volzet. Je kan helaas niet meer inschrijven.
 

Workshop Derwisj draaien

Osman Catik leert je de kneepjes van het sprookjesachtige draaien rond je egen as dat mensen in wonderbaarlijke staten brengt. Bovendien vertelt hij prachtige verhalen over waar deze sufi-dans vandaan komt en wat hij betekent. Met Barbara en Stefanie Claes ga je met stoffen en scharen aan de slag om een prachtig kostuum te maken dat bij de derwishdans hoort.

door : Osman Catik, Barabara en Stefanie Claes
voor : 10 - 12 jarigen
van 13.30 tot 16.30 + toonmoment (ouders welkom!)
max. aantal deelnemers : 12
Schrijf je in
 

Workshop Rowerowa Orkiestra

Even een dynamo solderen aan een oud muziekspeelgoedje en tadaa ... je fiets is omgetoverd tot een nieuw muziekinstrument dat je met je eigen been of armkracht aandrijft. Samen met Marthe Van Dessel zet je de eerste stappen in electronica, mechanica, hacken en solderen. Met de zelfgebouwde muziekinstrumenten maken we samen een geluids-/muziekstuk.

door : Bolwerk (i.s.m. timelab, HSBXL, BUNKIER Sztuki , constant vzw, hackerspace KRAKOW, fietsateljee)
voor : 10 - 12 jarigen
van 13.30 tot 16.30 + toonmoment (ouders welkom!)
max. aantal deelnemers : 12
! breng je eigen fiets (met dynamo) mee !
Schrijf je in

 

Filmvertoningen 'De Overwinning' en 'Bangelijke Verhalen'

'De Overwinning' toont meer dan 100 portretten van de leerlingen van basisschool Villa Stuivenberg op een onbewaakt moment: een schrikreactie die ze zelf veroorzaken.
In 'Bangelijke Verhalen' zie je 4 verschillende verhaallijnen gebaseerd op de vele tekeningen en verhalen van kinderen over schrikken en bang zijn.

door : Ilke De Vries (i.s.m. de leerlingen van basischool Villa Stuivenberg)
voor : alle leeftijden
van 13.30 tot 17.00 - doorlopend

 

Waar : De Veerman, Marialei 25, 2018 Antwerpen
Prijs : dankzij de steun van District Antwerpen zijn alle activiteiten gratis
Oudercrèche : er wordt opvang voorzien voor ouders van deelnemende kinderen


Deze activiteiten vinden plaats in het kader van Kunstendag voor Kinderen

 


12.10.2015
Praktijkdag 'Cultuur in de klas'

Praktijkdag 'Cultuur in de klas'

In opdracht van ENCE CO7 stelde De Veerman het programma samen van een inspirerende dag over cultuureducatie op school. Op 19 oktober verzamelen zo'n 150 leerkrachten en directies van basisscholen uit de Zuidelijke Westhoek in CC Het Perron in Ieper voor een reeks workshops in verschillende kunstdisciplines en lezingen.


Link: CO7

12.10.2015
Koninklijke uitnodiging

Koninklijke uitnodiging

Het gebeurt ons niet elke dag, post krijgen van de koning.
In de sierlijke envelop een uitnodiging voor de heer Tijl Bossuyt - De Veerman voor het herfstconcert, waar Hunne Majesteiten de Koning en de Koningin bijzondere aandacht wensen te schenken aan personen of initiatieven die bijgedragen hebben aan de culturele ontplooiing in ons land.
Hartelijk dank, Sire.


12.10.2015
RE:THINK | RE:ACT

RE:THINK | RE:ACT

In RE:THINK | RE:ACT filosoferen Brusselse jongeren over de openbare ruimte. Ze bevragen het samenleven in de stad, formuleren er gedachten over, luisteren naar elkaar en naar buurtbewoners en geven hun bedenkingen vorm in beeldende en theatrale acties.
Bekijk het foto-album
 


04.10.2015
Eerste bijeenkomst De Jeugd van Samen-Woordig

Eerste bijeenkomst De Jeugd van Samen-Woordig

De Jeugd van Samen-Woordig is een dialoogproject tussen joodse en moslimjongeren, met de kunsten als drijfveer. Tijdens de eerste bijeenkomst maakten de jongeren kennis met elkaar aan de hand van zelfprotretten en mappings, die daarna versmolten tot 1 groepsportret.


11.09.2015
Workshop 'Op Ware Grootte' op Open Monumentendag

Workshop 'Op Ware Grootte' op Open Monumentendag

Kinderen beleven een ruimte ongetwijfeld anders dan volwassenen. In deze workshop bekijken en ervaren ze naar de Sint-Martinuskerk, bedenken ze wat ze er willen doen en welke plek ze daarvoor nodig hebben. Ze geven hun idee vorm door een bouwwerk te knutselen dat op ware grootte wordt gebouwd. Jonge bouwheren en -dames met creatief talent gezocht!


11.06.2015
Food for thought

Food for thought

Een warme ontmoeting tussen artistieke medewerkers, atelierbewoners, residenten en collega-organisaties uit het GreenTrack netwerk met een heerlijk ontbijt (door Les Odettes) als voorgerecht en vruchtbare gedachtenwissel over toekomst nadien.
 


foto's : Karel De Puysseleir
Met dank aan Puro koffie


05.06.2015
Expo : Berchem Superdivers?

Expo : Berchem Superdivers?

Met een camera in de hand trokken de leerlingen van de Berchemse school Wilfam de buurt in. Ze fotografeerden zichzelf, elkaar, buurtbewoners, hun leefomgeving. In een eerlijke expositie vertellen ze hoe ze superdivers Berchem zien en beleven.

Je kan de werken bewonderen op zaterdag 13 juni vanaf 13 uur in verschillende etalages in de Driekoningen- Statiestraat of inschrijven voor een begeleide wandeling op www.ccberchem.be


27.04.2015
Vorm drukken

Vorm drukken

Twee workshop rond vormen zoeken, tekenen, drukken en mixen met artiest-in-residentie Kristof Van Gestel en Gezeever, open zeefdrukwerkplaats bij De Veerman.

Kristof Van Gestel, onderzoeker in de kunsten aan HoGent en dit jaar in residentie bij De Veerman, en de zeefdrukkers van Gezeever, open zeefdrukwerkplaats bij De Veerman, raakten op een middag in de tuin aan de praat met elkaar. 

Tijdens een zeefdrukworkshop hebben mensen soms moeite om op korte tijd een beeld te maken, vertelden de zeefdrukkers. Kristof heeft een manier ontwikkeld om snel vormen te kunnen creëren. Het leek hen daarom interessant om deze twee te combineren. De uitkomst is gegarandeerd verrassend omdat er niet naar een vooraf bedacht beeld toe wordt gewerkt. Het ontstaat gaandeweg in het proces.


27.04.2015
Kinderen spelen met Binti

Kinderen spelen met Binti

De zes enthousiaste zangeressen van Binti dompelen kinderen uit het eerste leerjaar onder in een avontuurlijk klankbad. Spelenderwijs krijgen ze enkele sleutels aangereikt die de deur openen naar muziek.
Voor deze workshop kreeg Binti deskundig advies en begeleiding van De Veerman.

Als je luistert naar muziek, voel je van alles kriebelen vanbinnen. Misschien doet een liedje je wel denken aan opa's gekke verhalen of springen in hele diepe plassen of dat enge monster in de kast. Soms maakt muziek je droevig, soms maakt ze je blij. Vreemd toch? Hoe komt dat eigenlijk? En is dat bij iedereen hetzelfde? 

In deze muziekworkshop zijn kinderen baas, maar ook hun ouders zijn welkom. Om te luisteren, om te ondersteunen, om mee te doen.  

 

Wanneer: woensdag 13 mei om 15 uur
Voor: 6 - 8 jaar
Waar: Handelsbeurs Concertzaal, Kouter 29, 9000 Gent
Prijs: 5 euro
Info en inschrijven: www.handelsbeurs.be

 


24.04.2015
Berchem superdivers?

Berchem superdivers?

"Wat vinden jongeren eigenlijk van de diversiteit in hun buurt?", vroeg Cultuurcentrum Berchem zich af.
De Veerman schakelde fotografe Monica Monté en theatermaakster Nyira Hens in om met een groep 16 tot 18-jarigen van de Sint-Willebrordschool uit de buurt op die vraag te antwoorden.


04.03.2015
Expo Rayok in deSingel

Expo Rayok in deSingel

Vrijdag 13 maart krijgt u een laatste kans om de resultaten van het project Rayok te bewonderen in deSingel.
Jongeren maakten in het project beeld- en klankinstallaties met het symfonisch werk van Dimitri Sjostakovitsj als inspiratiebron.

deFilharmonie voert die avond Sjostakovtisj' bekende Symfonie nr. 7 in C, opus 60, 'Leningrad' uit, onder leiding van Jaap van Zweden.
 


04.03.2015
Jongeren kraken BELvue museum tijdens Museum Night Fever

Jongeren kraken BELvue museum tijdens Museum Night Fever

In de nacht van 7 maart kraakten de jongeren van de BELvue bende het Museum voor Belgische Geschiedenis.

Met verschillende acties lieten ze tijdens Museum Night Fever honderden bezoekers mee nadenken over hun ideale museum en over welke objecten zij zouden toevoegen aan de collectie.


 

 


02.02.2015
BELvue bende ontwerpt droommuseum

BELvue bende ontwerpt droommuseum

Dit weekend bokste de BELvuebende een museumzaal in elkaar!
Het onderwerp : 'levenschouwelijke breuklijnen in België’.
De uitdaging bestond erin dit onderwerp aantrekkelijk te maken voor jongeren die het BELvue bezoeken.
Zowel conceptueel als inhoudelijk deed de 18-koppige bende voorstellen aan scenografen en directie.
Meer nog, ze bouwden op ware grootte een maquette van hun voorstellen.
C'était géniale!


14.01.2015
Workshop Kostuumcreaturen op Jeugdfilmfestival

Workshop Kostuumcreaturen op Jeugdfilmfestival

Een workshop kostuums maken met donkere en waanzinnige creaturen, weelderige en sierlijke vormen voor kinderen van 8 tot 10 jaar. We inspireren ons op oude griezelfilms in zwart-wit, en wekken zelfbedachte personages tot leven in kostuum.
Kom meedoen in Antwerpen of Brugge en ga naar huis met je eigen kostuum!

Antwerpen
Ma 16 Feb 10:00 - 17:00 — HETSTEEN
8-10 JAAR
Tickets

Brugge
Vr 20 Feb 10:00 - 17:00 — Cinema Liberty
8-10 JAAR
Tickets


11.12.2014
BELvue bende over museumcommunicatie

BELvue bende over museumcommunicatie

De BELvue bende buigt zich over het communicatieplan van het BELvue museum.

Daar waar het museum ervoor kiest om vooral op traditionele papieren communicatie in te zetten, vinden jongeren dat het nieuwe BELvue resultuut zijn pijlen moeten zichten op sociale media. Tijdens Museum Night Fever zal de jongerenbende een experiment opzetten om een online buzz over de activiteiten in het museum te creeëren.


08.11.2014
BELvue bende ontwerpt 'jongerentest'

BELvue bende ontwerpt 'jongerentest'

De BELvue jongerenbende ontwerpt een test om het jongerengehalte van musea onder de loep te nemen.
Ze bedenken criteria op het gebied van communicatie, presentatie (scenografie en interactiviteit), praktische aspecten (locatie, openingsuren, prijs), thema's (in welke mate wordt de link met vandaag gemaakt), infrastructuur en activiteiten en evenementen.

Ze proberen hun zelf gemaakte test ook uit in een aantal Brusselse musea. Ook voor de selectie van die musea bepalen ze criteria: op basis waarvan kiezen we als jongeren om bepaalde musea te bezoeken.


03.11.2014
Rayok

Rayok

In het project Rayok maken jongeren beeld- en klankinstallaties met als inspiratiebron het symfonisch werk van Dimitri Sjostakovitsj rond en tijdens WOII.
De resultaten van het project zijn te bekijken op 28 november 2014 en 13 maart 2015 in deSingel.


28.10.2014
BELvue bende maakt video over sociale bewegingen

Een van de zalen in het nieuwe BELvue museum wordt gewijd aan sociale bewegingen.

De jongerenbende stelt zichzelf de vraag welke affiniteit ze zelf hebben met bestaande sociale bewegingen en welke er volgens hen opgericht zouden moeten worden onder invloed van de huidige maatschappelijke evoluties.
Samen met filmmaker Dries Engels denken ze na over een multimediale installatie rond het thema.

De bende trekt de straten van Brussel in om mensen te interviewen over sociale bewegingen en zo te laten zien hoe de zij ‚hedendaagse sociale bewegingen’ in beeld zouden brengen. Ze willen laten zien dat ze geen voorstanders zijn van ‚talking heads’ die het thema introduceren via een video. Ze houden van kort en krachtig, humoristisch, met beelden van die sociale bewegingen zelf ook.
De compilatie van de videobeelden die ze zelf maakten, laat hun stijl zien.
 

 


16.09.2014
BELvue bende geeft feedback op museumparcours

BELvue bende geeft feedback op museumparcours

Pièce Montée, het bureau dat het nieuwe tentoonstellingsparcours voor BELvue museum uittekent, stelt zijn ontwerpen voor aan de jongeren.
Jongeren geven feedback over hun eerste indrukken, wat er volgens hen nog ontbreekt en welke voorstellen ze hebben voor de ontwerpers.


18.08.2014
Foto's Klassiek op het Plein

Foto's Klassiek op het Plein

De eerste concertdag van Klassiek op het Plein zit er op. Op de klassiek-muziekmarathon konden vele luisteraars gratis genieten van dertien zeer diverse concerten in de Sint-Norbetuskerk op de Dageraadplaats.
Zondag 24 augustus treden opnieuw een schare amateurs en professionele muzikanten aan. Bij mooi weer staat het podium op de Dageraadplaats. Bij regenweer schuilen ze opnieuw in de kerk.


01.07.2014
Residentie Kristof Van Gestel

Residentie Kristof Van Gestel

Voor Kristof Van Gestel is het maken van kunst een methode om de wereld en de verschillende relaties die we er als individu mee aangaan te verkennen en te ‘bewonen’. Dit geldt zowel voor de kunstenaar zelf als voor de toeschouwer. Vanuit die optiek beschrijft hij in zijn doctoraatsonderzoek [2007-2013] zijn kunstpraktijk als een ervarings- en reflectiemodel dat kan helpen bij het vorm- en betekenisgeven van het leven zelf [2013, Mooi is nuttig.De kunstpraktijk als ervarings- en reflectiemodel, Gent: Aramer]. Van Gestel is in zijn residentie bij De Veerman in de eerste plaats op zoek naar een inhoudelijke verdieping van zijn praktijk.


07.06.2014
BELvue bende maakt tijdskabinetten

BELvue bende maakt tijdskabinetten

In deze sessie geven jongeren hun eigen beeld aan verschillende periodes in de geschiedenis.

De gangen van het BELvue museum vormen een chronologisch overzicht van de Belgische geschiedenis door een tijdslijn met kernmomenten. Daarnaast worden hoofdzakelijk objecten gepresenteerd die de materiële herinnering van België illustreren. Vooral gebruiksvoorwerpen met de nadruk op de voortrekkersrol die België speelde (designstukken, mode, industriële objecten, souvenirs van gebeurtenissen, striptekeningen, memorabilia van Belgische vorsten, enz). Ze staan symbool voor een gebeurtenis, een evolutie of een periode. De objecten worden geëxposeerd met uitleg via digitale bijschriften die op kleine beeldschermen kunnen geraadpleegd worden.

Voor verschillende tijdsvakken stellen de jongeren in de eerste plaats een kleurenpalet samen. De jaren '50? Dan denken we vooral aan pastelkleuren. De jaren '60? Veel fel oranje, paars, geel en rood …

De verschillende tijdvakken worden vervolgens in verschillende domeinen ingedeeld: politiek, socio-economisch, kunst, geografie …
Per tijdvak maken de jongeren een poster die de belangrijke gebeurtenissen in de verschillende gebieden weergeeft, rekening houdend met de stijl (kleur, vorm, typografie) van die tijd.

De posters worden aangevuld met objecten en bronnen die over het tijdsvak vertellen, om zo een 'universum' te creëren.


04.02.2014
Breaking Borders Building Bridges

Breaking Borders Building Bridges

Het europese Leonardo Da Vinci-project Empowering The Future loopt op zijn einde. De Veerman ontwikkelde samen met partners uit Antwerpen, Berlijn, Barcelona en Amsterdam een leerplatform rond empowerment van jongeren door kunst en media.

Meer weten? Kom op 11/2 naar De Studio in Antwerpen! Schrijf je hier in.


01.02.2014
Worktable

Worktable

Kunstenfestivaldesarts, De Veerman en Vier Windenschool uit Molenbeek starten deze week met een coachingstraject voor leerkrachten rond de voorstelling Worktable van Kate Mcintosh.
De leerkrachten beleven zelf hoe je in verschillende discplines (drama, kostuumontwerp, muziek) kan werken rond elementen van een voorstelling en worden gecoacht in hoe ze zelf activiteiten kunnen opzetten voor hun leerlingen.


14.01.2014
Acteren kan ook met een looprek

Acteren kan ook met een looprek

‘Wortel van Glas’ werd ruim 10 jaar geleden geschreven door Josse De Pauw in opdracht van HETPALEIS. De Pauws tekst draait rond kwetsbaarheid en fragiliteit. Oorspronkelijk acteur Stefan Perceval coachte de jonge Brent Vandecraen voor de herneming van het stuk.