Nesten op het Kiel - Reportage

vimeo

Re-Mastered - Reportage

vimeo


Nieuwsbrief


Atelier 4711


Atelier 4711 is een nestfunctie voor een van de belangrijkste drijfveren van De Veerman: de kunstenaar.
Door kunstenaars werkateliers aan te bieden, permanent of occasioneel, zorgt De Veerman voor een uitwisseling en doorstroming van ervaringen en ideeën naar nieuwe artistieke medewerkers en docenten.
Tevens kunnen deze ateliers fungeren als labo’s waarin gezocht wordt naar combinaties tussen een artistiek product en kunsteducatie.


ResidentiesWaarom en hoe?


art-eco

De kunstenaar meer centraal zetten in de organisatie en hem laten meedenken en meewerken in de projecten: dat was de grote betrachting van De Veerman toen de organisatie in 2013 naar de Marialei verhuisde. Concreet betekende dit het huis openzetten voor meer artistieke versmelting via het verhuren van ateliers én een langetermijnrelatie aangaan met artiesten door hen uit te nodigen een jaar bij ons te werken als artist in residentie. Belangrijke voorwaarde is wel dat het participatieve aspect in het artistieke werk impliciet of expliciet vervat zit.

Sinds de start van dit residentieluik kregen verschillende kunstenaars de kans om te werken, te zoeken, ...  in Atelier 4711. Katrien Oosterlinck, Stefanie Claes, Kristof Van Gestel en Reinout Dewulf gaven het elk op hun eigen manier vorm. Onze huidige residente is Lies Ferny.Lies Ferny


art-eco

­Lies Ferny is artist-in-residence bij De Veerman sinds september 2017.

"Ik wou hier artiest in residentie worden omdat een warm nest voor mij heel belangrijk is. Ik kwam hier regelmatig over de vloer voor verschillende projecten en voelde me heel veilig. En er was ook een oprechte en wederzijdse interesse voor elkaars werk. Ik had een vaag plan: aan de slag gaan met rituelen"
Vaste AteliersAnita Evenepoel


art-eco

Anita Evenepoel is een selfmade-ontwerpster die niet met klassieke stoffen werkt, maar zichzelf en vooral de anderen uitdaagt om te experimenteren met nieuwe, niet voor de hand liggende materialen.

Het is door haar dat De Veerman hier ten volle een plek voor kunstenaars heeft kunnen uitbouwen.

Vincent Company


art-eco

Vincent Van den Bossche is de bezieler van Vincent Company, een alternatief spreidingsbureau voor artiesten. Het bedrijf heeft één groot gezelschap (fABULEUS) en 17 individuele kunstenaars ‘in de portefeuille’ zoals dat heet, waarvoor tournees worden verzorgd met de focus op het verbinden van de juiste partners en speelplekken met het werk van de artiesten. En waarbij ‘verbinden’ staat voor ‘een juiste artistieke afstemming’.

Bob Takes


art-eco

Bob Takes is een beeldend kunstenaar die met staal werkt. Hij waagt zich ook graag aan het regisseren van theaterstukken, tentoonstellings- theater- en motiondesign en nieuwe uitdagingen.

Marieke Dilles


art-eco

Marieke Dilles is een actrice die voor theater, film en televisie werkt. Tijdens draaidagen en repetities zal je haar bij ons niet aantreffen. Wel om te schrijven aan een scenario voor een film of het bewerken van theaterteksten. Daarnaast doet ze ook communicatiewerk. Zo werkte ze onder andere aan de pers- en communicatiestrategie van de campagne Dagen Zonder Vlees.

 

Yvonne Knevels


art-eco

Het werk van Yvonne Knevels situeert zich in het spanningsveld kunst - architectuur - design. Ze doceert ookaan de faculteit architectuur en kunst van de UHasselt.

Jonas De Vos


art-eco

Jonas studeerde voor regisseur/scenarist aan Sint-Lukas Brussel en werkt hier aan zijn filmscenario’s.

Sinds 2015 is hij bewoner van ons Atelier 4711  en deelt zijn ruimte met nog vijf andere mensen, het zogenoemde ‘schrijverskot’.

Anne Van de Star


art-eco

Anne van de Star is vijf jaar geleden afgestudeerd als master in mixed media en is daarna in de elektronische muziek beland. Ze ontwerpt onder meer soundstructuren en soundscapes voor allerlei voorstellingen en is momenteel actief op drie vlakken.

Jozefien Van Beek


art-eco

Jozefien is onze huurster van het eerste uur. Samen met Ward, een grafisch vormgever, zat ze regelmatig in koffiebar Normo te werken tot Ward op een dag vroeg: “Wordt het niet eens tijd om te professionaliseren?” En zo zijn ze samen in Atelier 4711 terechtgekomen, waar ze hun werkplaats delen met nog een vormgever en twee schrijvers.
 

Barbara Serulus


art-eco

Barbara Serulus is journaliste voor De Standaard Magazine en Weekend Knack, waar ze vooral artikels schrijft over eten. Ze is ook nog chefkok in Table Dance in Antwerpen en als ze dan nog haar ei niet kwijt kan, is er het culinaire projectbureau alledagenhonger. Samen met Johanna Goyvaerts en Mayken Craenen vind je op alle dagen honger boeken, kookevents en workshops waarbinnen de dames zich buigen over diverse voedselvraagstukken om zo het brede publiek te laten nadenken over het voedsel op hun bord.

Alexia Leysen


art-eco

Alexia kwam afgelopen zomer aangewaaid in het ‘schrijvershok’. Met de steun van het Vlaams Fonds voor de Letteren schrijft ze er aan KNAUS, een theatervoorstelling die april 2019 in première gaat in de Vooruit (Gent). Tegelijkertijd werkt ze aan THE KNAUSGARD/HASSELBLAD SERIES, een analoge portretreeks die in januari-februari 2019 als foto-expo te ontdekken zal zijn in Galerie Verbeeck-Vandyck (Antwerpen)

Sanne Nuyens


art-eco

Sanne Nuyens is scenarist van fictie- en dramareeksen, maar je kan haar ook creative producer of showrunner noemen. Het komt er op neer dat ze heel veel werk verzet voor een fictiereeks: schrijven, produceren, monteren, eindverantwoordelijke …

Katharina Smets


art-eco

Katharina Smets is een geluidskunstenaar en werkt vooral met verhalen: waargebeurde feiten die ze in een fictie/non-fictie audiodocumentaire verwerkt. Ze werkte voor onder andere Klara, Radio 1, VPRO, BBC en NPR. Ze doceert audiostorytelling aan de afdeling Woord van het Koninklijk Conservatorium in Antwerpen. De laatste jaren verschuift haar werkgebied steeds meer richting theater en live radio-performance.

Daan Nicolay


art-eco

Daan schrijft. Hij huist, samen met nog vijf andere schrijvers, bij ons in wat zij ‘het schrijverskot’ noemen.
Daan schrijft als freelancer voor verschillende magazines (waaronder MO) en werkt daarnaast aan zijn eigen projecten. Zijn interesse gaat vooral naar filosofie en Centraal-Azië.

 

Gezeever


art-eco

Els en Jasper zijn twee grafische vormgevers die enorm gefascineerd zijn door zeefdruk. In 2011 werd deze fascinatie een passie toen ze zich daarin verder verdiepten in een open werkplaats in Rotterdam.

Hester Bolle


art-eco

Hester studeerde viool en muziekeducatie aan het Conservatorium in Antwepen, kunst- en cultuurbemiddeling aan de Karel de Grote Hogeschool en sounddesign aan het KASKA DKO. Zo werd ze een van de freelance kunstenaar-begeleiders bij De Veerman voor de projecten met deFilharmonie (nu het Antwerp Symphony Orchestra) en AMUZ. Nu maakt ze deel uit van het educatief team in De Munt en is ze coach muzische vorming van leerkrachten in het kleuter- en lagereschoolonderwijs.

Klein Verzet


art-eco

Klein Verzet is een alternatief managementbureau dat ondersteuning biedt aan podiumkunstenaars met projectsubsidies of die een beperkte structurele werking hebben. De vier mensen van Klein Verzet bieden zakelijke ondersteuning en begeleiding: financiële vertaling van de artistieke plannen, mee zoeken naar ondersteuning en middelen om deze plannen te realiseren en opvolging & beheer van de centen.

Adriaan de Roover


art-eco

Adriaan de Roover is muziekcomponist en kwam een jaar geleden in Atelier 4711 aangewaaid.
Adriaan maakt vooral elektronische muziek onder de noemer Oaktree waarmee hij enkele cd’s uitbracht. In het verleden trad hij op in een bezetting met harp, piano, drums, zang, viool ... Via Hester Bolle (de violiste) kwam Adriaan terecht bij De Veerman.  

Arlette Van Overvelt


art-eco

Arlette was artistiek leider en regisseur bij luxemburg, het jeugdtheatergezelschap dat met
de vorige subsidiëringsronde gesneuveld is.

Sanderijn Helsen: theaterworkflow


art-eco

Sanderijn is een zeer goede bekende van De Veerman, sterker nog: wij hebben al jarenlang een goede band. Deze actrice heeft al veel van onze projecten ondersteund met haar toneelervaring.

Ward Heirwegh


art-eco

Ward Heirwegh is grafisch ontwerper, lesgever aan Sint Lucas School of Arts en onderzoeker naar alternatieve methodes om informatie te verspreiden. Hiervoor richtte hij een op onderzoek gebaseerd publicatieplatform op met de naam Sleeperhold Publications.

Sinds tien jaar heeft hij een zelfstandige praktijk als grafisch ontwerper en is een van de eerste bewoners van ons Atelier 4711, waar hij een ruimte deelt met vier andere creatieve bewoners.

Katrien Oosterlinck


art-eco

Katrien kwam in 2013 bij De Veerman binnengewaaid als artist-in-residence. Oorspronkelijk voor drie maanden, maar ze is een heel jaar gebleven.

Katrien studeerde Danstheater in Tilburg en Open Atelier (Sint-Lucas) in Antwerpen. Zelf noemt ze zich ‘maker’. Ze creëert zones waar mensen elkaar non- verbaal kunnen ontmoeten via de taal van het lichaam. De beeldende setting, de manier waarop ze de omgeving ontwerpt, ondersteunt de ontmoeting.

Nico Boon


art-eco

Nico Boon (°1978) is schrijver, theatermaker en kritisch denker in zijn eigen en andermans voorstellingen. Maar Nico Boon is vooral theaterauteur pur sang. Hij geniet ervan om met razende vingers op zijn toetsenbord de wereld te beschrijven, om te weten te komen wie we zijn en wie we in de toekomst mogelijkerwijs zouden kunnen worden.