Credits


Coördinatie
Daan Simons

Artistiek Medewerkers
Paulo Guerreiro (dans, performance)
Enrica Camporesi (performance)
Gideon Hacker (drama)
Lauranne Winant (drama)
An Vandevelde (drama)

Partners
Kunstenfestivaldesarts

The Class


Twee middelbare scholen uit Brussel gaan een duurzame samenwerking aan met elkaar. Van mei 2017 tot mei 2019 maken studenten, die momenteel in het vijfde middelbaar zitten, kennis met elkaar en leren ze de hedendaagse podiumkunsten beter kennen.  The Class geeft hen een kans om samen, op andere manieren te kijken en een gaandeweg een taal te ontwikkelen om te praten over hedendaagse kunst.


The Class is de naam voor een meerjarige scholentraject (2017 - 2019) dat Kunstenfestivaldesarts en De Veerman samen opzetten met Institut Dominique Pire en Atheneum GO! for Business. In deze duurzame samenwerking nemen we leerlingen stapsgewijs mee in een traject om hedendaagse podiumkunsten op verschillende wijzen te leren kennen. De samenwerking is elk jaar anders en wordt elk jaar intenser.

In 2017 ging het project van start met leerlingen van beide scholen die samen naar de voorstelling Arde brillante en los bosques de la noche van de Argentijnse Mariano Pensotti / Grupo Marea gingen. Naast de voorstelling zelf, waarop ze in tweetalige workshops op voorbereid werden, reflecteerden zij over hoe de Russische revolutie er vandaag zou kunnen uitzien.

 

In 2018, het tweede jaar van het project, wonen ze samen drie voorstellingen bij van het Kunstenfestivaldesarts: La Reprise - Histoire(s) du théâtre (I) van Milo Rau, Your Word in my Mouth van Anna Rispoli en INOAH van Bruno Beltrão. Drie voorstellingen, drie disciplines en drie verschillende makers. Tijdens de tweetalige workshops focussen ze op wat het betekent om een actieve toeschouwer te zijn. Deze werksessies zijn soms eerder voorbereidend, andere keren zijn ze eerder reflecterend op wat ze gezien en ervaren hebben.

In 2019, het derde en laatste jaar van het project, evolueert het naar een intensieve samenwerking en cocreatief proces met de in Brussel gevestigde kunstenaar Anna Rispoli, die wordt bijgestaan door Paulo Guerreiro & Enrica Camporesi van De Veerman.


 

 Bekijk ook

Young Art Reporters

Young Art Reporters

#YAR is een open uitnodiging voor jongeren om het kunstenfestivaldesarts te beschouwen als hun speelterrein. Ze leren het festival van binnenuit kennen en reageren erop via het medium van hùn keuze.

#YAR est une invitation ouverte à un groupe de jeunes de voir le festival comme leur terrain de jeu. L’idée est de réagir au programme à travers le médium de leur choix.

Worktable

Worktable

Kunstenfestivaldesarts en De Vier Windenschool in Molenbeek vinden het belangrijk om duurzame relaties aan te gaan binnen de stad. Sinds 2011 grijpen ze het jaarlijks het programma van Kunstenfestivaldesarts aan om dichter naar elkaar toe te groeien. Zo maakten de kinderen van de 6de klas in 2013 samen met theatermaakster Inne Goris zelf de voorstelling 'Ergens hier', die in premiere ging op het festival.

RE:RITE OF PASSAGE

RE:RITE OF PASSAGE

Met RE:RITE of PASSAGE focussen De Veerman en het Kaaitheater op het proces van ‘ergens aan te komen’. Doorheen een artistiek traject verkennen Brusselse jongeren de betekenis en de kracht van rituelen om er zelf nieuwe te ontwerpen rond verwelkomen en aankomen. Op een positieve manier markeren ze hiermee deze overgang, deze verandering.