Nieuwsbrief


Kalender


17.05 - 17.05.2019 | 17:00 - 19:00
De Wondere Pluim Tongeren - Slotfeest

Veertien basisscholen met meer dan duizend Tongerse leerlingen nemen deel aan het project rond schrijfplezier en leesbevordering en dit rond het thema KantelMoMeNT. De Jonge schrijvers en hun ouders genieten tijdens het slotevent van muzikale interventies en voorleessessies uit het versgeperste Wondere Pluimboek van MoMeNT 2019. Hierin zijn de mooiste en meest spannende verhalen van de tweede Tongerse editie verzameld. Het literaire kinderfeest wordt afgesloten met een feestelijk drankje.

Link:
website

Praktische info:

Ben je er graag bij? 

Stuur dan vóór 10 mei even een mailtje naar moment@stadtongeren.be


18.05 - 25.05.2019 | 14:00 - 18:00
Close Encounters (The Class/Anna Rispoli)


Het driejarige traject The Class, in samenwerking met Kunstenfestivaldesarts loopt op zijn einde. De resultaten van het cocreatieve traject van het laatste jaar, met Anna Rispoli, kreeg de naam Close Encounters.

Op 18 en 25 mei heb je de kans om, in een-op-eenontmoetingen in De Munt, meer te weten te komen over waar het al zo al over gegaan is. 

Er is eveneens een film te zien van de Italiaanse filmmaker Luca Mattei, die filmde tijdens de verschillende werkmomenten doorheen het laatste jaar van dit traject. 

 

Link:
Tickets & info

Praktische info:

Boek snel je ticket, beperkt aantal plaatsen. 

Reserveer je tijdslot via bespreekbureau van Kunstenfestivaldesarts

Duur performance ± 30 min 

 


18.05 - 18.05.2019 | 10:00 - 11:30
Maak De Stad - Lezing #7: Lerende labo's voor de stad van morgen!

Sam Thorne (Nothingham Contemporary) & Wouter Vanstiphout (The Independent School for the City en Crimson Historians and Urbanists)

Hoe kunnen we ons over disciplines heen organiseren om op andere manieren te leren over de stad van de toekomst? Hoe kunnen kunstenaars, architecten, researchers, activisten en designers samen alternatieve leeromgevingen creëren en zo nieuwe relaties aangaan met hun stad, hun omgeving en hun communities?

Sam Thorne, directeur van het centrum voor hedendaagse kunst Nottingham Contemporary, geeft een inkijk in zijn onderzoek naar zelfgeorganiseerde kunstscholen en artist-run leerplatformen wereldwijd, gebaseerd op zijn boek ‘School: A Recent History of Self-Organised Art Education’ (2017). Thorne richtte in 2013 mee de ‘Open School East’ op (eerst in London gevestigd, nu in Margate), een ruimte voor artistiek en collaboratief leren die gratis toegankelijk en inclusief is en waar een veelheid aan stemmen samenkomen.

Architectuurhistoricus Wouter Vanstiphout presenteert ‘The Independent School for the City’ (Rotterdam), een postgraduaat opleiding voor studenten van over heel de wereld met een achtergrond in onder andere design, planning, sociologie en architectuur. De school is een initiatief van Crimson Historians and Urbanists en ZUS (Zones Urbaines Sensibles) en combineert een kritische, activistische kijk op de stad met een streven naar reële verandering via architectuurprojecten en stadsplanning.

Voertaal van deze lezing is Engels. 
Gratis toegankelijk voor iederen, maar gelieve in te schrijven via eventbrite op facebookevent. 

Link:
Facebook Event

Praktische info:

Deze lezing gaat door tijdens het Antwerp Art Weekend

Gratis, maar gelieve hier in te schrijven! 


19.05 - 19.05.2019 | 18:00 - 19:00
Publieke lancering webzine TRACK

Link:
event facebook

Praktische info:

Gratis event, iedereen welkom! 

Festivalcentrum van Kunstenfestivaldesarts 2019 is in Recyclart.


05.06 - 05.06.2019 | 19:00 - 22:00
Maak De Stad - Lezing #8: Mensgerichte Stadsontwikkeling

De voortdurende veranderingen die steden ondergaan, zijn een unieke aanleiding om het met alle betrokkenen te hebben over de toekomst van die plekken. Maar hoe organiseer je zo'n gesprek? Welke instrumenten kunnen we hiervoor inzetten? Rosario Talevi en Maarten Desmet gaan in dialoog over hoe zij processen en experimenten ontwerpen en implementeren in steden, en wat de randvoorwaarden zijn voor gedragen stadsontwikkeling.

Rosario Talevi is een Berlijnse architecte geïnteresseerd in kritische ruimtelijke praktijken, transformatieve pedagogieën en feministische toekomsten. Ze doceert aan de Universität der Künste in Berlijns en is betrokken bij Making Futures Bauhaus+, een actiegericht onderzoeksproject rond architectuur. Daarnaast werkt ze op regelmatige basis samen met raumlaborberlin .

Maarten Desmet is architect en mede-oprichter van Endeavour, een coöperatie die met innovatie, onderzoek en procesbegeleiding stadsplanning inclusiever maakt en complexe sociaal-ruimtelijke opgaven ontwart door het inzetten van lokale kennis. Endeavour ontwikkelde de voorbije vijf jaar een zestigtal projecten voor steden en gemeenten in België en Nederland. 

Deze lezing gaat door in het Engels en  past in de de Roadtrip Cultuureducatie van Vitamine C / publiq dat ze organiseren samen met 10 sectorpartners.

De formule is eenvoudig: een reeks van negen korte evenementen. We nodigen steeds een spreker uit die ons laat meekijken in zijn werkveld. Met een lezing, debat of tafelgesprek duiken we in de verschillende hoeken van cultuureducatie. Steeds verfrissend en actueel. We voorzien telkens ook een netwerkmoment met een hapje en een drankje.

______________________________________________________________________________________


OVER MAAK DE STAD

De stad wordt niet enkel ‘bedacht’ aan de tekentafel, maar op verschillende manieren ‘gemaakt’, door steeds meer diverse spelers. De lezingenreeks MAAK DE STAD wil innovatieve, soms tegendraadse en kritische initiatieven en professionals in de kijker zetten en een platform geven om in dialoog te gaan. Aan de hand van een aantal centrale thema’s tonen we hoe de klassieke hokjes van vakgebieden uitgedaagd en overschreden worden.

MAAK DE STAD is een samenwerking tussen De Veerman, Endeavour, Kunsthal Extra City, VRP Vlaamse Vereniging voor Ruimte en Planning, re:Kreators, en het Vlaams Architectuurinstituut.

Link:
Facebook Event

Praktische info:

GRATIS, mits inschrijving via deze link.

 


15.06 - 15.06.2019 | 14:00 - 17:00
De Wondere Pluim Antwerpen - Slotfeest

Welkom op het feest van De Wondere Pluim Antwerpen!

Op deze feestelijke dag worden alle schrijvers - groot en klein - uitgenodigd met vrienden en familie om de verhalen die ze zelf schreven te vieren! Avonturen worden voorgelezen, hapjes worden geserveerd, we klinken met een glas, ... En uiteraard worden de Wondere Pluimen uitgedeeld op het grote podium van hetpaleis.

Komt dat zien!

Link:
Facebookevent

Praktische info:

Gratis en iedereen welkom! 


15.07 - 21.07.2019 |
Zomeracademie 2019

Tien ateliers voor makers.
Zeven dagen lang.
In groene omgeving van Dworp, bij Brussel.
Een artistieke werkweek waarin je je laat begeleiden door professionele coaches en inspiratie vindt bij jezelf, de ander, de omgeving.
Maar waarin je vooral zelf handelt.

Voor iedereen vanaf 18 jaar met creatieve energie.
En zeker voor diegene die niet bij het artistiek-creatieve handje wil gehouden worden, maar uitdagingen zoekt om bij te tanken.

Link:
website Zomeracademie 2019