Kalender


20.07 - 26.07.2020, 10:00 - 14:00
Vormingscentrum Destelheide, Destelheidestraat 66, Dworp (bij Brussel)Nieuwsbrief


Nieuws


20.05.2020
Eerste winnaar van De Wondere Pluim is bekend!

Eerste winnaar van De Wondere Pluim is bekend!

Maud Vanhauwaert, een van de juryleden, nodigt iedereen uit op het virtuele slotfeest van De Wondere Pluim op vrijdag 12 juni om 17 u en verklapt nu alvast wie De Wondere Pluim-schooltrofee 2020 gewonnen heeft.
Bereid u voor op heerlijke Wondere pluim-verhalen, voorgelezen door Sanderijn Helsen, Ivan Pecnik, Lien Van de Kelder, Vitalski, Bruno Vanden Broecke en Tiny Bertels.


13.05.2020
De Wondere Pluim in coronatijden

De Wondere Pluim in coronatijden

In Antwerpen en Oostende heeft corona De Wondere Pluim niet tegengehouden. Ouders, lezers en juryleden hebben de verhalen gelezen die duizenden kinderen voor de lockdown hebben geschreven. Er werd digitaal overlegd en gestemd en de verhalen zijn binnenkort te beluisteren en te bekijken.
En natuurlijk volgt er nog een daverend feestelijk slotakkoord, niet echt live, maar zeker feestelijk!

Op 12 februari schreven 4.842 kinderen in Antwerpen en Oostende een Wondere Pluim-verhaal.
Begin maart begonnen 420 ouders deze verhalen te lezen met de bedoeling dit half maart met elkaar te bespreken en zo hun voorkeuren naar de volgende ronde te loodsen.
En toen kwam 13 maart.
Zoom, Teams, Whereby, Jitsi en Skype deden hun intrede.
De ouders stemden digitaal.
De leesjury’s stemden digitaal.
De kinderjury stemde digitaal.
De professionele jury (Dahlia Pessemiers, Gaea Schoeters, Amina Belorf, Joke van Leeuwen, Maud Vanhauwaert, Carmien Michels, Kristien Dieltiens, Mostafa Benkerroum, Maarten Inghels, Dimitri Bontenakel, Fikry El Azzouzi en Nico Boon in Antwerpen; Fei Lauw, Ronald Verhaegen, Roland Desnerck, Anja Cocquyt en Kurt Deruyter in Oostende) was blij elkaar digitaal te kunnen ontmoeten en hakte met veel tandengeknars de Wondere Pluim-knopen door.

Ondertussen zijn de Wondere Pluim-boeken in wording en wordt er hard gewerkt om het feestelijk slotmoment digitaal te realiseren.

In Antwerpen worden filmpjes opgenomen waarin Beroemde Ouders de winnende verhalen en de genomineerden voorlezen. Het zijn Sanderijn Helsen, Ivan Pecnik, Lien Van de Kelder, Vitalski, Bruno Vanden Broecke en Tiny Bertels. Maud Vanhauwaert reikt de schooltrofee uit.
In Oostende worden eveneens filmpjes opgenomen waarin verhalen worden voorgelezen door An Nelissen, Peter Van De Velde, Mieke Laureys, Annelore Stubbe, Stefaan Degand, Janne Desmet, Mieke De Groote, Mira Bryssinck, Ruben Mardulier, Chris Lomme en Ronald Verhaegen.

En ondanks dat vele kinderen hun podiumplaats zullen moeten missen, denken we toch dat dankzij corona, de verhalen via deze virtuele wegen een nog groter bereik zullen krijgen dan andere jaren.


26.03.2020
Architelier. Ook iets voor jou?

Architelier. Ook iets voor jou?

Hoe zou de stad er uit zien als jij hem samen met anderen vanuit het niets mag bedenken?

Om op deze vraag te beantwoorden ontwikkelde De Veerman Architelier. Een tool om met verschillende mensen, tussen 6 en 106 jaar, samen al doende te denken over stadsontwikkeling en onze ideale samenleving.

Heb jij interesse om Architelier ook bij jou te programmeren?


11.03.2020
Hoe klinkt het protest(lied) van vandaag?

Hoe klinkt het protest(lied) van vandaag?

Om het antwoord op deze vraag te vinden - of toch alvast een poging te ondernemen tot - zoeken deSingel en De Veerman jonge muzikanten, songwriters en liefhebbers van spoken word.

Voor wie?

Ben je tussen 16 en 22 jaar?
Ben je bezig met het schrijven van muziek of songteksten?
Bespeel je een instrument of zing je graag?
Of heb je goesting om dit allemaal eens te proberen?

We zorgen voor twee muzikale coaches die je bijstaan in dit avontuur.
De workshops gaan door in de paasvakantie. Na enkele experimenten en oefeningen duiken we de studio in voor een opname van jouw track. 

De resultaten delen we eind april met het publiek dat komt kijken naar any attempt will end in crushed bodies van Jan Martens in deSingel. Deze dansvoorstelling vertrekt vanuit thema's als protest, rebellie, stoppen, ... dus een perfecte match met het thema waarrond we in dit project zullen werken. Als afsluiter gaan we ook kijken naar deze voorstelling.

Timing

  • vr 10 april (9.30 - 17.00)  ♦  workshop + ontmoeting met Jan Martens
  • za 11 april (9.30 - 17.00)  ♦  workshop
  • di 14 april (uur te bepalen)  ♦  opname in studio
  • wo 15 april (uur te bepalen)  ♦  opname in studio
  • do 30 april (19.00 - 22.00)  ♦   beluisteren resultaten + samen naar de voorstelling

Doe je graag mee?

Deelname is gratis, maar we weten wel graag wie er komt. 
Stuur ons daarom even een korte videoboodschap waarin je jezelf kort voorstel en laat weten waarom je graag zou meedoen.


26.02.2020
La Plaza is volop in creatie

La Plaza is volop in creatie

De deelnemers van La Plaza komen vandaag voor de tweede keer samen. Vorige week maakten ze kennis met elkaar en gingen samen in deSingel naar de theatervoorstelling La Plaza, van het Spaanse collectief El Conde de Torrefiel. 

Deze week verwerkten ze de voorstelling individueel met beeld en/of woord op een kunstzinnige manier en vandaag ontmoeten ze elkaar dus voor een tweede keer. Na verdieping en kritische reflectie zullen ze straks naar huis wandelen met het kunstwerk van een andere deelnemer. Dit zal als inspiratiebron dienen voor het tweede deel van hun kunstzinnig drieluik.
Wordt vervolgd!


26.02.2020
Acht jonge beloftes

Acht jonge beloftes

De jongste is elf, de oudste achttien. Stuk voor stuk talenten die deze twaalfde editie van The Times kleuren. 

Stijn Rombouts, Annalisa Devolder, Chloé Bakeroot, Yngwie Janseghers, Noa Stanciu, Shira Tanner, Bert Lasseel en Bart Delvaux werden de afgelopen maanden geselecteerd en gecoacht.

HERMESensemble zal deze werken live brengen op zondag 8 maart om 15 u in AMUZ.


26.02.2020
Vier veelbelovende componisten

Vier veelbelovende componisten

Maak kennis met de nieuwe composities die het resultaat zijn van een ontwikkelingstraject dat wij samen opzetten met AMUZ, HERMESensemble en Musica.

Vier jonge componisten: Eda Er (Turkije), Ellen Jacobs, Lennert Baerts en Vegar Guleng (Noorwegen), studenten aan de conservatoria van Antwerpen en Amsterdam, werkten aan een nieuwe compositie die u op zaterdag 8 maart om 20 u in AMUZ kan beluisteren.


26.02.2020
Tweede editie van Word Up!

Tweede editie van Word Up!

Op 10 maart gaat de tweede editie van Word Up! van start, een participatieproject van De Veerman en het Kaaitheater waarin jongeren en een kunstenaar vanuit de thema’s identiteit, publiek en openbare ruimte in dialoog gaan met elkaar, onderzoeken en reflecteren.

Dit jaar werken we met OKAN-studenten uit het Brusselse Instituut Anneessens-Funck en theatermaakster Khadija El Kharraz. Als afsluiter van de workshopreeks gaan de jongeren op 12 maart naar de voorstelling Nu ben ik Medea in het Kaaitheater.

De eerste editie van Word Up! resulteerde in Ecolect, een klimaatlexicon voor de 21e eeuw.


25.02.2020
Pop-up tentoonstelling brengt betekende objecten terug samen

Pop-up tentoonstelling brengt betekende objecten terug samen

GEANNULEERD!

In het MAS, op 4 april: de Reünie van Kruithofvoorwerpen, een pop-uptentoonstelling van United Objects, het resultaat van de openbare ateliers van Hans Bossmann en De Veerman in Antwerpen.
Tegelijkertijd kunnen de bezoekers ook naar het Kijkdepot, om de tentoonstelling Dingen van Benjamin Verdonck en Guy Rombouts te bezoeken, gemaakt met 5.000 voorwerpen uit de Collectie Kruithof.

Toegang: gratis!
Picknick toegelaten.

De pop-uptentoonstelling loopt op 4 april van 10 u tot 12 u in het MAS. Nadien nemen de (be)tekenaars hun voorwerpen terug mee en geven ze ergens, buiten in de stad, een goede plek. Daar worden ze achtergelaten zodat ze door voorbijgangers gevonden kunnen worden en kunnen beginnen aan een nieuwe, onbekende toekomst.


25.02.2020
Pianola vormt vertrekpunt voor nieuwe composities

Pianola vormt vertrekpunt voor nieuwe composities

GEANNULEERD!

Yvo Verschoor brengt op zondag 29 maart om 15 u in AMUZ verschillende composities op de pianola ten gehore, een uitvinding uit 1905 die het spel van de pianist vastlegt, waardoor de beperking van tien of twintig vingers wegviel. Dit zullen ook de kinderen van het zesde leerjaar van Musica ontdekken en nog veel meer.

Samen met Astrid Bossuyt, Bram Van Weverberg en Charlotte Caluwaerts nemen zij pianola’s, player piano’s, muziekdozen en andere muzikale apparaten als vertrekpunt en inspiratiebron voor hun creatieve muziekweek in AMUZ. Niet alleen worden ze ondergedompeld in de wereld en de ontstaanscontext van de pianola’s, maar zullen ook zelf componeren en muziek maken.

Het resultaat van deze Kinderen worden als componisten geboren  kan u horen op vrijdag 27 maart om 14 u in AMUZ.


25.02.2020
4.842 kinderen schreven een Wondere Pluim-verhaal

4.842 kinderen schreven een Wondere Pluim-verhaal

Yep, u leest het goed: 4.842 verhalen zijn er in 36 scholen geschreven.
Momenteel zijn 420 ouders deze verhalen aan het lezen. Per school maken zij een selectie van hun verhalen. Ze lezen individueel, en komen dan samen op school tussen 10 en 21 maart om hun keuzes met elkaar te bespreken. Het zijn altijd zeer fijne momenten van gedeelde ontroering, verbazing en humor.


05.02.2020
Zomeracademie 2020 programma online!

Zomeracademie 2020 programma online!

Het programma van de twintigste editie van deze creatieve werkweek staat online: elf ateliers, drie artiesten in residentie én een expo.

Zeven dagen lang laat je je begeleiden door professionele coaches en inspiratie vind je bij jezelf, de ander, de omgeving.

Voor iedereen vanaf 18 jaar met creatieve energie. En zeker: voor diegene die niet bij het artistiek-creatieve handje wil gehouden worden, maar uitdagingen zoekt om bij te tanken.


01.02.2020
Uit de Schaduw: de ontwikkeling van kunst- en cultuureducatie in de vrije tijd in Vlaanderen

Uit de Schaduw: de ontwikkeling van kunst- en cultuureducatie in de vrije tijd in Vlaanderen

Uit de schaduw is een publicatie met een evolutieschets van 80 jaar kunst- en cultuureducatie in Vlaanderen, geschreven en samengesteld door Jan Staes en onze eigenste Tijl Bossuyt.

Met deze publicatie, die ontstond in samenwerking met publiq, willen de bezielers en samenstellers vanuit het verleden inspiratie en bouwstenen bieden voor de toekomst.

Een overzicht, maar niet met als doel of pretentie om volledig te zijn. Wel wil het jou als lezer informeren en vooral ook inspireren vanuit de expertise van mensen uit het veld en onderzoekers die betrokken waren en zijn bij kunst- en cultuureducatie in de vrije tijd.

Met bijdragen van Free De Backer, Jan De Braeckeleer, Franky Devos, Fred D'hont, Willem Elias, Freddy Marien, Annemie Morbee, Mulanga Nkolo, Jessy Siongers, Isa Van Dorsellaer, Eline Van Hoye, Stefaan Vandelacluze, Tijs Vastesaeger, Elke Verhaeghe, Gerhard Verfaillie, Lode Vermeersch, Marc Verstappen, Tom Willox en Barbara Wijckmans.


01.02.2020
Ravels Moeder de Gans

Ravels Moeder de Gans

Volgende week maken 150 kinderen kennis met de pianosuite Ma Mère l’Oye van Maurice Ravel, gebaseerd op de Sprookjes van Moeder de Gans van Charles Perrault. Bekende sprookjes uit deze verzameling zijn Roodkapje, Doornroosje, Klein Duimpje en Belle en het Beest.
De kinderen die we via deze weg in contact brengen met het Antwerp Symphony Orchestra zijn leerlingen uit het vijfde en zesde leerjaar van de scholen Andromeda (Deurne), De Meyl (Duffel) en De Zonnebloem (Wilrijk).

Gedurende drie dagen verkennen de kinderen deze suite op een actieve manier in workshops beweging en muziek. Op 18 februari gaan ze naar de open repetitie in de Elisabethzaal, met achteraf een meet & greet met de pianisten en muzikanten van het orkest. 
De uitvoering zelf (met de pianisten Lucas en Arthur Jussen) is op 21 februari om 20 u in de Koningin Elisabethzaal.
 


01.02.2020
La Plaza: een drieluik

La Plaza: een drieluik

De Veerman zoekt deelnemers - van alle leeftijden - die kunnen fotograferen of tekenen of collages maken of schrijven of dichten of een dagboek bijhouden!

La Plaza van het Spaanse collectief El Conde de Torrefiel komt heel binnenkort naar deSingel. Het is ook het beginpunt van La Plaza: een drieluik. Een reeks workshops die we opzetten waarin we deze boeiende voorstelling op een eigenwijze manier verwerken.

Ben je nieuwsgierig? Kriebelt het al?

Op zaterdag 22 februari gaan we gratis en op een actieve manier naar deze voorstelling kijken. Daarna zullen we tijdens een drietal samenkomsten ons hierin verder verdiepen en er op doorwerken.

Ben je die zaterdag vrij vanaf 18 u? En ook de zaterdag nadien, 29 februari, tussen 15 u en 17 u? De andere werkmomenten worden bepaald samen met de deelnemers.

Schrijf je snel in en duik in een boeiend, creatief en verrassend project. De inschrijving is volledig gratis en voor het hele traject: voorstelling + workshops.


21.12.2019
gestampte aarde verbindt bezoekers Bouw&Reno

gestampte aarde verbindt bezoekers Bouw&Reno

Van 11 tot en met 19 januari vind je op Bouw & Reno in Antwerp Expo jongeren uit de bouwafdeling van Don Bosco Hobken die op stand nummer 1219 de beursbezoeker inwijden in de bouwtechniek met gestampte aarde.

Een project dat wij samen met deSingel, het VAi en BC Architects realiseerden (met dank aan Easy Fairs).

Aanleiding is de tentoonstelling The Craft of Collaboration, een verzameling objecten, tekeningen, modellen, stalen, foto’s en verhalen die het Indiase architectenbureau Case Design verzamelde tijdens het bouwproces van de Avasara Academy, een school voor jonge vrouwen in Pune (India). Case Design zet in zijn werk steeds in op collectieve betrokkenheid en circulair bouwen. Deze tentoonstelling loopt nog tot 19 januari.

Sla twee vliegen in één klap: bezoek de (gratis) tentoonstelling en rep u vervolgens naar Antwerp Expo! Waar je via deze link ook gratis binnen kan.

Foto © Thomas Noceto


02.12.2019
Beluister 10 muzikale schilderijen

Beluister 10 muzikale schilderijen

Tien klankcomposities waarbij rood of blauw de hoofdtoon vormen, en die een crossover maken tussen vroeger en nu, tussen beeld en geluid. Het zijn de resultaten van het kunsteducatieve project Composities in Rood en Blauw met leerlingen van PIUS X Antwerpen en Atheneum Hoboken.

In dit project maakten zij kennis met het iconische schilderij Madonna omringd door serafijnen en cherubijnen van Jean Fouquet en polyfone muziek uit de late middeleeuwen. Deze input verwerkten ze in enkele dagen tijd tot klank-, geluid- en muziekcomposities waarvoor ze zelf geluiden opnamen en monteerden. 

De composities werden met de wereld gedeeld in AMUZ, voor en na het concert Blues, reds and other songs van Robin Verheyen uitgevoerd door Robin Verheyen, Marc Copland & Goeyvaerts Strijktrio.

Je kan deze muzikale schilderijen nu ook online ontdekken en (her)beluisteren! 


28.11.2019
Kinderen worden als componisten geboren – Slavische soul

Kinderen worden als componisten geboren – Slavische soul

Leo Janácek beschouwde Antonín Dvorák als een muzikale vaderfiguur en was wellicht zijn voornaamste erfgenaam. Pianist Jan Michiels combineert zoete klavierminiaturen en volksdansen van Dvorák met baanbrekende pianostukken van Janácek.

Een gecomponeerde dialoog tussen beide Tsjechische meesters waarbij hun stijlen verwonderlijk goed in elkaar overgaan. Ze zijn dan ook allebei grootmeesters in het verklanken van de menselijke ziel. 
 

‘Onze’ kinderen zijn tijdens deze week vijf dagen in de weer geweest met de muziek van deze Tsjechische componisten. Ditmaal zijn het de leerlingen van basisschool Musica en werden ze begeleid door onze artiesten Marieke Berendsen (viool), Charlotte Caluwaerts (zang & piano) en Juan-Carlos Bonifaz (percussie). Tijdens deze week hebben ze ook een ontmoeting met Jan Michiels.

Op vrijdag 6 december om 14 u delen de leerlingen hun eigen interpretaties en creatieve vertaling met een ruim publiek. Wees dus zeker welkom in AMUZ! 's Avonds, om 21 u speelt Jan Michiels het concert Slavic soul.


05.11.2019
Composities in Rood en Blauw - Componeerweek

Composities in Rood en Blauw - Componeerweek

De eerste schoolweek van november kwamen de leerlingen van Pius X (KSO-afdeling) en het Atheneum Hoboken (TSO) voor de tweede keer samen bij De Veerman. Ze maakten er hun eigen compositie in Rood en Blauw. Die namen ze zelf op en worden samen met Frederik De Clercq gemonteerd.

Het resultaat zal het publiek kunnen beluisteren voor en na het concert van Robin Verheyen, Marc Copland & Goeyvaerts Strijktrio - Een hedendaagse kijk op de tijd van Jean Fouquet en Guillaume Du Fay in AMUZ op 28 november.


05.11.2019
Dubbelinterview The Class

Dubbelinterview The Class

In de publicatie  Les places et les effets de l’artiste à l’école et sur les institutions culturelles’van OPEMAP is The Class ook opgenomen als een van de best practices.

Dit artikel, in het Frans, is een dubbelinterview met Daan Simons, projectcoördinator bij De Veerman en Anne Watthee, publiekswerker bij Kunstenfestivaldesarts.

Meer informatie over deze publicatie en jou exemplaar bestellen kan hier.


04.11.2019
Tsjechische volksmuziek

Tsjechische volksmuziek

Medio november maken 120 kinderen kennis met de achtste symfonie van de Tsjechische componist Antonín Dvořák, een werkstuk dat hij op tweeënhalve maand componeerde. 
Het zijn de leerlingen uit het derde en vierde leerjaar van ‘t Oogappeltje (Wommelgem) en Andromeda (Deurne).

Dvořák componeerde en dirigeerde zijn achtste symfonie tussen 26 augustus en 8 november 1889 in zijn zomerverblijf ter gelegenheid van zijn toelating tot de academie van Praag en opgedragen aan de ‘Bohemian Academy van keizer Frans-Jozef, voor de ondersteuning van de kunsten en literatuur’. De achtste symfonie is opgewekt en enthousiast en werd duidelijk geïnspireerd door de Tsechische volksmuziek waar Dvořák dol op was.

Gedurende drie dagen verkennen de kinderen de ouverture van deze symfonie op een actieve manier in workshops dans en muziek. Op 19 november gaan ze naar de open repetitie van het Antwerp Symphony Orchestra (onder leiding van de nieuwe chef-dirigent Elim Chan), met achteraf een meet & greet met de muzikanten. De kinderen kunnen kennismaken met hun instrument en honderduit vragen stellen over hun leven als muzikant.
De uitvoering zelf (met pianist Marc-André Hamelin) is om 20 u in de Koningin Elisabethzaal:


04.11.2019
Word up! - Ecolect op Ecopolis

Word up! - Ecolect op Ecopolis

Op maandag 4 en dinsdag 5 november werkten we met jongeren van Atheneum Unesco Koekelberg rond klimaat en taal in het project Word Up!. Doorheen die dagen maakten ze een Klimaatlexicon voor de 21ste eeuw.

Dit wordt gepresenteerd op 10 november op Ecopolis, het jaarlijks rendez-vous voor wie begaan is met een duurzame toekomst.

Het resultaat is een lexicon gericht op ecologie, dat uiting geeft aan emoties en frustraties rond de huidige klimaatcrisis. De jongeren zelf doopten deze groep woorden het ‘ecolect’: een nieuwe, eigen taal om over ecologie te praten.

Het artistiek onderzoek van Anoek Nuyens en Rebekka de Wit rond de klimaatproblematiek vormde het vertrekpunt  in Word Up! en bepaalde de methodiek waarmee er met de de jongeren gewerkt werd. Daarom worden ze ook uitgenodigd om De zaak Shell en de rest van het programma van Ecopolis 2019 - #GENERATIONHOPE bij te wonen.


08.10.2019
Word Up! - Klimaat

Word Up! - Klimaat

Klimaat(manifestaties) en jongeren. Ze zijn ondertussen onlosmakkelijk met elkaar verbonden. 

In ons nieuwe project Word Up! kozen de leerlingen van Atheneum Unesco Koekelberg ervoor om rond de Duurzame Ontwikkelingsdoelstelling Klimaat te werken. Een perfecte match dus met Anoek Nuyens en Rebekka de Wit.

Op 4 en 5 november werken we met deze #GeneratieHoop in het Kaaitheater.

Onze focus is taal en de dynamiek ervan: Welke nieuwe woorden zijn er nodig om te kunnen spreken over een complexe materie zoals klimaat? Hoe hangen woorden en emoties samen? 

We verdiepen ons in De Zaak Shell, het artistiek onderzoek van Rebekka & Anoek, dat ze benaderen als repetities voor de werkelijkheid. We filosoferen samen en spelen met taal om de kracht en de veerkracht ervan te ervaren.


08.10.2019
The Class: Knowing me & knowing you

The Class: Knowing me & knowing you

Van 21 tot en met 25 oktober laten de leerlingen van Atheneum Brussel en Institut Sainte-Marie een hele week lang hun klaslokalen voor wat ze zijn en komen ze samen in de Beursschouwburg en La Raffinerie. 

Het is de start van hun tweede jaar in het project The Class, een samenwerking tussen De Veerman en Kunstenfestivaldesarts. Via artistieke werkvormen onderzoeken ze hoe ze zichzelf, de ander en de groep in beeld kunnen brengen. 

Hoe kijken ze naar zichzelf en de ander? Wie zijn zij als groep? 
Hoe is het om in een twee(of meer)talige omgeving samen te werken?
 

Dit ontdekken ze via artistieke oefeningen uit de performance, dans en beeldende kunst die Gilles Polet, Rone Fillet en Paulo Guerreiro hen aanbieden. Een bezoek aan de expo Obsessions in MIMA staat ook op het programma.

Met dank aan Beursschouwburg en La Raffinerie – Charleroi Danse  

foto © Bea Borgers


08.10.2019
Objecten op reis

Objecten op reis

Hans Bossmann, onze nieuwe artiest in residentie, geeft dingen in handen van mensen om hen er iets mee te laten doen en voelen. Vele van deze dingen komen uit de Kruithofcollectie van het MAS. In de blogpost kom je er meer over te weten.

Tot augustus 2020 kan je Hans en zijn United Objects tegen komen in de straten van Antwerpen! 

Waar je hem dan juist kan vinden? Ben je nieuwsgierig naar de verhalen die hij verzamelt op die ontmoetingen? 
Dat kan je allemaal ontdekken op unitedobjects.org.


08.10.2019
Cultuureducatie met kwaliteit

Cultuureducatie met kwaliteit

Het Nederlandse Fonds voor Cultuurparticipatie organiseert op 30 oktober een conferentie met als thema Cultuureducatie met kwaliteit. 

Tijl Bossuyt is de keynotespreker en zal in zijn uiteenzetting twee aspecten behandelen: de realiteit van (on)gelijke kansen op cultuureducatie en de fragmentarische cultuureducatieve praktijk die de kwaliteit ervan bemoeilijkt.


06.10.2019
Oordilemma’s: ze zijn gestart

Oordilemma’s: ze zijn gestart

Meer dan zestig leerlingen uit verschillende richtingen van het Mechelse middelbaar hebben de afgelopen weken hun fantasierijke scenario’s geschreven voor de podcasts die een vast onderdeel worden van het educatief aanbod voor secundaire scholen en jongeren die Hof van Busleyden komen bezoeken.

Ze dompelden zich gedurende een hele dag in de Bourgondische geschiedenis van de stad in het zestiende-eeuwse museum. Na een creatieve opwarmingsessie om hun verbeeldingsvermogen en fantasie aan te wakkeren, wandelden ze met een gids door het museum en verzonnen ze fake verhalen gebaseerd op de objecten in het museum. ’s Namiddags was het tijd om de waarheid te vertellen, maar zodanig verpakt dat het twijfel zou kunnen zaaien of dit nu ook niet fake zou zijn … Zo bedachten, schreven en tekenden ze in groepsverband waarachtige leugens en leugenachtige waarheden die de luisteraars voortdurend op het verkeerde been moeten zetten.

De verhalen werden overgedragen aan de curator. In een volgende fase zullen de jongeren de gekozen scenario’s live inspreken en er een podcast van maken.


01.10.2019
Welkom Tom!

Welkom Tom!

Tom heet hij, onze nieuwe stagiair die is komen overgewaaid uit de universiteit van Sheffield (VK). Hij studeert er Moderne Talen (Frans, Spaans en Nederlands) en gebruikt zijn Erasmusjaar om zijn Nederlands en zijn kennis over de kunst en cultuur van de lage landen te verbeteren (sic). 

“Ik koos voor De Veerman omdat deze organisatie me in contact kan brengen met kunstenaars, schrijvers en verschillende vormen van kunst en cultuur én omdat ik buiten een universiteitscontext het Nederlands kan oefenen en gebruiken."

"Ik vind Antwerpen een spannende en dynamische plek en het is zonder meer geniaal dat De Veerman in het centrum van deze stad en haar kunstscène gevestigd is.”

Tom dook al onmiddellijk in onze lopende projecten en is ook gestart met het vertalen van onze websiteteksten naar het Engels.

Hij is actief bij ons tot en met januari 2020.


22.09.2019
Nieuwe artiest in residentie: Hans Bossmann

Nieuwe artiest in residentie: Hans Bossmann

Hans is kunstenaar, docent en experience designer. Hij ontwerpt strategieën en vormen waarin kunst kan assimileren in de samenleving en de samenleving in de kunst. Hij zet situaties op waarin hij experimenteert met vormen die persoonlijk contact en vertrouwen tussen de mensen stimuleren. Zijn kunst faciliteert nieuwsgierigheid, verwondering, persoonlijke ontwikkeling en vriendschap. Hij wil betekenisvolle nieuwe mogelijkheden laten ontstaan en doet dit met zijn publiek.

Hans is bij ons in residentie van september 2019 tot augustus 2020. Tijdens die periode zullen we samen enkele beeldende kunstprojecten uitvoeren die starten vanuit participatieve beeldende kunst en wortelen in educatie.


10.09.2019
Zomeracademie 2019 - terugblik

Zomeracademie 2019 - terugblik

De Zomeracademie: tien inspirerende ateliers en vier verrassende artists in residence.

Voor wie er niet bij was en nieuwsgierig is. Of voor wie er wel bij was en wat weemoed wil toelaten.

De foto’s! De podcasts!  De animatiefilms! 

Kijk hier naar de fotoreportage van de verschillende ateliers. 

Beluister de podcasts van het atelier Hoorspelen en Klankverhalen (coach: Wederik De Backer).  

Bekijk een montage van de resultaten van het atelier animatiefilm (coach: Roman Klochkov).

Kan je er niet genoeg van krijgen? Noteer dan alvast 20 tot 26 juli 2020 in je agenda voor de volgende editie van de Zomeracademie!


10.09.2019
Festival van de architectuur 2019

Festival van de architectuur 2019

De Veerman tekent drie keer present op het Festival van de architectuur (F/a) 2019 met als centrale thema ‘Verbind de stad!’

En omdat we als De Veerman graag verbindingen leggen bieden we tweemaal de workshop Architelier aan én gooien we onze deuren open en zetten we de verbouwing van een van onze ateliers in de kijker.

Sluit aan rond de tafel van Architelier op een nog te bepalen plek in de Oude Dokken van Gent op zondag 22 september of woensdag 25 september.

Of steek je neus binnen op de Dag van de architectuur  (22 september) en kom meer te weten over de verbouwingen van één van de ateliers van Atelier 4711, bij De Veerman.


10.09.2019
'No body' - sharing moments of ONT MOET

'No body' - sharing moments of ONT MOET

ONT MOET vindt zijn oorsprong in het Nederlandse woord 'ontmoeten'. Door het oorspronkelijke woord op te splitsen, verandert de betekenis fundamenteel. Het woordspel onthult het verborgen 'niet hoeven' in het hart van de ontmoeting.

Met dit idee duiken Nelle Hens, Stephanie Van Aken en Sarah Lederman deze week de studio van Atelier 4711 in.  Het is een stap in de ontwikkelingsfase van No body. De performers nodigen het publiek uit om actief deel te nemen aan de gedeelde momenten zoveel als ze willen; het heeft voor hen dezelfde waarde om deelnemer of getuige te zijn. 

Nieuwsgierig?

Het team van ONT MOET nodigt u graag uit op de sharing moments op woensdag 11 en donderdag 12 september om 17 u in de studio van De Veerman.

Deze deelmomenten zijn gratis, maar registratie is noodzakelijk. U kunt uw plaats reserveren door een e-mail te sturen naar Michel.

ONT MOET werkt samen met Sparkling Solutions, Verenigde Producties vzw en Artist Commons, en kan rekenen op de gewaardeerde steun van C-TAKT (Nobody and No body), CCDeSter (sociaal artistiek project Bouge Bouche) en De Veerman (No body).

foto © Rasa Alksnyte


10.09.2019
Als het landschap spreekt

Als het landschap spreekt

Hoe verleid je een nieuw publiek? Op welke manier maak je hen warm voor een muziek­theatervoorstelling? 

In dit artikel, uit het deSingel magazine, geven we inkijk in de aanpak en het verloop van het intergenerationeel participatieproject Gesproken Landschappen. 

 

 

Lees het hier!

 


03.07.2019
Drie Wondere Pluim-boeken

Drie Wondere Pluim-boeken

Ideaal voor het nachtkastje, het kleinste kamertje, de hangmat, de berghut of waar u zich ook deze zomer terugtrekt.

De Wondere Pluimcomités uit Antwerpen, Tongeren en Turnhout bundelden een selectie van de rijke oogst aan Wondere Pluimverhalen in een boek.

U kan ze hier digitaal lezen: AntwerpenTongeren & Turnhout.

Liever een papieren versie?

De Wondere Pluim Antwerpen: mailtje naar Kirsten.
Prijs: 5 euro (+ 3 euro verzendkosten). Persoonlijk afhalen kan ook.
De Wondere Pluim Tongeren: gratis te verkrijgen aan de balie van de Velinx.
De Wondere Pluim Turnhout: mailtje naar Marit
Prijs: 5 euro (+ 3 euro verzendkosten). Persoonlijk afhalen kan ook.


02.07.2019
Oordilemma’s: oproep

Oordilemma’s: oproep

Leerlingen van de tweede en derde graad secundair onderwijs uit Mechelen kunnen eind september deelnemen aan een maakdag in het museum Hof van Busleyden: een groot en prachtig renaissancepaleis waar de bezoeker binnenstapt in de glorieuze tijd van de renaissance en zijn Bourgondiërs.

Tijdens deze maakdag palmen de jongeren het museum in en laten zich onderdompelen in de verhalen van deze humanistische vrijhaven.

Daarna maken de leerlingen hun eigen museumverhaal: ze vertrekken vanuit persoonlijke interesses, geven reflecties op de getoonde werken en thema’s en maken hiervan een kritische podcast die hun leeftijdsgenoten zal triggeren.

Deze podcasts zullen een vast onderdeel worden van het educatief aanbod voor secundaire scholen en jongeren die Hof van Busleyden komen bezoeken. Het maakproces van dit origineel educatief pakket wordt begeleid door De Veerman.

Geïnteresseerde leraren kunnen contact opnemen met Arne.


02.07.2019
Zomeracademie: drie residenties

Zomeracademie: drie residenties

Geluid is de rode draad die doorheen het work in progress loopt van de residentie-artiesten op onze Zomeracademie.

Een onderzoek naar de geluiden die baby’s horen in de baarmoeder en welke ze zich nog herinneren de eerste maanden na hun geboorte.
Een klankinstallatie van honderd stemmen, geïntegreerd in soundscapes die uit alle mogelijke grammofoonhoorns weerklinken.
Een voorstelling in wording, waar een danser beweegt op muzikale impulsen die hem live door het peuterpubliek wordt aangegeven.

OORT-geluidsproject voor baby’s

Oren zijn ons eerst ontwikkelde zintuig. Nog voor we als baby-in-de-buik kunnen voelen, ruiken, kijken of proeven, horen we de buitenwereld. Een geluid dat vervormd wordt door een buffer van water en huid en door het kolken, bonzen en borrelen van het lichaam waarin we ons bevinden.

Als we geboren worden, is geluid het eerste wat we herkennen.
Hoe belangrijk zijn de geluiden die we horen voor we geboren worden?
Hoe ervaren we die eerste auditieve ontmoeting met de buitenwereld?
Wat gebeurt er met ons als wij deze geluiden opnieuw horen?

Isabel Voets, Astrid & Zoë Bossuyt onderzoeken en experimenteren met deze en nog veel andere geluidsvragen. Met OORT willen ze een plek creëren waarin een heel erg jong publiek wordt meegenomen in de kronkelgangen van het geluid. Een oord waarin zowel spelers als baby’s via klanken op ontdekking gaan.

100 stemmen-klankinstallatie

Stel: je neemt 100 stemmen op. 100 mensen die in hun eigen taal een kort verhaal vertellen.
Vervolgens monteer je die stemmen op een soundscape die de klank van de stem volledig tot zijn recht laat komen.
Elke stem laat je horen via een grammofoonhoorn, waarvan geen enkele dezelfde is: sommigen zijn uit blik, anderen uit hout, keramiek, kunststof, papier …
Je maakt van dit alles een intieme klankinstallatie die mensen uitnodigt om te luisteren naar de klank van de stemmen, om te luisteren op een ander niveau, om te luisteren tout court.

Tine Joris en Toon Quanten onderzoeken op de Zomeracademie de klankkwaliteit op de verschillende dragers, het technische en architecturale aspect van de hoorns en voorzien een try-out met een tiental hoorns en bijhorende soundscapes.

ImpulZ - Theater De Spiegel

En als we nu eens ons jonge publiek aan de knoppen zouden zetten? Knoppen waarmee ze een geluid triggeren dat live wordt vertaald naar een soundscape met daarin herkenbare cues voor een danser?
Een soort choreografische blokkendoos waarmee elke keer een nieuwe danssequentie kan worden gemaakt. 
En als we dan aan atelier Récup vragen om een decor te bedenken waarbinnen deze triggers naar geluid en naar beweging voor onze allerjongsten leuk en toegankelijk wordt?
Dan krijgen we een driehoek aan impulsen met een oneindig aantal mogelijke combinaties.

Met ImpulZ krijgt de term interactie een heel nieuwe betekenis: de jongsten hebben mee de touwtjes in handen zonder dat de danser zijn artistieke eigenheid moet opgeven. Samen met het publiek wordt elke voorstelling een uniek gebeuren.

Tijdens de Zomeracademie zal er voor het eerst gewerkt worden met het decor en zullen twee dansers het interactieve concept toetsen: welke cues bruikbaar zijn voor interessante danssequenties.
Wellicht zal ook het publiek de drukknoppen kunnen testen.


04.06.2019
Close Encounters - Een terugblik

Close Encounters - Een terugblik

Close Encounters.  Het eindresultaat van het driejarig traject The Class werd gespresenteerd in De Munt tijdens Kunstensfestivaldesarts. 

Hoe spreken tieners over liefde? In een-op-een-ontmoetingen met jongeren kon het publiek hier meer over te weten komen. Met behulp van een begeleidende stem in het oor speelde de toeschouwer een gesprek na met een van de jonge co-auteurs. Het is een conversatie die al lang geleden heeft plaatsgevonden, maar die zich tegelijkertijd telkens opnieuw voltrok in nieuwe, intieme ontmoetingen.

Kon je er jammer genoeg niet bij zijn?  Of nieuwsgierig naar hoe het er dan uit zag? Bekijk dan zeker even deze sfeerbeelden.

 

 


04.06.2019
E-zine van TRACK online!

E-zine van TRACK online!

In mei, tijdens Kunstenfestivaldesarts zagen 14 TRACKers samen 11 voorstellingen, een expo en sommige volgden zelfs een passhino dansworkshop. Tijdens een intens weekend in het festivalcentrum onderzochten en experimenteerden zij met vormen om hun ervaringen en reflecties te formuleren.  De eigenzinnige en vooral persoonlijke resultaten werden gebundeld in een e-zine. 

Net zoals we de TRACK-ers uitnodigden om het festival te verkennen, nodigen we nu jullie uit om hun resultaten te verkennen in deze e-zine. Zoek je weg, ontdek, loop verloren, duik in de gedachten van een ander, lees of luister in een andere taal,  ... .

Sfeerbeelden van de officiële launch in het festivalcentrum Recyclart kan je hier bekijken. 


04.06.2019
Bekijk en beluister THE TIMES 2019 online!

Bekijk en beluister THE TIMES 2019 online!

10 jonge componisten tussen 12 en 20 jaar.  Van elk van hen werd er in februari 2019 één compositie uitgevoerd, door het HERMESensemble in AMUZ. De  schone klanken van toen zinderen bij ons alvast na. 

U kan ook meegenieten, want de composities van THE TIMES 2019 staan nu ook online!

Bekijk en (her)beluister ze hier.

 


26.05.2019
Maak De Stad - Lezing #8

Maak De Stad - Lezing #8

Voor deze lezing van Maak De Stad bundelen we onze krachten met Vitamine C voor hun Roadtrip Cultuureducatie. Focus van deze editie is mensgerichte stadsontwikkeling, waarvoor we volgende sprekers uitnodigden: Rosario Talevi (Universität der Künste, Berlijn) & Maarten Desmet (Endeavour, Antwerpen)

De voortdurende veranderingen die steden ondergaan, zijn een unieke aanleiding om het met alle betrokkenen te hebben over de toekomst van die plekken. Maar hoe organiseer je zo'n gesprek? Welke instrumenten kunnen we hiervoor inzetten? Rosario en Maarten gaan in dialoog over hoe zij processen en experimenten ontwerpen en implementeren in steden, en wat de randvoorwaarden zijn voor gedragen stadsontwikkeling.

Rosario Talevi is een Berlijnse architecte geïnteresseerd in kritische ruimtelijke praktijken, transformatieve pedagogieën en feministische toekomsten. Ze doceert aan de Universität der Künste in Berlijns en is betrokken bij Making Futures Bauhaus+, een actiegericht onderzoeksproject rond architectuur. Daarnaast werkt ze op regelmatige basis samen met raumlaborberlin .

Maarten Desmet is architect en mede-oprichter van Endeavour, een coöperatie die met innovatie, onderzoek en procesbegeleiding stadsplanning inclusiever maakt en complexe sociaal-ruimtelijke opgaven ontwart door het inzetten van lokale kennis. Endeavour ontwikkelde de voorbije vijf jaar een zestigtal projecten voor steden en gemeenten in België en Nederland. 

Deze lezing gaat door in het Engels en past in de roadtrip cultuureductatie van Vitamine C.

Deelname is gratis, maar inschrijven is verplicht.

Foto: Urban School Ruhr door © Viviana Abelson


08.05.2019
14 TRACKERS staan klaar!

14 TRACKERS staan klaar!

Veertien jonge TRACK-ers (Traject voor Reporters, Artistieke en Curieuze jongeren @Kunstenfestivaldesarts), kregen begin deze maand een multimediaworkshop en staan nu in de startblokken om vanaf 10 mei het festival in te duiken.

Ze dompelen zich onder in de wereld van de hedendaagse podiumkunsten, het festival en formuleren een reactie over wat zij als toeschouwer en als invité achter de schermen hebben meegemaakt. Hun bijdragen worden gepubliceerd in een collectief webzine, dat gefinaliseerd wordt tijdens een bootcamp van twee dagen. Het resultaat wordt op zondag 19 mei om 18 u gedeeld met het publiek in Recyclart, het festivalcentrum van Kunstenfestivaldesarts 2019.

 


07.05.2019
Lichamelijkheid, sociale interactie en kunst

Lichamelijkheid, sociale interactie en kunst

Mariaagaarde Instituut Westmalle en De Veerman vinden elkaar al jaren voor een bijzonder kunstenbad op maat van de school, wat perfect past binnen hun opvoedingsproject.

De Veerman verzorgde voor hen al kunstdriedaagse: voor de afdeling Sportwetenschappen (ASO) en de afdeling Lichamelijke Opvoeding & Sport (TSO). Dit jaar werden we gevraagd om een gelijkaardige driedaagse te verzorgen voor de afdeling Sociaal-Technische Wetenschappen (TSO).

De eerste driedaagse staat in het teken van ‘lichamelijkheid en kunst’, de tweede gaat over ‘sociale interactie en kunst’. Deze driedaagse worden gradueel opgebouwd met eerst verschillende workshops (beweging, drama, muziek, zang, muziektheater) om de creativiteit en het expressievermogen te stimuleren en vervolgens verdiepende keuzeateliers die meer op creatie gericht zijn. Op het einde van de driedaagse is er een toonmoment, met achteraf ruimte voor uitwisseling en reflectie.

Deze maand gaan deze driedaagse door van 8 t.e.m. 10 mei en van 15 t.e.m. 17 mei in Vormingscentrum Destelheide (Dworp).

De coaches zijn Hannelore Primusz (zang en muziektheater), Yentl de Werdt en Katrien Oosterlinck (beweging), Christophe Lemmens (beeld en installatie), Joeri Wens (muziek en klank), Katrijn De Cooman en Jitse Huysmans (drama).


07.05.2019
The Class: 2nd generation

The Class: 2nd generation

Terwijl de eerste generatie leerlingen van The Class het eindresultaat van hun cocreatief traject met Anna Rispoli presenteert, staat er een tweede generatie klaar om van start te gaan met dit meerjarig project dat De Veerman opzet met Kunstenfestivaldesarts.

De vierdejaars van het Franstalige Institut Sainte-Marie en het Nederlandstalig Atheneum Brussel maken gedurende drie jaar kennis met elkaar en verdiepen zich in de wereld van de hedendaagse podiumkunsten. Hun samenwerking wordt jaar na jaar intensiever en resulteert in een artistiek project tijdens de festivaleditie van 2021.

Deze maand gaan ze als eerste stap alvast kijken naar de voorstelling Tú amarás (Je zal liefhebben) van het jonge Chileense theatergezelschap Bonobo.


07.05.2019
Maak De Stad - Lezing #7

Maak De Stad - Lezing #7

Maak De Stad is terug met een lezing tijdens het Antwerp Art Weekend. Focus van deze lezing is: Lerende labo's voor de stad van morgen!

Hoe kunnen we ons over disciplines heen organiseren om op andere manieren te leren over de stad van de toekomst? Hoe kunnen kunstenaars, architecten, researchers, activisten en designers samen alternatieve leeromgevingen creëren en zo nieuwe relaties aangaan met hun stad, hun omgeving en hun communities?

Sam Thorne, directeur van het centrum voor hedendaagse kunst Nottingham Contemporarygeeft een inkijk in zijn onderzoek naar zelfgeorganiseerde kunstscholen en artist-run leerplatformen wereldwijd, gebaseerd op zijn boek School: A Recent History of Self-Organised Art Education (2017). Thorne richtte in 2013 mee de ‘Open School East’ op (eerst in London gevestigd, nu in Margate), een ruimte voor artistiek en collaboratief leren die gratis toegankelijk en inclusief is en waar een veelheid aan stemmen samenkomen.

Architectuurhistoricus Wouter Vanstiphout presenteert  The Independent School for the City (Rotterdam), een postgraduaat opleiding voor studenten van over heel de wereld met een achtergrond in onder andere design, planning, sociologie en architectuur. De school is een initiatief van Crimson Historians and Urbanists en ZUS (Zones Urbaines Sensibles) en combineert een kritische, activistische kijk op de stad met een streven naar reële verandering via architectuurprojecten en stadsplanning. 

Voertaal van deze editie is Engels.

Gratis, maar inschrijven via deze link


01.04.2019
The Class presenteert Close Encounters

The Class presenteert Close Encounters

De laatstejaars van Institut Dominique Pire en Atheneum GO! for Business uit Brussel werken stevig verder aan hun cocreatie met Anna Rispoli. Dit schooljaar onderzoeken ze de verhouding tussen autoriteit, intimiteit en liefde, ver voorbij alle conventionele interpretaties van deze begripppen.

Het resultaat is een reeks authentieke gesprekken die de groep gemonteerd en opnieuw opgenomen heeft.

Tijdens de presentatie van Close Encounters, op zaterdag 18 en zaterdag 25 mei, op het Kunstenfestivaldesarts, krijgt de toeschouwer een tête à tête met een van de jonge coauteurs in De Munt. Daar is ook een film te zien die de Italiaanse filmmaker Luca Mattei met hen maakte tijdens de werkmomenten doorheen dit jaar.

Vergeet zeker niet om tijdig je ticket te boeken voor deze unieke een-op-eenervaring, beschikbaar in het Nederlands of in het Frans. 


11.03.2019
Genoveva

Genoveva

Deze week maken 127 kinderen kennis met Genoveva, de enige opera die Robert  Schumann schreef. Het zijn de leerlingen uit het derde en vierde leerjaar van ‘t Oogappeltje (Wommelgem) en Sint-Lutgardis (Merksem).

De ouverture van Schumanns enige opera vertelt het verhaal van de middeleeuwse Genoveva van Brabant die in de 8ste eeuw door haar man beschuldigd werd van overspel. Jaloezie en onbeantwoorde liefde zijn ook hier niet veraf. Schumanns werk werd in het begin niet echt op gejuich onthaald, maar jaren later op verschillende plaatsen met succes uitgevoerd.

Gedurende drie dagen verkennen de kinderen de ouverture van deze opera op een actieve manier in workshops beweging en muziek. Op 2 april gaan ze naar de open repetitie van het Antwerp Symphony Orchestra, met achteraf een meet & greet met de muzikanten. De kinderen kunnen kennismaken met hun instrument en honderduit vragen stellen over hun leven als muzikant.

De uitvoering zelf (met violist Ray Chen) gaat door op 5 april om 20 u in de Koningin Elisabethzaal. 


12.02.2019
Concert met 10 jonge componisten

Concert met 10 jonge componisten

Op zondag 24 februari om 15 u kan u in AMUZ het slotconcert bijwonen van The Times met 10 jonge componisten tussen 12 en 20 jaar, uitgevoerd door het HERMESensemble.

Het zijn: Bart Delvaux, Laura Hoeben, Bert Lasseel, Fanny Libert, Jonathan Pinchuk, Stijn Rombouts, Ruben Van der Borght, Rik Van den Eynde, Stan Van Rompay en Obe Vermeulen. 

Tijdens deze concertvoorstelling hoort u ook twee composities van Leon Haxby en Carlos Brito Dias, studenten uit THE TIMES ACADEMY.

Bestel alvast je tickets hier.

foto © Filip Van Roe


12.02.2019
Concert The Times Academy

Concert The Times Academy

Op zondag 24 februari om 15 u kan u in AMUZ de composities beluisteren van de studenten Leon Haxby (conservatorium Amsterdam) en Carlos Brito Dias (conservatorium Antwerpen), uitgevoerd door het HERMESensemble.

Tegelijkertijd vindt het slotconcert plaats van The Times, met composities van tien jonge componisten tussen 12 en 20 jaar.

Bestel alvast je tickets hier!

foto © Filip Van Roe


07.01.2019
Architelier gaat naar school!

Architelier gaat naar school!

Op vraag van C-Mine cultuurcentrum heeft De Veerman bijkomende begeleiders gecoacht zodat de workshop nu ook kan aangeboden worden aan scholen. Om een volledige klasgroep in één keer te bedienen, zijn er nu twee begeleiders en twee tools.

Architelier staat in C-Mine geprogrammeerd van 11 tot 22 maart voor scholen.
Op 17 maart is er een familiedag, dus toegankelijk voor iedereen.


07.01.2019
The Class wordt toegelicht op colloquium

The Class wordt toegelicht op colloquium

Op 26 januari zullen De Veerman, kunstenfestivaldesarts en kunstenares Anna Rispoli het project The Class toelichten op het colloquium Les places et les effets de l’artiste à l’école et sur les institutions culturelles  dat georganiseerd wordt door Bozar, l’Institut Sainte-Marie, le lycée Rodin, le centre Pompidou en la fondation Pistoletto.
 


18.12.2018
Stynen op schaal: de installatie staat er!

Stynen op schaal: de installatie staat er!

Op 18 december trokken de leerlingen Architecturale Vorming en Houttechniek een (houten) gevel op van Stynen. Hun gevel is deel van een installatie Stynen op schaal, die geïnspireerd is enkele iconische gevels van deze architect. Het resultaat van enkele weken samen onderzoeken en werken. Van plan en houten planken tot een gevel op schaal. Dit alles onder het goedkeurend oog van architectenbureau Eagles of Architecture en onder begeleiding van De Veerman.

De installatie speelt met het ritme en de diepte van de gevels die Stynen creëerde. Ze brengen het Antwerpse stadsbeeld tot bij deSingel. De leerlingen bouwen verder op het ontwerp van de architecten. Het toont zowel de architectuur als het vakmanschap en de techniek die nodig zijn om het ontwerp te realiseren.

Na de foto’s in de wandelgangen is dit de tweede interventie van de deelnemers van Stynen op schaal die te bezichtigen zijn in de wandelgangen, in de binnentuin en op het plein van deSingel tijdens de looptijd van de tentoonstelling Léon Stynen, architect van het VAi.


30.11.2018
Atelier vrij vanaf 1 januari 2019

Atelier vrij vanaf 1 januari 2019

Atelier 4711 is de artiestenbiotoop van De Veerman. Wij verhuren ateliers aan kunstenaars of –collectieven, zeker als ze zich richten op participatie en educatie. Tegen een lage huurprijs, maar op voorwaarde dat ze hun kennis en expertise willen delen met ons en met de andere bewoners.

Contacteer ons gerust voor meer informatie.

 


29.11.2018
Masterclass met Anita Evenepoel

Masterclass met Anita Evenepoel

Kunstenares Anita Evenepoel huist al vanaf dag 1 in ons Atelier 4711. Ze gebruikt haar werkplek (en bij uitbreiding ook onze studio, keuken, eetplaats en vergaderruimte) regelmatig om masterclasses aan studenten uit diverse kunstrichtingen te geven rond nieuwe materialen. Deze maand bijvoorbeeld, was er een masterclass experimenteren met soepele materialen onder de titel ‘serendipiteit vs ambacht’.

Soepele materialen vereisen andere, nieuwe technieken. Studenten van Sint Lucas Antwerpen en de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten Antwerpen werden een hele week uitgedaagd om het toeval durven toe te laten en dit te combineren met hun ambacht. Gedurende een hele week wer er gewerkt en iedereen vertrok vanaf nul: materialen noch technieken waren gekend. Het experiment vierde hoogtij.


31.10.2018
De Grote Ontmoeting: Muziek uit de nieuwe wereld

De Grote Ontmoeting: Muziek uit de nieuwe wereld

In november werkten de kinderen van de basisscholen De Kleine Wereld (Antwerpen) en De Kringeling (Hever) in workshops op school rond dit meesterwerk van Dvorák. De kinderen maakte op een interactieve en creatieve manier kennis met de ‘beroemdste Bohemer uit de muziekgeschiedenis’ en zijn laatste symfonie die hij in de VS componeerde en waarin hij Afro-Amerikaanse en Indiaanse invloeden verwerkte. Tijdens deze workshops traden ze in het voetspoor van deze componist. 

Via muziek en beweging maakten ze van zijn negende symfonie een eigen meesterwerk. De leerlingen uit het 5e en 6e leerjaar werden in deze workshops begeleid door vier artiesten van De Veerman: Tine Joris & Ruth Verberckmoes (muziek), Anne Marie Honggokoesoemo & Yentl de Werdt (beweging).

Op dinsdag 13 november maakten de kinderen deze symfonie live mee tjdens een open repetitie van het Antwerp Symphony Orchestra. Na afloop hadden ze in kleine groepjes een speeddate met een aantal orkestleden en hun instrument.


07.10.2018
Publicatie De Ketting: een uitnodiging

Publicatie De Ketting: een uitnodiging

Iets zien wat je anders nooit zou zien. Het onverwachte tegen het lijf lopen. De deuren in je hoofd slopen, samen met mensen die je anders nooit had ontmoet. Dat is De Ketting.

In onze allernieuwste publicatie De Ketting: een uitnodiging nemen we je mee in het verloop van het project, en hoe we te werk gegaan zijn. 

Toch liever een papieren exemplaar? Stuur ons dan even een mail met je gegevens.


05.10.2018
The Class zet zijn derde en laatste jaargang in!

The Class zet zijn derde en laatste jaargang in!

Dit jaar lopen laatstejaarsstudenten uit twee Brusselse middelbare scholen (Institut Dominique Pire en Atheneum GO! for Business) een gezamenlijk parcours. Hun eerste ontmoeting zette al meteen de toon: ze werden gedurende 35 minuten alleen achtergelaten in een repetitiestudio, waar 100 euro (in muntstukjes) lag.

Nadien volgde een gesprek: wat gebeurde er, welke waarde heeft geld, aan welke waarden hecht jij belang …?

Deze intro vormde de eerste stap in het artistiek, cocreatief parcours dat beide klassen zullen lopen met de in Brussel gevestigde kunstenaar Anna Rispoli, bijgestaan door Veerman-coaches Paulo Guerreiro en Enrica Camporesi.

Samen zullen ze onderzoeken wat waarde en waarden voor hen als jongeren in een stad betekenen. Tijdens het eerste trimester gaan ze op exploratie in Brussel, waar ze op verschillende plekken experimenten zullen opzetten.


05.10.2018
Stynen door de lens van jongeren

Stynen door de lens van jongeren

Tijdens het Stynen-bad op 1 oktober kregen de leerlingen van de derde graad van Pius X (Architecturale Vormgeving) en Don Bosco Hoboken (Houtbewerking) een introductie op het werk van Stynen door het Vlaams Architectuurinstituut, gevolgd door een inleiding op architectuurfotografie door Monica Monté (via de Veerman). Daarna volgde een parcours doorheen de stad waarbij ze in gemengde groepjes de architectuur van Stynen fotografeerden.

Bekijk de resultaten van dit dynamisch belevingsparcours in de stad waarmee de leerlingen de Stynen-sporen hebben vastgelegd. Ze zijn te bezichtigen in de wandelgangen, aan de vestiaire, tijdens de Léon Stynen-tentoonstelling in deSingel tot 20 januari 2019. De opening is op 11 oktober. Welkom!

 


19.09.2018
Kunstendag voor Kinderen 2018

Kunstendag voor Kinderen 2018

Zondag 18 november is het weer zover. De zevende editie van Kunstendag voor Kinderen. En natuurlijk doet De Veerman mee. Want we zijn gebeten door de kunst en willen onze honger voor deze kunsten aanwakkeren bij anderen. Groot én klein.

Daarom organiseren we niet een, niet twee, maar drie workshops waar kinderen (van 6 tot 12 jaar) kunnen experimenteren met kunst. 

 

Snuisteren, luisteren, voelen, denken, maken 

Lies Ferny is artiest in residentie bij De Veerman.

Kinderen kunnen op deze dag in haar atelier komen snuisteren in haar beeldend werk. Ze vertellen elkaar wat ze daarbij denken en voelen. Van daaruit maken ze zelf beeldend werk uit natuurmateriaal, in combinatie met het werk van Lies. En dan volgt er nog een snuistermoment in deze nieuwe creaties. Maar … niet zomaar een snuistermoment …

PRAKTISCH

13.00 tot 14.30 
15.00 tot 16.30 

Duur: 90 minuten

Locatie: De Veerman, Marialei 25, 2018 Antwerpen

Schrijf hier in! 

 

Is het een Giganosaurus, een tijger of een fietsbel?

De zeefdrukkers van Gezeever zijn goede buren in Atelier 4711 bij De Veerman. In hun zeefdrukatelier kunnen kinderen zich helemaal laten gaan het spelen met vormen en flashy kleuren. Het resultaat kan variëren van een Giganosaurus, een tijger, een fietsbel of …?

PRAKTISCH

13.00 tot 14.00 (volzet!)
14.30 tot 15.30 (volzet!)
16.00 tot 17.00

Duur: 60 minuten

Locatie: Open Zeefdrukwerkplaats Gezeever, Marialei 25, 2018 Antwerpen

Schrijf hier in! 

 

Ontdekken, herontdekken en samenleggen

Barbara Bellinkx is een van de freelance artiesten bij De Veerman. Op de kunstendag vind je haar in AMUZ, waar ze samen met de kinderen op ontdekking gaat naar nieuw werk op een oude plek.

Samen zoeken ze naar alle kleuren van de regenboog en samen luisteren ze naar het geluid van papier, dopjes, kroonkurken en hout. Ze herontdekken hun materialen op basis van klank(kleur) en leggen samen één groot werk. De grootsten zelfs twee!

PRAKTISCH

10.00 workshop voor kinderen van 1ste & 2de leerjaar
13.00 workshop voor kinderen van 3de & 4de leerjaar
15.00 workshop voor kinderen van 5de & 6de leerjaar

Duur: 90 minuten

Locatie: AMUZ, Kammenstraat 81, 2000 Antwerpen

Schrijf hier in!

 

Het programma van de Kunstendag voor Kinderen bij De Veerman wordt mogelijk gemaakt met de steun van District Antwerpen.


05.09.2018
Zomeracademie 2018: flashback

Zomeracademie 2018: flashback

Veelzijdige impressies van alweer een intensieve werkweek in Destelheide.

Kijk hier naar de fotoreportage van de verschillende ateliers.

Theater De Spiegel werkte als artist-in-residence aan de productie Curiosa, die bij de opening van het barokfestival in première ging in hetpaleis. Ze deden enkele try-outs in nabijgelegen crèches en gaven ons een eerste inkijk in deze barokke speel-en-doe-installatie voor de allerjongsten. Geniet

De deelnemers van het atelier Schrijven, gecoacht door Bernard Dewulf, delen graag enkele literaire parels via dit forum.

Luister naar het concert van het atelier Experimenteel bouwen en componeren (coaches: Yuri Landman en Bert Bernaerts) in de bar van Destelheide. .

Neem een uurtje de tijd, zet uw koptelefoon op en luister naar de resultaten van het atelier Hoorspelen en klankverhalen (coach: Wederik De Backer). 

Kan je er niet genoeg van krijgen? Noteer dan alvast 15 tot 21 juli 2019 in je agenda voor de volgende editie van de Zomeracademie!


05.09.2018
De Ketting - artikel magazine deSingel

De Ketting - artikel magazine deSingel

In het tijdschrift van deSingel verscheen onlangs een lijvig artikel over onze participatieprojecten. Aanleiding was de afronding van dit project dat geresulteerd had in 65 nieuwe bezoekers aan deSingel.

U leest hier ook hoe een deelnemer dit project beleefde en - bij uitbreiding – op welke veelzijdige manier De Veerman zijn participatieprojecten met deSingel  benadert en vormgeeft.


05.09.2018
Curiosa in première op Laus

Curiosa in première op Laus

Op 25 augustus ging Curiosa in première in hetpaleis tijdens het festival Laus Polyphoniae. Het werd met veel enthousiasme onthaald door klein én groot. Nieuwsgierig naar hoe er dat dan uitzag? Bekijk dan zeker even de teaser!

Een artikel over de voorstelling in de Gazet Van Antwerpen kan je hier herlezen. 

Heb je het gemist en wil je er de volgende keer graag bij zijn? Kijk hier voor de speeldata in DeStudio (Antwerpen) en in de Bijloke (Gent).


Link: website

23.06.2018
Curiosa krijgt vorm!

Curiosa krijgt vorm!

Van 2 tot 7 juli werkt de Curiosaploeg, in Atelier 4711 bij De Veerman, verder aan de barokke speel- en doe-installatie rond kunstkasten en barokmuziek voor de allerjongsten. Er wordt muzikaal gerepeteerd en de kunstkasten worden uitgeprobeerd. Tijdens de Zomeracademie werkt deze ploeg, als artiest in residentie, samen de voorstelling af. 

Curiosa gaat in première op 25 augustus tijdens het festival Laus Polyphoniae en tourt dan verder in het najaar in Antwerpse kinderdagverblijven.

Tijdens de voorbereidingen in april en mei werd er gebrainstormd, onderzocht, inspiratie opgedaan en uitgeprobeerd. Van 2 tot 7 juli wordt er in Atelier 4711, bij De Veerman, muzikaal gerepeteerd en kunnen de kunstkasten getoetst worden.

Tijdens de Zomeracademie zijn de Curiosa-makers artiest in residentie en werken ze de voorstelling helemaal af. Curiosa gaat in première op 25 augustus tijdens het festival Laus Polyphoniae en tourt dan verder in het najaar in Antwerpse kinderdagverblijven.


Link: tickets

06.05.2018
Architelier op Triënale Brugge

Architelier op Triënale Brugge

Op vraag van Brugge Plus, de organisator van Triënale Brugge, heeft De Veerman deze workshop omgevormd tot een inloopatelier waarbij de deelnemers vrij kunnen in- en uitlopen.

Tijdens de opening van dit kunstenparcours op zondag 6 mei is De Veerman met dit atelier aanwezig in de drijvende school van kunstenaar Kunlé Adeyemi op het iconische Minnewater in Brugge.

De inloopateliers zijn van 12 u tot 14 u en van 15 u tot 17 u. Inschrijven is niet nodig, deelname is gratis.

Er is ook een tentoonstelling te bekijken van de Brugse scholen met een architectuuropleiding.


06.05.2018
Made in BERCHEM

Made in BERCHEM

Op 6 mei tijdens Made in Berchem gooien De Veerman en Gezeever hun deuren open. Wandel binnen en pik een voorstelling mee of steek je handen uit de mouwen en kom drukken met sjablonen.

De Veerman nodigt kunstenaar Gerard Herman uit om in onze 'woonkamer' de voorstelling te spelen die hij maakte in het kader van Expo 2018. Voor buren, vrienden en familie maakt hij zijn handgemaakte KIST opent. Wat er daarna gebeurt kan je op die dag zelf meemaken! 

>> Interesse? Loop dan binnen bij ons tussen 14u en 16u.

Gezeever - Zeefdrukwerkplaats Antwerpen organiseert een workshop zeefdrukken met sjablonen. Je maakt er abstracte vormen met de Idiosyncratische Machine: Een vormgenererende methode met behulp van alledaagse voorwerpen bedacht door kunstenaar Kristof van Gestel. Kies een vorm en maak daar een sjabloon van. Zeefdruk de vorm op een blad dat je mag meenemen én werk mee aan een gezamenlijke compositie op grote vellen. Interpreteer de vormen en zet ze naar je hand: is het een figuur, een landschap, of ... gewoon een abstracte vorm? De grote gezamenlijke werken worden tijdens Made in Berchem tentoongesteld.

>> Interesse? Loop dan binnen bij Gezeever tussen 11u en 16u.

Kan je er niet genoeg van krijgen? Check dan zeker ook Drukdrukdruk 2018: Vormdrukkers, want Gezeever gooit zijn deuren zelfs het hele weekend open.


03.05.2018
De Grote Ontmoeting: Antonin Dvorák - 9de symfonie

De Grote Ontmoeting: Antonin Dvorák - 9de symfonie

Tussen 3 en 10 mei werken leerlingen van de basisscholen Andromeda (Deurne) en Sint-Eligius (Antwerpen) en KaSo (Mortsel) rond het werk van Dvorák. Via workshops muziek en beweging leren ze het werk kennen dat als een keerpunt wordt beschouwd in het muzikale oeuvre van deze Tsjechische componist.

Na de workshops wonen ze een open repetitie bij van het Antwerp Symphony Orchestra, waarna de leerlingen met hun vragen bij de professionele muzikanten terechtkunnen. Het orkest gooit immers de klassieke concertregels overboord. Het speelt korte fragmenten uit de symfonie en het publiek kan met de telefoon meespelen in de nieuwe compositie van Dirk Brossé en The Smartphone Orchestra.


01.04.2018
De Ketting

De Ketting

Dertien mensen nodigden elk iemand uit om samen naar de muziekvoorstelling van het Julia Fischer Quartet te gaan kijken. Iemand die nog nooit een voet in deSingel had gezet. Na de voorstelling kwamen ze samen om reacties uit te wisselen en hun ervaringen neer te pennen in een brief.

Met deze brief nodigden de 13 ‘nieuwelingen’ opnieuw anderen uit om samen de dansvoorstelling van Salia Sanou te beleven. Momenteel is de ketting 39 mensen lang en zal in totaal zo’n 65 deelnemers tellen. Want op de volgende voorstelling van het HERMESensemble zullen de deelnemers opnieuw dertien mensen uitnodigen. Al deze mensen worden vereeuwigd door fotograaf Victoriano Moreno.

Loop even langs in het artiestenfoyer in deSingel. Daar kan u de sporen bekijken die deze deelnemers nalaten telkens zij een voorstelling gezien hebben. Ervaren en onervaren kijkers geven hun mening over dans-, theater- en muziekvoorstellingen. Een mening die vanuit de buik komt en die ongetwijfeld verschilt van deze van de recensenten.


09.02.2018
Kinderen worden als componisten geboren – King Arthur

Kinderen worden als componisten geboren – King Arthur

De opera King Arthur wordt beschouwd als het meesterwerk van Henri Purcell. Van 5 tot en met 9 februari dompelen de kinderen van het 5de leerjaar van basisschool Via Louiza zich onder in deze semi-opera. De muzikanten Astrid Bossuyt, Jutta Troch en Maja Jantar nemen de leerlingen mee op pad en begeleiden hen in het componeren van nieuwe muziek en het schrijven van liederen geïnspireerd op deze parel van de barokmuziek.

Tijdens de week ontmoeten de leerlingen enkele muzikanten van het ensemble Vox Luminus. De resultaten van hun week componeren in AMUZ brengen de kinderen met veel trots voor u op een toonmoment dat de week afsluit.


26.01.2018
Maak De Stad Lezingenreeks

Maak De Stad Lezingenreeks

Met veel enthousiasme stellen we jullie de eerste editie voor van onze gloednieuwe lezingenreeks 'Maak De Stad'!

We zetten innovatieve en kritische initiatieven en professionals in de kijker en tonen hoe de klassieke hokjes van vakgebieden uitgedaagd en overschreden worden. Hoe totaal nieuwe rollen en disciplines ontstaan waar de grenzen tussen de burger en de expert, de professional en de activist, de ontwerper en de ondernemer, steeds meer vervagen.

 

 

Noteer onderstaande data alvast in jullie agenda:

12/2 De toekomst van werk (Jim Segers – Citymined & Fons Leroy – VDAB)

28/2 Tijdelijkheid en reactivering  (Toon Manders – Miss Miyagi & Pepijn Kennis – Toestand)

28/3 Gedeeld Goed (Steven Ceuppens – Samen voor de theatergarage & Michel Bauwens – P2P Foundation)

25/4 Coöperatieve stadsontwikkeling (Jeroen Laven – STIPO & Levente Polyak – Eutropian)

30/5 Duurzame woonmodellen (Stijn Oosterlynck – Collectief Goed & Karel Lootens – Wooncoop)

27/6 Inclusieve transformatie (Petra Pferdmenges – Alive architecture & TBA)

 

De lezingen vinden telkens plaats bij Extra City om 19 u. Deelname is gratis.  

Alle lezingen zijn in het Nederlands, met uitzondering van de lezing op 25-4 en 27-6, deze zullen in het Engels zijn.


18.01.2018
Een leven lang prutsen, op zoek naar schoonheid

Een leven lang prutsen, op zoek naar schoonheid

Interview met Tijl Bossuyt over het participatie-DNA van De Veerman

Dat kunsteducatie veel meer is dan workshops geven, bewijst De Veerman al bijna twintig jaar. Samen met een schare professionele kunstenaars zoekt het team onophoudelijk naar manieren om deelnemers vanuit uiteenlopende artistieke disciplines niet alleen te laten creëren, maar ook te laten reflecteren en interageren over kunst en de samenleving. Dat doen ze bewust wars van de geijkte paden.

Dit artikel kadert in de artikelenreeks ‘Het DNA van participatie’, door An Van den Bergh en cultuurjournaliste Ciska Hoet, waarin Demos focust op de impact van participatie op organisatieniveau.


13.11.2017
De Grote Ontmoeting: West Side Story (symphonic dances)

De Grote Ontmoeting: West Side Story (symphonic dances)

In de week van 13 november wonen 150 leerlingen uit basisscholen in Reet, Hever en Roeselare een open repetitie van het Antwerp Symphony Orchestra bij, die de symfonische versie van West Side Stroy speelt.
In de dagen voordien gaat De Veerman naar de scholen toe om met workshops muziek en dans de kinderen actief voor te bereiden op hun (vaak eerste) concertervaring. Na de open repetitie kunnen ze honderduit vragen stellen aan muzikanten van het orkest.

The Jets en The Sharks, Maria, America ... Bernsteins West Side Story staat -s amen met de beelden van de film - in ons collectief geheugen gegrift.

In 1960, drie jaar na de première van West Side Story, vatte Bernstein het plan op om een louter instrumentaal orkestwerk af te leiden uit de dansscènes van zijn musical. Voor deze orkestsuite herwerkte hij 9 verschillende secties, waarin Bernsteins verzoening van ‘populaire’ en ‘ernstige’ stijlen herkenbaar in is.
Antwerp Symphony Orchestra blaast deze symfonische versie van West Side Story olv gastdirigente Elim Chan opnieuw leven in.


05.10.2017
ZIELS

ZIELS

Lies Ferny, nieuwe artist-in-residence bij De Veerman, onderzoekt als rituelenmaker de waarde van afscheid nemen.
Op 2 november -allerzielen- organiseert ze ZIELS, een afscheidsritueel.
Welkom!
 

ZIELS is een afscheidsritueel.
Het is het begin en het afscheid.
Er is soep en warmte.
Licht en donker.
Er is tijd en een plek.
Plek genoeg om afscheid te nemen daar waar het nodig is.
Om te kijken, te luisteren, er bij te zijn.

Lies Ferny, nieuwe artist-in-residence bij De Veerman, onderzoekt als rituelenmaker de waarde van afscheid nemen.
Allerzielen, in zijn puurste vorm, is een moment om het over dood en afscheid te mogen hebben. Om een andere manier van afscheid nemen te laten ontstaan.
Op 2 november wil Lies dit delen.
En dat is nog maar het begin.

Kleed je warm.

Laat weten als je komt: lies.ferny@yahoo.com


05.10.2017
Kunstendag voor Kinderen bij De Veerman

Kunstendag voor Kinderen bij De Veerman

Een mega-grote totempaal zeefdrukken bij Gezeever?
Analoge GIFs knutselen met Lion Beach?
De beste stad ooit bedenken samen met je ouders bij De Veerman?

Het kan allemaal op Kunstendag voor Kinderen bij De Veerman op 19 november 2017!

 

ARCHITELIER

 

Hoe zou de stad er uit zien als jij hem samen met anderen vanuit het niets mag bedenken?
We vertrekken vanuit een wit blad en bedenken samen hoe deze lege ruimte kan omgevormd worden tot een ideale leefomgeving.

Begeleid door Liesbet De Pooter voor De Veerman
Voor kinderen vanaf 6 jaar + hun ouders
14:00 - 16:00
max. 12 deelnemers
Schrijf je in

 

 

TOTEMPAAL ZEEFDRUKKEN
Wil jij een mega-grote poster zeefdrukken? 
Samen ontwerpen en drukken we een supertoffe totempaal.

Begeleid door Gezeever, een open zeefdrukwerkplaats.
Voor kinderen van 7 tot 12 jaar
13:00 - 16:00
max. 8 deelnemers
Volzet !

 

ANALOGE GIFs KNUTSELEN
We keren terug naar het allervroegste begin van de animatiefilm: de zoötroop.
Het apparaat bestaat uit een rechtopstaande cilinder met verticale sleuven. Wanneer de cilinder wordt rondgedraaid kan men door de sleuven de plaatjes zien, die aan de binnenzijde van de cilinderwand zijn gemonteerd. Doordat de plaatjes steeds maar kort zijn te zien, lijkt het alsof de afbeeldingen in elkaar overvloeien, waardoor de illusie van bewegende beelden ontstaat.
We bedenken een gek wezen dat zich door een fantasierijk landschap beweegt en knutselen zelf een zoötroop in mekaar.

Begeleid door Lion Beach, een visuele boysband die animaties en artwork maakt.
Voor kinderen van 7 tot 12 jaar
13:30 - 16:00
max. 9 deelnemers
Volzet !

 

Dankzij de steun van District Antwerpen zijn alle activiteiten gratis.


27.07.2017
Architelier

Architelier

Hoe zou de stad er uit zien als jij hem samen met anderen vanuit het niets mag bedenken?
We vertrekken vanuit een wit blad en bedenken samen hoe deze lege ruimte kan omgevormd worden tot een ideale leefomgeving.
Een workshop voor kinderen en volwassenen op 17 september 2017 tijdens het Festival van de Architectuur in deSingel.

We zetten gebouwen neer, tekenen parken en straten, wandelen van huis naar school of het werk en ontdekken onderweg wat we nodig hebben en hoe we ons verplaatsen.
Door blokken te verschuiven en met elkaar te praten ontstaat zo stapje per stapje een wereld waarin wij samen zouden willen leven.

“Ik wil eerst ontbijten op restaurant, dan naar de cinema, dan naar de stadsboerderij en dan pas school. “
(Felix , 6 jaar)

Wanneer:
10:00u - 12:00u
13:00u - 15:00u
15:00u - 17:00u

Voor:
volwassenen en kinderen vanaf 6 jaar.
(we voorzien opvang voor kinderen die jonger zijn)
Max. 10 personen per workshop.

Deelname is gratis
Inschrijven verplicht

Benieuwd naar het resultaat?
Toeschouwers zijn doorlopend welkom!
 


27.07.2017
De gelaagde stad

De gelaagde stad

'De gelaagde stad' is een workshop voor iedereen vanaf 12 jaar waarin je de stad laag na laag ontleedt en terug visueel opbouwt. Op 17 september 2017 te beleven tijdens het Festival van de Architectuur in deSingel.

Maak deel uit van een denktank en onderzoek al beeldend welke functies een stad heeft en hoe de publieke ruimte wordt ingevuld. Hoe ervaar jij de stad? En hoe baan je je een weg door deze drukke plek?

Samen met beeldende kunstenares Marie Van Praag breng je je ervaringen in beeld met woorden, foto’s en tekeningen. Delen worden weggelaten, andere komen erbij. Al tekenend, schilderend, plakkend en knippend bouwen we verder op onze eigen ideeën en elkaars voorstellen. Deze groeiende kaarten vormen een vertrekpunt om na te denken over wat we willen veranderen en verbeteren in de stad.


voor iedereen vanaf 12 jaar
gratis – reserveren verplicht
max. 12 personen
breng je lunchpakket mee
 


27.07.2017
Sta locatievoorzieningen toe

Sta locatievoorzieningen toe

Verken deSingel met je lichaam en bouw een ruimtelijk belevingsparcours voor andere bezoekers.
Een workshop voor iedereen vanaf 12 jaar op 17 september, tijdens het Festival van de Architectuur in deSingel

Lange gangen om heel snel in te hollen. Weidse uitzichten over voorbijrazend verkeer. Met het maximum aantal personen dicht bijeen in de lift gaan staan. deSingel heeft honderden hoekjes en kantjes, gangen en zalen, uitzichten en doorkijken.

In deze workshop verken je samen met choreografe Yentl De Werdt de ruimtes eerst met je lichaam. Welke beweging roept een bepaalde plek op? Welk ruimte-gevoel heb je er?
Daarna gaan we met doeken, touwen, wanden, licht en allerlei andere materialen aan de slag om zelf een ruimtelijk belevingsparcours te bouwen.

Vanaf 16u nodigen we iedereen uit om onze gebouwde ruimte te komen beleven.


voor iedereen vanaf 12 jaar
gratis – reserveren verplicht
max. 20 personen
breng je lunchpakket mee


15.05.2017
Volg Young Art Reporters op Facebook

9 jonge mensen verdiepen zich in Kunstenfestivaldesarts 2017.

Ze ontmoeten makers, wonen repetities bij, gaan naar voorstellen en delen hun blik..
Volg hun schrijfsels, foto's, audioreportages en video's op Facebook.

 


07.04.2017
I used to play the pianolaTwee ventilatoren die 20 plastiek gekleurde ballen een piano laten bespelen.
Een stofmasker waar sirenegeluid uit klinkt.
Een fluit die je met 2 personen op 10 meter afstand van elkaar bedient.

Het zijn een paar van de wonderlijke uitvindingen die gebouwd werden tijdens de workshop 'muziekmachines bouwen' door een groepje inventieve 10 tot 35-jarigen.
In werking te zien op dinsdag 25 april om 19u15 in de inkomhal van deSingel!


03.03.2017
De poëzie van het onhandige

De poëzie van het onhandige

Michael Van Remoortere nam deel aan Workshop Linehan, een jongerentraject rond de nieuwe voorstelling van choreograaf Daniel Linehan 'Flood'.

Hij is ook één van The Young Ones en schreef in functie daarvan zijn bevindingen neer over deze workshops neer. Lees zijn gedacht over de relativiteit van tijd & de poëzie. Het is de moeite!


27.02.2017
Workshop muziekmachines bouwenVoor iedereen (12+) die er al lang van droomt om een analoge muziekmachine te bouwen: schrap al uw dagactiviteiten van 3 tot 7 april en kom mee doen met deze workshop!


08.12.2016
Workshop Linehan

Ben je tussen 16 en 20 en heb je zin om op een actieve manier in de danswereld van Daniel Linehan te duiken?
Schrijf je in voor een reeks workshops waarin je zijn bewegingstaal met je lijf ervaart, experimenteert met Daniels creatiemethodes, de choreograaf ontmoet en in gesprek gaat over de inhoud van zijn nieuwe voorstelling ‘Flood’.


01.12.2016
BELvue Bende maakt audiogidsenNeem je vrienden mee op sleeptouw naar het BELvue Museum in Brussel, want alleen als je met 2 of meer bent kan je de audiogidsen die de BELvue Bende maakte beleven.
De tweetalige audioguides laten je op een interactieve manier kennis maken met de Belgische geschiedenis en de collectie van het vernieuwde museum.
Nog tot juni 2017 te beleven in BELvue.


15.11.2016
Dramatraining voor studenten kleuteronderwijs HoGent

De derdejaarsstudenten van de lerarenopleiding kleuteronderwijs van HoGent werden in november ondergedompeld in een driedaags dramabad.

Met An Vandevelde en Noemi Degrauwe werken ze aan elementen van drama met kleuters en spelvaardigheid: stemgebruik, inlevingsvermogen, ruimtebewustzijn, mimiek, transformatie, fantasie ...
Dat doen ze door verschillende methodieken zelf te ervaren en daarna te vertalen naar activiteiten voor kleuters.
Een intensieve training die de studenten klaar stoomt voor boeiende dramalessen in hun stage- en beroepspraktijk.


01.11.2016
15 jaar De Veerman, impressies van een feestOp 8 oktober 2016 verzamelde De Veerman medewerkers, partners, vrienden en bewoners van Atelier 4711 om zijn 15-jarig bestaan te vieren.
Anne Reijniers maakte een impressie van een zonnig, vochtig en bollig feest.


01.10.2016
RE:MAKE23 leerlingen van het Atheneum Brussel gingen in oktober een week lang aan de slag rond het jaarthema 'utopie' van het Kaaitheater. Met theatermaakster An Vandevelde en beeldend kunstenares Danja Cauwbergs onderzochten ze het begrip 'utopie' en maakten ze de link naar hun stad.


12.05.2016
Made in Berchem

Made in Berchem

Ontdek op zondag 29 mei 30 creatieve organisaties in Berchem.
Bij De Veerman kan je zeefdrukken, de fototentoonstelling Berchem Divers herbekijken en de dansfilm van het jongerenproject Plural Individual ontdekken.
In onze bijzonder gezellige tuin kan je genieten van een lokaal gebrouwen biertje of een biolimonade.


21.04.2016
expo (on)zichtbaar

expo (on)zichtbaar

In de Generale Staf van ’t Groen Kwartier kan je op 29 en 30 april gratis de pop-up tentoonstelling (on)Zichtbaar bezoeken. Vijf zeefdrukkers verdiepten zich de voorbije maanden in verschillende technieken om rond zichtbaarheid en onzichtbaarheid te werken. Ze werden daarin aangevuurd door Els Baeten van open zeefdrukwerkplaats Gezeever.

Niet toevallig namen ze de nieuwe wijk ’t Groen Kwartier als inspiratiebron voor hun werk: het voormalig Militair Hospitaal bleef –ondanks zijn centrale ligging in de stad- vele jaren verscholen voor de Antwerpenaar. Als militair domein bleef het gedurende bijna een eeuw een ‘zwarte vlek’ op de landkaart, wegens staatsgeheim.
Sinds de herbestemming van deze wijk als groen wooncentrum, met diverse ondernemingen, culturele expositieruimten, en onder andere restaurant ‘The Jane’, is ‘t Groen Kwartier open gebloeid en terug zichtbaar geworden.

Niet alleen de wijk werd meer zichtbaar, ook de zeefdrukkers brachten bij de creatie van hun werk het (on)zichtbare naar boven.
De relatie tussen het expliciete en het verborgene houdt iedereen bezig. We zijn allen gedreven door wat we waarnemen, maar ook –misschien nog meer- door wat onder de oppervlakte ligt, door het on(der)bewuste.

Naast persoonlijk werk presenteren de vijf drukkers ook een gezamenlijk werk.

Voor wie nog nooit in de Generale Staf was is het unieke kans om een kijkje te komen nemen. Het gebouw wordt speciaal voor de tentoonstelling opengesteld, voor de renovatiewerken aanvangen.


Wanneer
Vrijdag 29 april van 17 uur tot 21 uur
Zaterdag 30 april van 13 uur tot 18 uur

Waar
’t Groen kwartier
Albert Claudestraat 11
2018 Antwerpen

 

(ON)ZICHTBAAR is een project van kunstenorganisatie De Veerman, open zeefdrukwerkplaats Gezeever en dagcentrum De Vinken, met steun van District Antwerpen.


24.02.2016
Expo Kiel Divers

Expo Kiel Divers

26 jongeren brachten de diversiteit van de Antwerpse wijk 't Kiel in beeld met fotografie en interviews.
Op de expo in OC Nova van 3 tot 31 maart zie en hoor je het resultaat.

Jong, wild en uit alle windstreken waren ze, de 26 leerlingen van het Stedelijk Lyceum Expo die een week lang Antwerpse wijk ‘t Kiel in beeld brachten. Gewapend met fototoestel en audiorecorders keken ze naar de diversiteit in hun buurt. Het leverde pareltjes van portretten, stadsfoto’s en gesprekken op die een heel genuanceerd beeld geven van de buurt.
Fotografe Monica Monté en theatermaakster Nyira Hens begeleidden de jongeren tijdens het project.
 
De werken worden tentoon gesteld in OC Nova van 3 tot 31 maart 2016. Een aantal beelden zal later ook in veelvoud in vitrines van handelszaken op ‘t Kiel verschijnen.

Tijdens de vernissage op donderdag 3 maart om 19 uur geven de jongeren inkijk in hun proces en vertellen ze aan de hand van anekdotes wat ze gezien hebben en welke persoonlijke verhalen buurtbewoners met hen deelden.


24.02.2016
BELvue Bende op Museum Night Fever

BELvue Bende op Museum Night Fever

Tijdens de Brusselse Museum Night Fever op zaterdag 5 maart onderneemt de BELvue Bende acties om een breed publiek op een actieve manier te laten kennis maken met de tijdelijke tentoonstelling ‘Filateliefde – de geschiedenis van België via postzegels’.
 

Je kan er je portret op een postzegel laten tekenen of een postkaart met quotes over de liefde voor de postzegel volschrijven. In het gezellige hoofdkwartier van de Bende worden bekende historische brieven op aanvraag voorgelezen.
Natuurlijk vertellen de jongeren van de BELvue Bende je ook graag over hun plannen en dromen voor het museum.


24.02.2016
Dagen Zonder Vlees

Dagen Zonder Vlees

De Veerman en Atelier 4711 doen weer mee aan Dagen Zonder Vlees. Omdat we het belangrijk vinden om onze ecologische voetafdruk te verkleinen.


24.02.2016
RE:THINK | RE:ACT - presentatie filosofieproject met Brusselse jongeren

RE:THINK | RE:ACT - presentatie filosofieproject met Brusselse jongeren

Op 11 en 12 maart vindt in het Kaaitheater de presentatie plaats van RE:THINK | RE:ACT, een project rond filosofie met jongeren van Atheneum Brussel.

De presentatie geeft een inkijk hoe de jongeren werkten rond de socratische vraagstelling en de stad als canvas. Van de vele vragen die ze zichzelf en de stad stelden, werden er 5 geselecteerd die op postkaarten worden gedrukt. Zo kan het publiek er antwoorden op formuleren en een dialoog ontstaan.
Deze vragen worden ook gebruikt als voorbereiding van andere jongeren die voorstellingen rond filosofie bijwonen in het Kaaitheater.


24.02.2016
(on)Zichtbaar - zeefdrukateliers

(on)Zichtbaar - zeefdrukateliers

Vijf mensen van De Vinken duiken in het verleden en het heden van nieuwe Antwerpse wijk 't Groen Kwartier en onderzoeken hoe ze met verschillende zeefdruktechnieken dingen zichtbaar en onzichtbaar kunnen maken.

‘t Groen Kwartier is een nieuwe wijk in Antwerpen met een groot historisch verleden als militair hospitaal en de plek waar het Hoger Instituur Voor Schone Kunsten lang huisde.
Vijf mensen van Dagcentrum De Vinken duiken in het archief, speuren naar sporen van het verleden op de site en observeren de huidige gebouwen en hun bewoners.
 
Samen met Els Baeten van zeefdrukwerkplaats Gezeever onderzoeken ze hoe je met verschillende zeefdrukkentechnieken aan de slag kunt om dingen zichtbaar/onzichtbaar te maken.
Elk van de 5 deelnemers lopen een eigen artistiek proces, maar ze maken ook een gemeenschappelijk werk.
 
De werken worden eind april gepresenteerd in ‘t Groen Kwartier. Meer info volgt.

 

Dagcentrum De Vinken richt zich tot psychisch kwetsbare en psychisch gekwetste volwassenen voor wie doorsnee socio-culturele activiteiten moeilijk toegankelijk zijn.


17.01.2016
(on)Zichtbaar start met initiatie-ateliers

(on)Zichtbaar start met initiatie-ateliers

In het project (on)Zichtbaar slaan psychisch kwetsbare volwassenen aan het zeefdrukken.
Hun avontuur start met een aantal initiatieworkshop in open zeefdrukwerkplaats Gezeever.

 


11.01.2016
Het Kiel superdivers?

Het Kiel superdivers?

Deze week verdiepen 26 leerlingen van Stedelijk Lyceum Expo zich in de diversiteit van hun buurt door vragen te stellen, portretten en stadsfoto’s te maken en persoonlijke verhalen te verzamelen.


11.12.2015
De lijm en de ether

De lijm en de ether

Wat typeert kunsteducatie in Vlaanderen? Hoe verhoudt ze zich tot kunsteducatie in het buitenland? Wat is haar rol binnen de kunsten en de samenleving?

De leden van de werkgroep Kunsteducatie van oKo, die het initiatief nam om enkele kenners uit het buitenland te bevragen naar hun beeld van dit veld, bestrijken samen zowat alle kunstdisciplines en hanteren de meest uiteenlopende werkvormen.
In al die diversiteit zijn er echter ook verbindingspunten, die oplichten in de spiegel die ons voorgehouden wordt in de gesprekken met Jelle Dierickx (artistiek coördinator voor Musikfestspiele Potsdam Sanssoucci in Berlijn), Lydia Grün (directeur van Netzwerk Junge Ohren) en Eugene van Erven (artistiek directeur van het Community Arts Festival in Rotterdam).


11.12.2015
Maatschappelijke kwetsbaarheid in beeld

Maatschappelijke kwetsbaarheid in beeld

Deze reizende tentoonstelling met bijhorend fotoboek toont beelden en verhalen over burgerschap van mensen met een psychische achtergrond en/of middelenafhankelijkheid.

Personen die zich door psychische problemen en/of middelengebruik in een maatschappelijk kwetsbare positie bevinden, stonden in het kader van een praktijkgericht onderzoeksproject van de Hogeschool Gent kritisch stil bij hun rol als medeburger in de samenleving en over wat kwetsbaarheid daarin betekent. Met behulp van een fotocamera brachten zij dit in beeld en deelden zij hun ervaringen.
Carlos Dekeyrel van De Veerman hielp de deelnemers in het selecteren van goeie beelden en in de realisatie van de tentoonstelling en het bijhorende foto- en verhalenboek.


Link: E-Qual

10.12.2015
BELvue Bende experimenteert met bezoekers BPS22

BELvue Bende experimenteert met bezoekers BPS22

Omdat de vaste collectie van het BELvue museum op dit moment vernieuwd wordt, verlegde de BELvue Bende zijn activiteiten vorig weekend naar Charleroi.
In de expo Les Mondes Inversés, over hedendaagse kunst en volksculturen, in BPS22 gingen ze op zoek naar welke gedragscodes in een museum heersen en wat daar de grenzen van zijn.

Samen met muzikant Joeri Wens bedachten ze een aantal acties om klank toe te voegen aan beeldende werken en zo hun betekenis bloot te leggen of om het publiek via geluid in interactie te laten gaan met een kunstwerk.

De aanwezige bezoekers reageerden enthousiast op de klankinterventies, wat de bende sterkt in hun overtuiging dat musea niet alleen een plek zijn voor contemplatie, maar ook voor actie.


Link: BPS22

12.11.2015
Speelvogels opent zijn deuren

Speelvogels opent zijn deuren

De Veerman ontwikkelde samen met CC Sint-Niklaas het concept voor de expo Speelvogels. Daardoor is de tentoonstelling niet enkel een kijk-, maar ook een doe- en denkervaring geworden.
 


05.11.2015
De Veerman bibliotheek nr. 8: 'Duurzaamheid en kunst'

De Veerman bibliotheek nr. 8: 'Duurzaamheid en kunst'

Het boek 'Duurzaamheid en Kunst. Lessen voor de basisschool' vertelt leerkrachten hoe ze lessen kunnen maken over duurzaamheid en kunst. Het bevat een methode om zelf lessen te maken over cultuur, kunstenaars, kunstwerken en duurzame ontwikkeling en 19 voorbeeldlessen van leerkrachten.


04.11.2015
BELvue Bende sluit museum

BELvue Bende sluit museum

BELvue museum sluit zondag 8 november zijn permanente tentoonstelling. Voor de gelegenheid bedachten de BELvue Bende en het museum samen een heus feestweekend!
Op het programma: een workshop songwriting met Adil en A.K.A., feestelijke fanfare, verhuisact en ontmoeting met de BELvue Bende, akoestische concerten in de zalen van de tentoonstelling ...

 


04.11.2015
Prokofiev, enfant terrible

Prokofiev, enfant terrible

15 leerlingen Woordkunst-Drama van Pius X gingen van 16 tot 20 november 2015 in de muziek van de vijfde symfonie van Prokofiev op zoek naar de persoonlijkheid van de componist.
Samen met kunstenaars Griet Herssens (beeld) en Inge Van Den Kroonenberg (klank) gaven ze hun bevindingen en interpretaties vorm in klank- en beeldinstallaties.
Te zien op 15 en 16 januari 2016 in de Blauwe Foyer van deSingel.


20.10.2015
Kunstendag voor Kinderen bij De Veerman

Kunstendag voor Kinderen bij De Veerman

Kinderen tussen 6 en 12 jaar van harte welkom op zondag 15/11 bij De Veerman voor de Kunstendag voor Kinderen, met workshops zeefdrukken, derwisj draaien, Rowerowa Orkiestra en filmvertoningen De Overwinning en Bangelijke verhalen.

 

Workshop Zeefdrukken

Heerlijk zo'n croissant met dropsleutels en champignons. Of toch liever met een banaan erbij? Je krijgt een leeg bord op een papier en je mag niet naar huis voor het helemaal volgedrukt is!

door : Gezeever
voor : 6 - 10 jarigen
De workshops zeefdrukken zijn helemaal volzet. Je kan helaas niet meer inschrijven.
 

Workshop Derwisj draaien

Osman Catik leert je de kneepjes van het sprookjesachtige draaien rond je egen as dat mensen in wonderbaarlijke staten brengt. Bovendien vertelt hij prachtige verhalen over waar deze sufi-dans vandaan komt en wat hij betekent. Met Barbara en Stefanie Claes ga je met stoffen en scharen aan de slag om een prachtig kostuum te maken dat bij de derwishdans hoort.

door : Osman Catik, Barabara en Stefanie Claes
voor : 10 - 12 jarigen
van 13.30 tot 16.30 + toonmoment (ouders welkom!)
max. aantal deelnemers : 12
Schrijf je in
 

Workshop Rowerowa Orkiestra

Even een dynamo solderen aan een oud muziekspeelgoedje en tadaa ... je fiets is omgetoverd tot een nieuw muziekinstrument dat je met je eigen been of armkracht aandrijft. Samen met Marthe Van Dessel zet je de eerste stappen in electronica, mechanica, hacken en solderen. Met de zelfgebouwde muziekinstrumenten maken we samen een geluids-/muziekstuk.

door : Bolwerk (i.s.m. timelab, HSBXL, BUNKIER Sztuki , constant vzw, hackerspace KRAKOW, fietsateljee)
voor : 10 - 12 jarigen
van 13.30 tot 16.30 + toonmoment (ouders welkom!)
max. aantal deelnemers : 12
! breng je eigen fiets (met dynamo) mee !
Schrijf je in

 

Filmvertoningen 'De Overwinning' en 'Bangelijke Verhalen'

'De Overwinning' toont meer dan 100 portretten van de leerlingen van basisschool Villa Stuivenberg op een onbewaakt moment: een schrikreactie die ze zelf veroorzaken.
In 'Bangelijke Verhalen' zie je 4 verschillende verhaallijnen gebaseerd op de vele tekeningen en verhalen van kinderen over schrikken en bang zijn.

door : Ilke De Vries (i.s.m. de leerlingen van basischool Villa Stuivenberg)
voor : alle leeftijden
van 13.30 tot 17.00 - doorlopend

 

Waar : De Veerman, Marialei 25, 2018 Antwerpen
Prijs : dankzij de steun van District Antwerpen zijn alle activiteiten gratis
Oudercrèche : er wordt opvang voorzien voor ouders van deelnemende kinderen


Deze activiteiten vinden plaats in het kader van Kunstendag voor Kinderen

 


12.10.2015
Praktijkdag 'Cultuur in de klas'

Praktijkdag 'Cultuur in de klas'

In opdracht van ENCE CO7 stelde De Veerman het programma samen van een inspirerende dag over cultuureducatie op school. Op 19 oktober verzamelen zo'n 150 leerkrachten en directies van basisscholen uit de Zuidelijke Westhoek in CC Het Perron in Ieper voor een reeks workshops in verschillende kunstdisciplines en lezingen.


Link: CO7

12.10.2015
Koninklijke uitnodiging

Koninklijke uitnodiging

Het gebeurt ons niet elke dag, post krijgen van de koning.
In de sierlijke envelop een uitnodiging voor de heer Tijl Bossuyt - De Veerman voor het herfstconcert, waar Hunne Majesteiten de Koning en de Koningin bijzondere aandacht wensen te schenken aan personen of initiatieven die bijgedragen hebben aan de culturele ontplooiing in ons land.
Hartelijk dank, Sire.


12.10.2015
RE:THINK | RE:ACT

RE:THINK | RE:ACT

In RE:THINK | RE:ACT filosoferen Brusselse jongeren over de openbare ruimte. Ze bevragen het samenleven in de stad, formuleren er gedachten over, luisteren naar elkaar en naar buurtbewoners en geven hun bedenkingen vorm in beeldende en theatrale acties.
Bekijk het foto-album
 


04.10.2015
Eerste bijeenkomst De Jeugd van Samen-Woordig

Eerste bijeenkomst De Jeugd van Samen-Woordig

De Jeugd van Samen-Woordig is een dialoogproject tussen joodse en moslimjongeren, met de kunsten als drijfveer. Tijdens de eerste bijeenkomst maakten de jongeren kennis met elkaar aan de hand van zelfprotretten en mappings, die daarna versmolten tot 1 groepsportret.


11.09.2015
Workshop 'Op Ware Grootte' op Open Monumentendag

Workshop 'Op Ware Grootte' op Open Monumentendag

Kinderen beleven een ruimte ongetwijfeld anders dan volwassenen. In deze workshop bekijken en ervaren ze naar de Sint-Martinuskerk, bedenken ze wat ze er willen doen en welke plek ze daarvoor nodig hebben. Ze geven hun idee vorm door een bouwwerk te knutselen dat op ware grootte wordt gebouwd. Jonge bouwheren en -dames met creatief talent gezocht!


11.06.2015
Food for thought

Food for thought

Een warme ontmoeting tussen artistieke medewerkers, atelierbewoners, residenten en collega-organisaties uit het GreenTrack netwerk met een heerlijk ontbijt (door Les Odettes) als voorgerecht en vruchtbare gedachtenwissel over toekomst nadien.
 


foto's : Karel De Puysseleir
Met dank aan Puro koffie


05.06.2015
Expo : Berchem Superdivers?

Expo : Berchem Superdivers?

Met een camera in de hand trokken de leerlingen van de Berchemse school Wilfam de buurt in. Ze fotografeerden zichzelf, elkaar, buurtbewoners, hun leefomgeving. In een eerlijke expositie vertellen ze hoe ze superdivers Berchem zien en beleven.

Je kan de werken bewonderen op zaterdag 13 juni vanaf 13 uur in verschillende etalages in de Driekoningen- Statiestraat of inschrijven voor een begeleide wandeling op www.ccberchem.be


27.04.2015
Vorm drukken

Vorm drukken

Twee workshop rond vormen zoeken, tekenen, drukken en mixen met artiest-in-residentie Kristof Van Gestel en Gezeever, open zeefdrukwerkplaats bij De Veerman.

Kristof Van Gestel, onderzoeker in de kunsten aan HoGent en dit jaar in residentie bij De Veerman, en de zeefdrukkers van Gezeever, open zeefdrukwerkplaats bij De Veerman, raakten op een middag in de tuin aan de praat met elkaar. 

Tijdens een zeefdrukworkshop hebben mensen soms moeite om op korte tijd een beeld te maken, vertelden de zeefdrukkers. Kristof heeft een manier ontwikkeld om snel vormen te kunnen creëren. Het leek hen daarom interessant om deze twee te combineren. De uitkomst is gegarandeerd verrassend omdat er niet naar een vooraf bedacht beeld toe wordt gewerkt. Het ontstaat gaandeweg in het proces.


27.04.2015
Kinderen spelen met Binti

Kinderen spelen met Binti

De zes enthousiaste zangeressen van Binti dompelen kinderen uit het eerste leerjaar onder in een avontuurlijk klankbad. Spelenderwijs krijgen ze enkele sleutels aangereikt die de deur openen naar muziek.
Voor deze workshop kreeg Binti deskundig advies en begeleiding van De Veerman.

Als je luistert naar muziek, voel je van alles kriebelen vanbinnen. Misschien doet een liedje je wel denken aan opa's gekke verhalen of springen in hele diepe plassen of dat enge monster in de kast. Soms maakt muziek je droevig, soms maakt ze je blij. Vreemd toch? Hoe komt dat eigenlijk? En is dat bij iedereen hetzelfde? 

In deze muziekworkshop zijn kinderen baas, maar ook hun ouders zijn welkom. Om te luisteren, om te ondersteunen, om mee te doen.  

 

Wanneer: woensdag 13 mei om 15 uur
Voor: 6 - 8 jaar
Waar: Handelsbeurs Concertzaal, Kouter 29, 9000 Gent
Prijs: 5 euro
Info en inschrijven: www.handelsbeurs.be

 


24.04.2015
Berchem superdivers?

Berchem superdivers?

"Wat vinden jongeren eigenlijk van de diversiteit in hun buurt?", vroeg Cultuurcentrum Berchem zich af.
De Veerman schakelde fotografe Monica Monté en theatermaakster Nyira Hens in om met een groep 16 tot 18-jarigen van de Sint-Willebrordschool uit de buurt op die vraag te antwoorden.


10.03.2015
Zomeracademie 2015

Zomeracademie 2015

De Zomeracademie is een artistieke oase waarin tijd en ruimte is om te experimenteren, te creeëren en uit te wisselen.
Als deelnemer werk je 7 dagen binnen een discipline aan je eigen artistieke zoektocht onder begeleiding van een professionele coach. Die coach biedt nieuwe perspectieven om je artistiek denken te verbreden, hij/zij zoekt mee en bevraagt, maar reikt geen kant-en-klare oplossingen aan.
Doordat verschillende workshops tegelijkertijd geprogrammeerd zijn, ontstaat een stimulerend omgeving en is een wisselwerking tussen verschillende disciplines mogelijk.


04.03.2015
Expo Rayok in deSingel

Expo Rayok in deSingel

Vrijdag 13 maart krijgt u een laatste kans om de resultaten van het project Rayok te bewonderen in deSingel.
Jongeren maakten in het project beeld- en klankinstallaties met het symfonisch werk van Dimitri Sjostakovitsj als inspiratiebron.

deFilharmonie voert die avond Sjostakovtisj' bekende Symfonie nr. 7 in C, opus 60, 'Leningrad' uit, onder leiding van Jaap van Zweden.
 


04.03.2015
Jongeren kraken BELvue museum tijdens Museum Night Fever

Jongeren kraken BELvue museum tijdens Museum Night Fever

In de nacht van 7 maart kraakten de jongeren van de BELvue bende het Museum voor Belgische Geschiedenis.

Met verschillende acties lieten ze tijdens Museum Night Fever honderden bezoekers mee nadenken over hun ideale museum en over welke objecten zij zouden toevoegen aan de collectie.


 

 


02.03.2015
Schatten van Vlieg op Batibouw

Schatten van Vlieg op Batibouw

Minister Sven Gatz opende zaterdag de expo van Schatten van Vlieg op Batibouw. Voor de expo werden 5 droomplekken van kinderen -die vorige zomer gebouwd werden met een ontwerpkit van De Veerman- door studenten architectuur levensgroot uitgewerkt.

Nog tot 8 maart te bewonderen in de Astridhal op Batibouw.
 

Op Batibouw kan je dit jaar wonderlijke droomplekken van kinderen bezichtigen. Het gaat om een expo van Schatten van Vlieg, het familieproject van CultuurNet Vlaanderen dat vorige zomer i.s.m. De Veerman werd uitgewerkt. 

De expo op Batibouw is het sluitstuk van een actie die kinderen uitnodigde om stil te staan bij hun leefomgeving en plekken waar ze zich goed voelen. In de zomer van vorig jaar gaven we de honderden kinderen de opdracht om een maquette te maken van hun echte droomplek. Een jury selecteerde vijf buitengewone maquettes waarvan studenten architectuur echte, leefbare ruimtes maakten.

Sven Gatz, Vlaams minister van Cultuur, was onder de indruk bij de opening van de tentoonstelling. “Als kind heb ik ook droomplekken gehad en ik heb nog steeds een droomplek, misschien wel meerdere. Droomplekken zijn belangrijk in de mensenleven. Het zijn de pleisterplaatsen waar je je goed voelt."


18.02.2015
Dagen Zonder Vlees

Dagen Zonder Vlees

De Veerman en de bewoners van Atelier 4711 doen mee aan Dagen Zonder Vlees.
In 14 dagen spaarden we het equivalent van een ritje heen en terug naar het Poolse Wroclaw uit!


02.02.2015
BELvue bende ontwerpt droommuseum

BELvue bende ontwerpt droommuseum

Dit weekend bokste de BELvuebende een museumzaal in elkaar!
Het onderwerp : 'levenschouwelijke breuklijnen in België’.
De uitdaging bestond erin dit onderwerp aantrekkelijk te maken voor jongeren die het BELvue bezoeken.
Zowel conceptueel als inhoudelijk deed de 18-koppige bende voorstellen aan scenografen en directie.
Meer nog, ze bouwden op ware grootte een maquette van hun voorstellen.
C'était géniale!


14.01.2015
Workshop Kostuumcreaturen op Jeugdfilmfestival

Workshop Kostuumcreaturen op Jeugdfilmfestival

Een workshop kostuums maken met donkere en waanzinnige creaturen, weelderige en sierlijke vormen voor kinderen van 8 tot 10 jaar. We inspireren ons op oude griezelfilms in zwart-wit, en wekken zelfbedachte personages tot leven in kostuum.
Kom meedoen in Antwerpen of Brugge en ga naar huis met je eigen kostuum!

Antwerpen
Ma 16 Feb 10:00 - 17:00 — HETSTEEN
8-10 JAAR
Tickets

Brugge
Vr 20 Feb 10:00 - 17:00 — Cinema Liberty
8-10 JAAR
Tickets


11.12.2014
BELvue bende over museumcommunicatie

BELvue bende over museumcommunicatie

De BELvue bende buigt zich over het communicatieplan van het BELvue museum.

Daar waar het museum ervoor kiest om vooral op traditionele papieren communicatie in te zetten, vinden jongeren dat het nieuwe BELvue resultuut zijn pijlen moeten zichten op sociale media. Tijdens Museum Night Fever zal de jongerenbende een experiment opzetten om een online buzz over de activiteiten in het museum te creeëren.


08.11.2014
BELvue bende ontwerpt 'jongerentest'

BELvue bende ontwerpt 'jongerentest'

De BELvue jongerenbende ontwerpt een test om het jongerengehalte van musea onder de loep te nemen.
Ze bedenken criteria op het gebied van communicatie, presentatie (scenografie en interactiviteit), praktische aspecten (locatie, openingsuren, prijs), thema's (in welke mate wordt de link met vandaag gemaakt), infrastructuur en activiteiten en evenementen.

Ze proberen hun zelf gemaakte test ook uit in een aantal Brusselse musea. Ook voor de selectie van die musea bepalen ze criteria: op basis waarvan kiezen we als jongeren om bepaalde musea te bezoeken.


03.11.2014
Rayok

Rayok

In het project Rayok maken jongeren beeld- en klankinstallaties met als inspiratiebron het symfonisch werk van Dimitri Sjostakovitsj rond en tijdens WOII.
De resultaten van het project zijn te bekijken op 28 november 2014 en 13 maart 2015 in deSingel.


03.11.2014
't Fabriek

't Fabriek

Op vraag van de jeugddienst werkt De Veerman met 3 klassen in 2 verschillende scholen in Borgerhout aan een voortraject voor de Kunstendag voor Kinderen rond het thema 't fabriek.

Onder begeleiding van beeldend kunstenaar Griet Herssens maken de kinderen installaties  met als thema ‘t fabriek. Ze doen dit met recyclagemateriaal en laten zich ook inspireren door het werk van Tinka Pittoors.
Er wordt gespeeld met het idee ‘in de fabriek gemaakte natuur versus cultuur' en de kinderen bouwen vormen en constructies van fabriek/fabrieksterreinen, machines en mechanica en mechanische lichamen.

De werken worden geëxposeerd op zondag 16 november in ‘t Werkhuys, Zegelstraat 13, 2140 Borgerhout.
 


foto's : Karel De Puysseleir


28.10.2014
BELvue bende maakt video over sociale bewegingen

BELvue bende maakt video over sociale bewegingen

Een van de zalen in het nieuwe BELvue museum wordt gewijd aan sociale bewegingen.

De jongerenbende stelt zichzelf de vraag welke affiniteit ze zelf hebben met bestaande sociale bewegingen en welke er volgens hen opgericht zouden moeten worden onder invloed van de huidige maatschappelijke evoluties.
Samen met filmmaker Dries Engels denken ze na over een multimediale installatie rond het thema.

De bende trekt de straten van Brussel in om mensen te interviewen over sociale bewegingen en zo te laten zien hoe de zij ‚hedendaagse sociale bewegingen’ in beeld zouden brengen. Ze willen laten zien dat ze geen voorstanders zijn van ‚talking heads’ die het thema introduceren via een video. Ze houden van kort en krachtig, humoristisch, met beelden van die sociale bewegingen zelf ook.
De compilatie van de videobeelden die ze zelf maakten, laat hun stijl zien.
 

 


01.10.2014
foto's Kunstendag voor Kinderen

foto's Kunstendag voor Kinderen

Op zondag 16 november, tijdens de Kunstendag voor Kinderen, kwamen bijna 100 kinderen en hun ouders bij De Veerman genieten van een papiertheatervoorstelling, een zeefdrukatlier, een Afrikaans sprookje en een workshop abstracte kostuums maken.
 

Op het programma tijdens de Kunstendag voor Kinderen bij De Veerman:
BOOM TOUDOU - theatervoorstelling Nyira Hens
BRUNO / STILL - theatervoorstelling Griet Herssens
HEB JIJ KAAS GEGETEN VAN ZEEFDRUK? - workshop Gezeever
VORMFRAKKEN - workshop Kristof Van Gestel

 

 

Foto's: Karel De Puysseleir
Dankzij de steun van het District Antwerpen waren alle activiteiten gratis
Meer info : griet.pauwels@veerman.be


22.09.2014
HART boven HARD

HART boven HARD

Vandaag, 22 september 2014, de dag waarop de nieuwe Vlaamse Regering haar Septemberverklaring uitspreekt, gaat HART BOVEN HARD met een alternatieve Septemberverklaring van start als brede maatschappelijke beweging van mensen en organisaties die hopen op méér dan louter vijf jaar besparingspolitiek. Mensen uit cultuur, welzijn, jeugdwerk, onderwijs, socio-culturele verenigingen, vakbonden, noem maar op: samen gaan we ‘hart boven hard’. Omdat er iets op til is. Voor meer mensen dan ooit.


18.09.2014
Open Ateliers

Open Ateliers

Op 20, 21, 27 en 28 september stellen een 40-tal kunstenaars in Antwerpen hun deuren open voor het grote publiek.
Bij De Veerman kan je kennis maken met de gloednieuwe open zeefdrukwerkplaats Gezeever en met het werk van beeldend kunstenaar Bob Takes en kostuumontwerpster Anita Evenepoel.
Open Ateliers is een ideale gelegenheid om kennis te maken met de interne keuken van de kunstenaars.


18.09.2014
Zeefdrukwerkplaats Gezeever opent zijn deuren

Zeefdrukwerkplaats Gezeever opent zijn deuren

Ben je fan van zeefdruk en wil je je eigen werk creëren in een professionele en inspirerende omgeving? Dat lijkt het erop dat Gezeever, de open zeefdrukwerkplaats bij De Veerman, echt iets voor jou is.
Naast een gedeeld atelier is Gezeever een ontmoetingsplaats. We willen er mensen samenbrengen, de ruimte geven om ideeën en technieken uit te wisselen en nieuwe samenwerkingen doen ontstaan.
 


16.09.2014
BELvue bende geeft feedback op museumparcours

BELvue bende geeft feedback op museumparcours

Pièce Montée, het bureau dat het nieuwe tentoonstellingsparcours voor BELvue museum uittekent, stelt zijn ontwerpen voor aan de jongeren.
Jongeren geven feedback over hun eerste indrukken, wat er volgens hen nog ontbreekt en welke voorstellen ze hebben voor de ontwerpers.


18.08.2014
Foto's Klassiek op het Plein

Foto's Klassiek op het Plein

De eerste concertdag van Klassiek op het Plein zit er op. Op de klassiek-muziekmarathon konden vele luisteraars gratis genieten van dertien zeer diverse concerten in de Sint-Norbetuskerk op de Dageraadplaats.
Zondag 24 augustus treden opnieuw een schare amateurs en professionele muzikanten aan. Bij mooi weer staat het podium op de Dageraadplaats. Bij regenweer schuilen ze opnieuw in de kerk.


08.07.2014
Workshops De Schatten van Vlieg gestart

Workshops De Schatten van Vlieg gestart

Gisteren ging de eerste workshop in het kader van De Schatten van Vlieg door in cultuurcentrum Zwanenberg in Heist-op-den-Berg. De deelnemers bouwden samen met workshopbegeleider Marie Van Praag wonderlijke droomplekken.


01.07.2014
Residentie Kristof Van Gestel

Residentie Kristof Van Gestel

Voor Kristof Van Gestel is het maken van kunst een methode om de wereld en de verschillende relaties die we er als individu mee aangaan te verkennen en te ‘bewonen’. Dit geldt zowel voor de kunstenaar zelf als voor de toeschouwer. Vanuit die optiek beschrijft hij in zijn doctoraatsonderzoek [2007-2013] zijn kunstpraktijk als een ervarings- en reflectiemodel dat kan helpen bij het vorm- en betekenisgeven van het leven zelf [2013, Mooi is nuttig.De kunstpraktijk als ervarings- en reflectiemodel, Gent: Aramer]. Van Gestel is in zijn residentie bij De Veerman in de eerste plaats op zoek naar een inhoudelijke verdieping van zijn praktijk.


07.06.2014
BELvue bende maakt tijdskabinetten

BELvue bende maakt tijdskabinetten

In deze sessie geven jongeren hun eigen beeld aan verschillende periodes in de geschiedenis.

De gangen van het BELvue museum vormen een chronologisch overzicht van de Belgische geschiedenis door een tijdslijn met kernmomenten. Daarnaast worden hoofdzakelijk objecten gepresenteerd die de materiële herinnering van België illustreren. Vooral gebruiksvoorwerpen met de nadruk op de voortrekkersrol die België speelde (designstukken, mode, industriële objecten, souvenirs van gebeurtenissen, striptekeningen, memorabilia van Belgische vorsten, enz). Ze staan symbool voor een gebeurtenis, een evolutie of een periode. De objecten worden geëxposeerd met uitleg via digitale bijschriften die op kleine beeldschermen kunnen geraadpleegd worden.

Voor verschillende tijdsvakken stellen de jongeren in de eerste plaats een kleurenpalet samen. De jaren '50? Dan denken we vooral aan pastelkleuren. De jaren '60? Veel fel oranje, paars, geel en rood …

De verschillende tijdvakken worden vervolgens in verschillende domeinen ingedeeld: politiek, socio-economisch, kunst, geografie …
Per tijdvak maken de jongeren een poster die de belangrijke gebeurtenissen in de verschillende gebieden weergeeft, rekening houdend met de stijl (kleur, vorm, typografie) van die tijd.

De posters worden aangevuld met objecten en bronnen die over het tijdsvak vertellen, om zo een 'universum' te creëren.


27.05.2014
Vorming 'expressievermogen bij kinderen met autisme'

Vorming 'expressievermogen bij kinderen met autisme'

Van september tot december 2013 organiseerde Sanderijn Helsen, actrice/theatermaakster èn moeder van een zoon met ASS, samen met De Veerman een eerste theaterlabo voor kinderen met autisme.
Op woensdag 24 september willen Sanderijn Helsen en De Veerman de artistiek-pedagogische ervaring van dit theaterlabo met u delen.

Van september tot december 2013 organiseerde Sanderijn Helsen, actrice/theatermaakster èn moeder van een zoon met ASS, samen met De Veerman een eerste theaterlabo voor kinderen met autisme. Dit labo vond plaats op De Leydraad, school voor Bijzonder Onderwijs in Antwerpen.
Doel van het project was om deze kinderen, met uitgesproken tekorten op vlak van communicatie, verbeelding en inlevingsvermogen, via een aangepaste methodiek tot expressie te laten komen.
 
Op deze vorming willen Sanderijn Helsen en De Veerman de artistiek-pedagogische ervaring van dit theaterlabo met u delen.
Het labo zal uitgebreid gedocumenteerd worden en de specifieke methodiek toegelicht. Concrete opdrachten vormen een wezenlijk onderdeel van deze vorming.
 
Wanneer : woensdag 24 september van 13u30 tot 18u00
Waar : De Veerman, Marialei 25, 2018 Antwerpen
Voor: iedereen die geïnteresseerd is in het werken rond creativiteit en expressievermogen van kinderen met ASS
Kostprijs : 20 euro
Info en inschrijven : daan.simons@veerman.be


23.05.2014
Klassiek op het Plein zoekt muzikanten

Klassiek op het Plein zoekt muzikanten

Klassiek op het Plein is een laagdrempelig initiatief rond klassieke muziek. Op zondagen 17 en 24 augustus 2014 geven zowel professionelen als amateurs, zowel kinderen, jongeren als volwassenen, met stem of instrument, solo of in groep, met eigen of bestaande composities, barok of hedendaags, van hier of van elders, ... weer het beste van zichzelf op de Dageraadplaats.

Elke muzikant krijgt max. 30 minuten ‘speeltijd’. Klassiek op het Plein zorgt voor professionele technische ondersteuning, stelt een vleugelpiano ter beschikking en maakt promotie voor de concerten.

Zin om mee te spelen? Schrijf je nu in!

 


30.04.2014
Made in Berchem

Made in Berchem

Er beweegt iets in Berchem! In het straatbeeld duiken steeds meer artistieke en creatieve plekken op: kleine grafische bureaus, verborgen galerijtjes, dansstudio’s…
Made in Berchem zet op 18 mei deze creatieve plekken letterlijk op de kaart. De Veerman is natuurlijk ook van de partij!

Bij De Veerman kan je tussen 13 uur en 18 uur terecht voor
- 'Droomplekken' : een beeldend atelier rond architectuur voor kinderen en hun ouders
- Atelier 4711 : open ateliers van Elias Verboven (grafische vormgeving) en Ellen Pollard (animatiefilm), een modulaire tentoonstellingswand met werk van Jozefien Van Beek (journalistiek), Ward Heirwegh (grafische vormgeving), Nik Naudts (architectuur) en Marie Sledsens (grafische vormgeving), vertoning van 2 sociaal bewogen kortfilms van Maryam Kamal Hedayat.
- Kamil : een fris getapt en zéér lokaal gebrouwen biertje in de tuin

Van 13 uur tot 14 uur staat Pablo de Kever voor de deur. Kinderen krijgen er van fotografe Evy Raes een opdracht om De Veerman door het oog van de lens te ontdekken.

Artist-in-residence Katrien Oosterlinck maakt ondertussen de buurt onveilig met haar Parcours Tapisplein. Families, bezoekers en groepen kunnen heel de middag op 5 verschillende plekken in Berchem deelnemen aan deze performatieve fit-o-meter.


30.04.2014
BELvue bende in de startblokken

BELvue bende in de startblokken

In april kwam de groep bijeen voor een eerste inleidende sessie over wat een museum is, welke de doelstellingen zijn, welke verschillende soorten collecties en tentoonstellingsconcepten er bestaan ...

'Maak een museum van jezelf' was daarbij de eerste opdracht. Alles wat in broekzakken en handtassen stak, aangevuld met ter plaatse gemaakte tekeningen of teksten, kon dienen om jezelf voor te stellen aan de rest van de groep.

Daarna maakten de jongeren in verschillende groepjes een mini-tentoonstelling rond 'opgezette dieren', 'audiovisueel materiaal' of 'roddelblaadjes over het koningshuis'. Daarbij kwamen vanzelf issues als presentatie van een collectie in de ruimte, omgaan met wetenschappelijk en niet-wetenschappelijke informatie, de verschillende functies binnen het museum (educatie, bookshop ...) aan bod.


30.04.2014
BORGER bij De Veerman

BORGER bij De Veerman

BORGER organiseert op 2 mei voor de 3de keer een nocturne in verschillende galerijen in Borgerhout, Berchem en Antwerpen Noord.

Bij De Veerman wordt een van de ateliers omgevormd tot pop-up galerij, onder leiding van Charlotte Van Buylare.
In 'I invented romance where there wasn't any' is vrijdag 2/5 vanaf 18 uur werk te zien Kristien Dirckx, Fia Cielen en Koen De Decker. De expo loopt tot en met zondag 4 mei.


Link: Borger #3

30.04.2014
Ik kies voor kunst

Ik kies voor kunst

Kunst is zoals de frisse lucht en het water uit de kraan.
We genieten er iedere dag van zonder dat we het goed beseffen. Boeken in de bibliotheek, standbeelden in het straatbeeld, de strip die je leest in bed of de film in de bioscoop:  ze  bestaan slechts omdat mensen kiezen voor kunst.

Daarom roepen we jullie massaal op om te kiezen voor kunst.
Want kunst is overal. Voor iedereen.


12.03.2014
Tango

Tango

De Roma en deFilharmonie organiseren jaarlijks muziekfeest 2140 in Borgerhout. Tijdens de Argentijnse slotavond op 30 maart werden foto's van leerlingen van het Onze-Lieve-Vrouwecollege uit Antwerpe getoond. Samen met fotograaf Senne Van Loock van De Veerman, brachten zij op een persoonlijke manier elementen uit de tango-wereld in beeld.


07.02.2014
Satie & Cie repetities 1

Satie & Cie repetities 1

De 14 jongeren die een performance maken rond de muziek van Satie en zijn tijdsgenoten verzamelen bewegingsmateriaal. Een van de opdrachten daartoe op de repetitie vorige zaterdag : kies een krantenfoto waarop een groep afgebeeld wordt die een (niet geposeerde) interessante opstelling maakt.
Vertrek vanuit deze opstelling en zet het beeld langzaam in beweging ...


04.02.2014
Breaking Borders Building Bridges

Breaking Borders Building Bridges

Het europese Leonardo Da Vinci-project Empowering The Future loopt op zijn einde. De Veerman ontwikkelde samen met partners uit Antwerpen, Berlijn, Barcelona en Amsterdam een leerplatform rond empowerment van jongeren door kunst en media.

Meer weten? Kom op 11/2 naar De Studio in Antwerpen! Schrijf je hier in.


01.02.2014
Worktable

Worktable

Kunstenfestivaldesarts, De Veerman en Vier Windenschool uit Molenbeek starten deze week met een coachingstraject voor leerkrachten rond de voorstelling Worktable van Kate Mcintosh.
De leerkrachten beleven zelf hoe je in verschillende discplines (drama, kostuumontwerp, muziek) kan werken rond elementen van een voorstelling en worden gecoacht in hoe ze zelf activiteiten kunnen opzetten voor hun leerlingen.


14.01.2014
Acteren kan ook met een looprek

Acteren kan ook met een looprek

‘Wortel van Glas’ werd ruim 10 jaar geleden geschreven door Josse De Pauw in opdracht van HETPALEIS. De Pauws tekst draait rond kwetsbaarheid en fragiliteit. Oorspronkelijk acteur Stefan Perceval coachte de jonge Brent Vandecraen voor de herneming van het stuk.


07.12.2013
Atelierruimtes te huur

Atelierruimtes te huur

In Atelier 4711 -werkplaats voor kunst en educatie- zijn atelierruimtes en/of kantoorruimtes voor kunstenaars en artistieke organisaties te huur die meerwaarde zien in het delen van expertise, knowhow en ideeën.

 

Atelier 4711 is een werkplaats voor kunst en educatie. Het is een ruimte voor creatie en experimenten in hoe diverse doelgroepen in contact brengen met de kunstenpraktijk vandaag.

Waar : Marialei 29-31, 2018 Antwerpen (vlak bij het militair hospitaal, 10 minuten wandelen van Berchem Station)

Prijs : tussen €200 en €375, afhankelijk van de oppervlakte (zie onder)
Bovenop de huurprijs wordt een forfetaire kost van €25 voor nutsvoorzieningen gerekend, met een jaarlijks afrekening. Elke ruimte is voorzien van centrale verwarming en internetverbinding.

Info en contact : daan.simons@veerman.be


Nog te huur :

gelijkvloers
6 m x 2 m
€100/maand

 

1ste verdieping
4 x 4,5 m (zonder meubilair)
€200/maand

 


07.12.2013
Nieuwe website, logo en slogan

Nieuwe website, logo en slogan

Onze naam hebben we behouden, maar verder is er veel veranderd bij De Veerman het voorbije jaar. We vonden het tijd om ook onze website, logo en slogan aan te passen aan deze nieuwe tijden.
Laat ons weten wat je er van denkt!


Link: Facebook

05.12.2013
Shoot

Shoot

Shoot! is een uniek voortraject met fotografie waarin jongeren 3de graad middelbaar voorbereid werden op het vredesconcert in AMUZ op 12 november 2013. Op het programma stond de voorstelling ‘Iemands lief’ van Bart Moeyaert en il Gardellino.
De jury (Bart Moeyaert, AMUZ, Vredescentrum, De Veerman en Monica Monté) selecteerden 12 beelden die tijdens het Vredesconcert werden tentoongesteld in AMUZ.


28.11.2013
De Veerman + Katrien Oosterlinck

De Veerman + Katrien Oosterlinck

De Veermannen en enkele artistieke medewerkers ging op 28/11 aan het werk met artist-in-residence Katrien Oosterlinck. In de workshop 'sociale vertaal-tools tussen lichaamservaring en beeldverwerking' lieten we ons inspireren door haar (manier van) werk(en).

De voormiddag werd ingevuld met een bestaande workshops van Katrien : 'massage/collage' en 'sociale sculpturen'. De namiddag werd speciaal voor deze sessie ontworpen : 'exploratie rond WERKPLEK-constructie en comfort zone'.
Er werden analoge en digitale vertaal-tools om lichaamservaring en ruimtebeleving beeldend te verwerken. Met stickers en tape maakten we een mapping van de effecten van een aanraak-choreografie. Met de camera legden we lichaamscomposities op kantoor vast. Via gamecercises en installaties dachten we na over atelier-definitie en werkplek-noden.

Foto's van de workshop


17.11.2013
Katrien Oosterlinck op Kunstendag voor Kinderen in Bozar

Katrien Oosterlinck op Kunstendag voor Kinderen in Bozar

Artist-in-residence Katrien Oosterlinck was zondag 17/11 te vinden in Bozar voor de Kunstendag voor Kinderen.
In 'Passage du miroir' zet ze, samen met Jordi Ferreiro en Marthe Van Dessel, 5 familieactiviteiten op bij de Europalia-tentoonstelling 'India belichaamd'.

Een rituele overgang met interactieve spelsituaties die je in contact brengen met je eigen lichaam en je relatie tot anderen. Ik spiegel, jij spiegelt, wij spiegelen om naar binnen te kijken, boodschappen door te geven en te ontvangen. Door je eigen en gezamenlijke lichaamsenergie te ervaren ontstaan er lichaamsculpturen: goden, mandala's, medische kaarten, oud indische symbolen en straatbeelden.

Beleef een moment met jezelf en je familie, meditatief en creatief in hogere en innerlijke sferen.