Kalender


09.11 - 09.11.2018, 14.00 - 15.00
,

18.11 - 18.11.2018, 10.00 - 16.30
,

18.11 - 18.09.2018, 10.00 - 16.30
,


Videokanaal

reportage Who is Manfred?

vimeo

reportage Blood on the floor

youtube


Nieuwsbrief


Atelier 4711


Atelier 4711 is een nestfunctie voor een van de belangrijkste drijfveren van De Veerman: de kunstenaar.
Door kunstenaars werkateliers aan te bieden, permanent of occasioneel, zorgt De Veerman voor een uitwisseling en doorstroming van ervaringen en ideeën naar nieuwe artistieke medewerkers en docenten.
Tevens kunnen deze ateliers fungeren als labo’s waarin gezocht wordt naar combinaties tussen een artistiek product en kunsteducatie.


ResidentiesWaarom en hoe?


art-eco

De kunstenaar meer centraal zetten in de organisatie en hem laten meedenken en meewerken in de projecten: dat was de grote betrachting van De Veerman toen de organisatie in 2013 naar de Marialei verhuisde. Concreet betekende dit het huis openzetten voor meer artistieke versmelting via het verhuren van ateliers én een langetermijnrelatie aangaan met artiesten door hen uit te nodigen een jaar bij ons te werken onder de vorm van een artist-in-residence-formule. Belangrijke voorwaarde is wel dat het participatieve aspect in het artistieke werk impliciet of expliciet vervat zit. 

Hoe werkt het? Een artiest dient een kandidatuur in bij De Veerman of De Veerman komt een artiest op het spoor. 
De spelregels? De artiest doet vooral zijn ding, maar is bereid zijn zoekproces te delen en uit te wisselen zodat er een kruisbestuiving ontstaat waar De Veerman voor zijn werk ook uit kan putten. De artiest wordt niet in geld betaald door De Veerman: hij kan rekenen op accommodatie, knowhow en liefde. De termijn van de residentie is bespreekbaar, maar loopt meestal over één jaar. Dan is het tijd om de zoektocht op een andere manier verder te zetten. Maar alle artiesten weten (en velen doen het ook): de deur blijft wijd open. Voor reflecties, mogelijke samenwerkingen en die liefde.

 Lies Ferny


art-eco

­Lies Ferny is artist-in-residence bij De Veerman sinds september 2017.

"Ik wou hier artiest in residentie worden omdat een warm nest voor mij heel belangrijk is. Ik kwam hier regelmatig over de vloer voor verschillende projecten en voelde me heel veilig. En er was ook een oprechte en wederzijdse interesse voor elkaars werk. Ik had een vaag plan: aan de slag gaan met rituelen"Reinout Dewulf


art-eco

Reinout kwam bij ons in residentie nadat hij was afgestudeerd als master autonome
vormgeving aan het KASK (Gent). Hij wil sociale dynamieken creëren en dialoog uitlokken. In
zijn artistieke praktijk staan mensen centraal en maken zij samen het werk.Stefanie Claes


art-eco

Stefanie Claes is theatermaakster maar creeërt ook beeldend werk.
Bij De Veerman neemt ze een jaar de tijd om haar eigen beeldtaal verder te onderzoeken en terwijl ze aan het werk is na te denken over theater.Kristof Van Gestel


art-eco

Voor Kristof Van Gestel is het maken van kunst een methode om de wereld en de verschillende relaties die we er als individu mee aangaan te verkennen en te ‘bewonen’. Dit geldt zowel voor de kunstenaar zelf als voor de toeschouwer. Vanuit die optiek beschrijft hij in zijn doctoraatsonderzoek [2007-2013] zijn kunstpraktijk als een ervarings- en reflectiemodel dat kan helpen bij het vorm- en betekenisgeven van het leven zelf [2013, Mooi is nuttig.De kunstpraktijk als ervarings- en reflectiemodel, Gent: Aramer]. Van Gestel is in zijn residentie bij De Veerman in de eerste plaats op zoek naar een inhoudelijke verdieping van zijn praktijk.Katrien Oosterlnck


art-eco

De projecten van Katrien zijn interactieve performances en workshops voor kinderen, volwassenen en kinderen en hun ouders, waarin lichaamservaringen en beeldend werk met elkaar verbonden worden.
Tijdens haar residentie in Atelier 4711 werkt Katrien oa. aan een boek met instructietekeningen rond massage voor kinderen.
Vaste AteliersJozefien Van Beek


art-eco

Jozefien Van Beek is freelancejournalist voor onder meer De Standaard en HUMO. Ze was oprichter en hoofdredacteur van kunstmagazine Oogst. Meer info op www.oogstmagazine.com

foto: Josefien Tondeleir

Katharina Smets


art-eco

© Olmo Peeters

 

Katharina Smets is een geluidskunstenaar en werkt vooral met verhalen: waargebeurde feiten die ze in een fictie/non-fictie audiodocumentaire verwerkt. Ze werkte voor onder andere Klara, Radio 1, VPRO, BBC en NPR. Ze doceert audiostorytelling aan de afdeling Woord van het Koninklijk Conservatorium in Antwerpen. De laatste jaren verschuift haar werkgebied steeds meer richting theater en live radio-performance.

Daan Nicolay


art-eco

Daan schrijft. Hij huist, samen met nog vijf andere schrijvers, bij ons in wat zij ‘het schrijverskot’ noemen.
Daan schrijft als freelancer voor verschillende magazines (waaronder MO) en werkt daarnaast aan zijn eigen projecten. Zijn interesse gaat vooral naar filosofie en Centraal-Azië.

 

Gezeever


art-eco

Els en Jasper zijn twee grafische vormgevers die enorm gefascineerd zijn door zeefdruk. In 2011 werd deze fascinatie een passie toen ze zich daarin verder verdiepten in een open werkplaats in Rotterdam.

Hester Bolle


art-eco

Hester studeerde viool en muziekeducatie aan het Conservatorium in Antwepen, kunst- en cultuurbemiddeling aan de Karel de Grote Hogeschool en sounddesign aan het KASKA DKO. Zo werd ze een van de freelance kunstenaar-begeleiders bij De Veerman voor de projecten met deFilharmonie (nu het Antwerp Symphony Orchestra) en AMUZ. Nu maakt ze deel uit van het educatief team in De Munt en is ze coach muzische vorming van leerkrachten in het kleuter- en lagereschoolonderwijs.

Klein Verzet


art-eco

Klein Verzet is een alternatief managementbureau dat ondersteuning biedt aan podiumkunstenaars met projectsubsidies of die een beperkte structurele werking hebben. De vier mensen van Klein Verzet bieden zakelijke ondersteuning en begeleiding: financiële vertaling van de artistieke plannen, mee zoeken naar ondersteuning en middelen om deze plannen te realiseren en opvolging & beheer van de centen.

Adriaan de Roover


art-eco

Adriaan de Roover is muziekcomponist en kwam een jaar geleden in Atelier 4711 aangewaaid.
Adriaan maakt vooral elektronische muziek onder de noemer Oaktree waarmee hij enkele cd’s uitbracht. In het verleden trad hij op in een bezetting met harp, piano, drums, zang, viool ... Via Hester Bolle (de violiste) kwam Adriaan terecht bij De Veerman.  

Jeroen Broeckx


art-eco

Jeroen volgde documentaire aan het RITCS en is sinds 2013 actief als audiovisuele duizendpoot. Tomorrowland, Toerisme Vlaanderen, Broederlijk Delen … ze kénnen Jeroen. In zijn werk gaat het bijna altijd over mensen en wat hen beweegt en zoekt hij naar schoonheid in het alledaagse.

Arlette Van Overvelt


art-eco

Arlette was artistiek leider en regisseur bij luxemburg, het jeugdtheatergezelschap dat met
de vorige subsidiëringsronde gesneuveld is.

Lion Beach: eigenzinnig in 3D


art-eco

Deze visuele boysband (Didi Gonzalez, H. Vanderkamp en Kilian Mooder) prefereerde in oktober 2015 ‘onze’ 4711 boven de hype van de start-upruimtes.

Sanderijn Helsen: theaterworkflow


art-eco

Sanderijn is een zeer goede bekende van de Veerman, sterker nog: wij hebben al jarenlang een goede band. Deze actrice heeft al veel van onze projecten ondersteund met haar toneelervaring.

Katrien Oosterlinck


art-eco

Katrien kwam in 2013 bij De Veerman binnengewaaid als artist-in-residence. Oorspronkelijk voor drie maanden, maar ze is een heel jaar gebleven.

Katrien studeerde Danstheater in Tilburg en Open Atelier (Sint-Lucas) in Antwerpen. Zelf noemt ze zich ‘maker’. Ze creëert zones waar mensen elkaar non- verbaal kunnen ontmoeten via de taal van het lichaam. De beeldende setting, de manier waarop ze de omgeving ontwerpt, ondersteunt de ontmoeting.

collectiefmars


art-eco

c o l l e c t i e f  m a r s is een ontwerpbureau dat op zoek gaat naar het zwaartepunt tussen mens, architectuur en stad. Hoe we daar juist geraken is een vraag zonder pasklare antwoorden. c o l l e c t i e f  m a r s drijft  bovenal op engagement, vertrouwen en kruisbestuiving. c o l l e c t i e f  m a r s gaat op zoek en stelt vragen. Niet alleen, wel samen.

Ward Heirwegh


art-eco

Ward Heirwegh (1982) graduated in 2007 as a master in typography at the Sint Lucas academy in Ghent, Belgium. He then started working as a graphic designer at the Brussels based design studio Base Design. After 2 years working at Base Design, he started his independent practice as a graphic designer and art director. He is mainly focussing on clients in the cultural field and expressing an interest in editorial design. So far he worked for, amongst others, Annemie Verbeke, S.M.A.K., Bozar, Tim Van Laere Gallery, Batard Festival,…

Bob Takes


art-eco

Bob Takes™ is a steel sculpture artist based in Antwerp, Belgium. I also really like to venture into directing theatre plays, urban-, exhibition-, stage- and motiondesign and new challenges.

Marie Sledsens


art-eco

grafische vormgeving

Vincent Company


art-eco

Vincent Company is een artiestenbureau, opgericht door Vincent Van den Bossche. De focus ligt op het verbinden van de juiste partners en speelplekken met het werk van de artiesten.

Nico Boon


art-eco

Nico Boon (°1978) is schrijver, theatermaker en kritisch denker in zijn eigen en andermans voorstellingen. Maar Nico Boon is vooral theaterauteur pur sang. Hij geniet ervan om met razende vingers op zijn toetsenbord de wereld te beschrijven, om te weten te komen wie we zijn en wie we in de toekomst mogelijkerwijs zouden kunnen worden.

Marieke Dilles


art-eco

Marieke Dilles (°1986) behaalde in 2009 een Master Woordkunst aan het Herman Teirlinck Instituut in Antwerpen. Ze speelde rollen in televisiereeksen en films zoals De Smaak van De Keyser, Vermist, De Vijfhoek en Amateurs. In het theater speelde ze onder andere mee met Het Zuidelijk Toneel en De Roovers.

Marieke bewerkte samen met regisseur Femke Heijens een boek van Aidan Chambers voor HETPALEIS tot de jeugdvoorstelling Dit is alles, die geselecteerd werd voor Het Theaterfestival 2012.  

In het atelier werkt Marieke aan filmscenario's en nieuwe theaterprojecten.

Jonas De Vos


art-eco

Jonas De Vos studeerde in 2010 af aan de filmopleiding van Sint Lukas Brussel. Zijn eindwerk "Altijd Samen" was te zien op het Filmfestival Gent.

Ondertussen werkt hij aan een aantal eigen filmscenario's. In zijn werk staat steeds de worsteling tussen de mens en zijn omgeving centraal.

Anita Evenepoel


art-eco

Anita Evenepoel is textiel- en modeontwerpster. In 2012 ontving ze de Cultuurprijs Vormgeving van de Vlaamse Gemeenschap voor haar volledig oeuvre.